Συνεντεύξεις

Δ. Καλογερόπουλος : «Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γίνει ανταγωνιστικός ο ροδιακός τουρισμός»

«Κίνητρα θα πρέπει να δοθούν σε διάφορες περιοχές ανάλογα με το τι εξυπηρετούν. Εδώ υπάρχει μια βιομηχανία που λέγεται τουρισμός. Είναι όμως απομακρυσμένη. Επιβαρύνεται από διάφορους παράγοντες. Για να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου θα πρέπει να της δοθούν κίνητρα . Από το κέρδος που έχει η Ροδιακή Οικονομία επωφελείται όλη η Ελλάδα»
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος με αφορμή και το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Καλογερόπουλος δηλώνει ακόμη πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταφέρει να βγεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί.
«Πρέπει να βγούμε από το λαβύρινθο στον οποίο μπήκαμε. Ούτε στην πρώην Κομουνιστική Ένωση δεν έμειναν απλήρωτα τα δάνεια των τσάρων. Αποπληρώθηκαν και αυτά. Όταν κάποιος υπογράφει και είναι κυβερνήτης της χώρας μας, αρέσει δεν μας αρέσει, δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να φύγουμε από το αδιέξοδο», τονίζει ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Καλογερόπουλος δηλώνει πως η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου θα συμβάλει ώστε να περιοριστούν οι πραγματικοί «μπαταχτήδες».
«Πάντα έμπαιναν στη μέγγενη οι μικρομεσαίοι. Όλοι οι υπόλοιποι είτε άλλαζε η διαδικασία ή όχι ήταν τακτοποιημένοι. Αγχώνονταν πάντα οι άλλοι. Εμάς μας ενδιαφέρει άμεσα η πορεία του τόπου γιατί δεν έχουμε μπάρμπα στην Κορώνη ούτε έχουμε κάνει αποθεματικά εδώ ή κάπου αλλού», δηλώνει ο κ. Καλογερόπουλος.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, αναλυτικά:

• Σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και όλους τους δημάρχους, παλαιούς και νέους, με την προϋπόθεση να δοθεί μια λύση. Στόχος είναι να αποφευχθούν τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα. Επιδιώκεται να ξεφύγουμε από όλη αυτή τη διαδικασία.
• Θα πρέπει να συσταθεί ο ΦΟΡΣΔΑ;
Έχει συσταθεί ο φορέας αλλά δεν λειτούργησε. Από το υπουργείο Εσωτερικών έχει δοθεί παράταση δύο ετών προκειμένου να ενισχυθούν οι ΦΟΡΣΔΑ. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το προσωπικό των Δήμων για αυτή τη διαδικασία. Στο νησιωτικό χώρο θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικός συντονισμός. Έτσι η Περιφέρεια μαζί με τους δημάρχους έκανε μια συνεννόηση για να δοθεί λύση. Η πολιτεία θα φροντίσει ώστε τα υπολείμματα να μεταφέρονται με κάποιο πλωτό μέσο. Τα περισσότερα έργα ήταν χρηματοδοτούμενα και καθυστέρησαν, Ειδικά στη Ρόδο η “ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ” καθυστέρησε πάρα πολύ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε ο ενδιάμεσος φορέας.

 
• Πόσοι είναι οι ΧΑΔΑ που βρίσκονται στο «κόκκινο»;
Είναι δεκαέξι στο Νότιο Αιγαίο. Πρέπει να πω ότι κάποιοι χρησιμοποιούνται λαθραία. Αυτό το θέμα θα πρέπει να τελειώσει. Βρήκαμε τρόπο ώστε όποια νησιά διαθέτουν ΧΥΤΑ θα διευκολύνουν τους ΟΤΑ που δεν διαθέτουν τις συγκεκριμένες υποδομές μέχρι να δοθεί η λύση που έχει εξευρεθεί. Υπάρχει και χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί.
• Ποια ήταν η τοποθέτησή σας για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας;
Η τοποθέτηση μου εστιάστηκε στις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των ανθρώπων τα απόβλητα είτε είναι υγρά ή στερεά. Υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί στα νησιά που δεν λειτουργούν. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Συγκεκριμένα υλικά κάποιοι αντί να τα μεταφέρουν σε ειδικά κέντρα για να απορροφηθούν, τα θάβουν. Τι άλλο χειρότερο μπορεί να υπάρξει; Οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν που θα απευθυνθούν για να λύσουν τα προβλήματά τους.
• Για να έχουν υγεία όμως οι κάτοικοι θα πρέπει να λειτουργεί καλά η οικονομία και να μην υπάρχει τρόικα.
Πρέπει να βγούμε από το λαβύρινθο στον οποίο μπήκαμε. Ούτε στην πρώην Κομουνιστική Ένωση δεν έμειναν απλήρωτα τα δάνεια των τσάρων. Αποπληρώθηκαν και αυτά. Όταν κάποιος υπογράφει και είναι κυβερνήτης της χώρας, μας αρέσει δεν μας αρέσει, δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να φύγουμε από το αδιέξοδο.
•Θα καταφέρει να ξεφύγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο;
Πρέπει να τα καταφέρει. Αν δεν γίνει αυτό, τελείωσε. Κανείς δεν έχει τις αντοχές πλέον για να αντέξει.
• Είναι μακρύς ο δρόμος της εξόδου από το τούνελ;
Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά πραγματιστής. Ένιωσα τα λάθη του ΕΝΦΙΑ, όπως όλος ο κόσμος.
• Ήταν λάθος η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου;
Δεν ήταν λάθος ο ΈΝΦΙΑ. Είναι ένα τέλος που μπαίνει για την ακίνητη περιουσία. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι πραγματικοί μπαταχτήδες. Πάντα έμπαιναν στη μέγγενη οι μικρομεσαίοι. Όλοι οι υπόλοιποι είτε άλλαζε η διαδικασία ή όχι ήταν τακτοποιημένοι. Αγχώνονταν πάντα οι άλλοι. Εμάς μας ενδιαφέρει άμεσα η πορεία του τόπου γιατί δεν έχουμε μπάρμπα στη Κορώνη ούτε έχουμε κάνει αποθεματικά εδώ ή κάπου αλλού.
• Πώς είδατε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει αρκετές παροχές και πάταξη της φοροδιαφυγής;
Την πάταξη της φοροδιαφυγής τη θέλουν όλοι. Κοιτάξτε, το νησί σας το καλοκαίρι. Πόσοι επιχειρηματίες εξέδωσαν αποδείξεις; Είναι όμως και γεγονός ότι οι άνθρωποι της αγοράς τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Αν μειωθεί ο ΦΠΑ κάτι θα γίνει.
• Είναι ανάγκη δηλαδή να εφαρμοσθούν και μέτρα που θα δώσουν ανάσα στον κόσμο;
Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα από το κράτος. Έγινε μια πρώτη κίνηση που θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Εγώ είμαι μηχανικός. Σας αναφέρω πως η οικοδομή είναι σε πολύ δύσκολη καμπή. Από αυτήν εξαρτώνται δεκάδες επαγγέλματα. Είναι ανάγκη να υπάρξει μέριμνα. Δεν μπορεί να φορολογούνται τα ξενοίκιαστα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα διαμερίσματα. Θα πρέπει οι πολίτες, που έχουν πραγματικά ανάγκη, να μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια χωρίς να τους ζητούν “πόθεν έσχες”. Αυτά είναι κίνητρα που μπορούν να δοθούν.
• Θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν στα Δωδεκάνησα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
Ναι, υπάρχει για τα νησιά του Αιγαίου ειδικό καθεστώς. Νομίζω πως κίνητρα θα πρέπει να δοθούν σε διάφορες περιοχές ανάλογα με το τι εξυπηρετούν. Εδώ υπάρχει μια βιομηχανία που λέγεται τουρισμός. Είναι όμως απομακρυσμένη. Επιβαρύνεται από διάφορους παράγοντες. Για να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου θα πρέπει να της δοθούν κίνητρα. Από το κέρδος που έχει η Ροδιακή Οικονομία επωφελείται όλη η Ελλάδα. Αν δεν κλείσουμε το θέμα με τα απορρίμματα και πέσει το βάρος στους αιρετούς όχι μόνο στη Ρόδο. Για να μην την πληρώσουν και αυτοί που δεν φταίνε θα πρέπει να δοθεί λύση.
• Έχετε υπηρετήσει και στην ΤΑ. Πώς είδατε τον Καλλικράτη; Θεωρείτε πως χρήζει βελτιώσεων;
Αποφασίσαμε να μειωθούν οι δήμαρχοι. Θελήσαμε να καταργηθούν οι καρέκλες. Η Αυτοδιοίκηση αποφάσισε από μόνη της να περιοριστεί. Σας θυμίζω τον Καποδίστρια 1 και μετά τον Καποδίστρια 2 που πρότεινε ο τότε υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Αυτό τότε παρανοήθηκε. Κάποιοι πίστευαν πως μπορούσαν να λύσουν το θέμα και δημιούργησαν ένα νόμο. Έκαναν και διάφορες τροποποιήσεις. Εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Μετά ήρθε η κρίση που την πλήρωσε η ΤΑ γιατί έγιναν περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων σε ποσοστό άνω του 60%. Το χρέος της αυτοδιοίκησης στο ΑΕΠ είναι στο 2%. Παραδέχομαι πως υπήρχαν και Δήμοι χρεωμένοι. Δεν ήταν όμως όλοι στο ίδιο επίπεδο. Έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Η διαδικασία ξεκίνησε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα κατάφερε. Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ είναι θετικοί παρά τα χρέη. Οι αυτοδιοικητικοί, όποιοι και αν είναι, από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχονται, κάνουν μεγάλη προσπάθεια και θέλουν στήριξη. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουν. Όταν θα γίνουν ξανά εκλογές ο λαός θα κρίνει αν έκαναν λάθη ή αν άξιζαν τις ψήφους που τους δόθηκαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου