Ειδήσεις

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις στους πλειστηριασμούς – «Μασάζ» στους βουλευτές από Ευ. Τσακαλώτο και Στ. Κοντονή

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνουν «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν, στο περιθώριο έκτακτης σύσκεψης στη Βουλή.

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως η κυβέρνηση προστατεύει «τον που βρίσκεται στη δύσκολη θέσηνα βλέπει να εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο το προστατεύουμε. Και η προστασία δεν είναι να μη γίνονται πλειστηριασμοί αλλά να γίνονται με διαφάνεια και έλεγχο και να καταλήγει στο μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα».

Οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασαν τον υπουργό να δεσμευτεί πως θα επανεξετάσει ρύθμιση στην επίμαχη τροπολογία που ποινικοποιεί ακόμα κα την απειλή προς συμβολαιογράφο.

«Οι δικηγόροι θυμόμασταν τι καταστάσεις που επικρατούσαν στους πλειστηριασμούς. Στην αρχή της πορείας αυτής οι πλειστηριασμοί γίνονταν στους δήμους και ο οποιοσδήποτε μπορούσε να πλειοδοτήσει στη διαδικασία. Και τι καταστάσεις για την έννομη τάξη υπήρχαν εκεί με τη παρουσία του υποκόσμου που τρομοκρατούσε υποψήφιους πλειοδότες να μη λάβουν μέρες με αποτέλεσμα να εκπλειστηριάζονται ακίνητα για το τίποτα», σημείωσε και πρόσθεσε: «το ΠΑΣΟΚπήγε τη διαδικασία στα ειρηνοδικεία με κλειστές προσφορές. Ήταν μια προσπάθεια να αποκλειστούν οι τύποι του υποκόσμου. Δυστυχώς όμως και αυτή ήταν αλυσιτελής. Γιατί με κλειστές προσφορές δε μπορούσε κάποιος πλειοδότης να επανέλθει και ένα ακίνητο εκπλειστηριάζονταν για ένα κομμάτι ψωμί. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήρθαν για να πετύχουμε αυτό που σας περιέγραψα».

Ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την α’ κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2018, ο Νίκος Φίλης είχε ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία της α’ κατοικίας. Σημείωσε δε πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες έδειξε πως η «συμφωνία κυρίων» έχει τα όρια της και ότι στόχων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να κάνουν 40.000 πλειστηριασμούς. «Από ένα σημείο και μετά δε θα αφορούν μόνο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά φτωχό κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε οριζόντιες παρεμβάσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, με τη δημιουργία μιας bad bank που θα χρηματοδοτείται από το υπόλοιπο του τρίτου προγράμματος.

Νωρίτερα, ο κ. Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, διεμήνυσε πως με την τροπολογία επεκτείνεται η προστασία που υπήρχε στους συμβολαιογράφους στα δικαστήρια και στα γραφεία τους λόγω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Σήμερα υπάρχει απόλυτη προστασία των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες».

Αργά το απόγευμα η ψηφοφορία – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας.

Η πιο έντονη αντίδραση ήρθε από τη πλευρά του ΚΚΕ που δια του Θ. Παφίλη κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ποινικοποίησε τη δράση εναντίον των πλειστηριασμών και προειδοποίησε ότι το κόμμα του αν δεν αποσυρθει η διάταξη θα ζητήσει ονομαστική.

«Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών»,δήλωσε από τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος υπενθυμίσε πως από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» η κυβέρνηση πέρασε στο «όλα στα χέρια του τραπεζίτη». Όπως είπε, η ίδια η τροπολογία δείχνει το κυβερνητικό αδιέξοδο με τους πλειστηριασμούς.

Αιχμές άφησε και ο Γιώργος Αμυράς από Το Ποτάμι, εστιάζοντας στην αναφορά που γίνεται στην τροπολογία για κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;» ρώτησε.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με τις διατάξεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ή έξι μηνών για όσους εισέρχονται στους χώρους που διενεργούνται οι πλειστηριασμοί κατά τη διάρκεια της αναγκαστική εκτέλεση και τη διακόπτουν.

Προβλέπεται δε και η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλέσει σωματική βλάβη ή απειλήσει με βία τον αρμόδιο υπάλληλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να τεθεί ενώπιων της Ολομέλειας προς ψήφιση τη Πέμπτη.

Διαβάστε την τροπολογία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου