Ειδήσεις

Washington Group: Παραμένει το χάσμα Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος

Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, από τις συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος, προέκυψε σαφώς μεγαλύτερη «καθαρότητα» για τους χρονικούς περιορισμούς και τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.

Ωστόσο, φαίνεται πως το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της Σόφιας, την ερχόμενη Παρασκευή, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Στη συνάντηση των σημαντικότερων «παικτών» του ελληνικού ζητήματος, στο πλαίσιο του Washington Group, επιχειρήθηκε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ως προς τη λειτουργία του μηχανισμού ελάφρυνσης  του χρέους, που θα συνδέει την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας με την εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στο υψηλότερο επίπεδο, με την Κ. Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, τον Π. Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, τον κ. Ρέγκλινγκ από τον ESM, τον επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο και τους υπουργούς οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αποτυπώθηκε εκ νέου η διαφωνία των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο επιμένει ότι ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά πρέπει να συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις που, μόνον αν τηρηθούν, θα τίθεται σε λειτουργία. Από την άλλη, το ΔΝΤ τονίζει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος από πολιτικές πιέσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι προβληματισμό στους Ευρωπαίους εταίρους προκάλεσε το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας, δηλαδή και στα διμερή δάνεια που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, αλλά και στο δάνειο του ESM που συμφωνήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα, και όχι μόνο στα δάνεια του EFSF, όπως αναμενόταν μέχρι τώρα. Το εν λόγω αίτημα ερμηνεύεται από την ευρωπαϊκή πλευρά ως σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου, καθώς θέτει προϋποθέσεις που δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως τώρα.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου