Ειδήσεις

Απολογήθηκε με υπόμνημα ο πρώην τραπεζικός διευθυντής

Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που διενεργεί αυτοπρόσωπη προανάκριση, απολογήθηκε χθες με υπόμνημα, ο πρώην τραπεζικός διευθυντής, που πρωταγωνίστησε σε υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας σε κεντρικό υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στο νησί της Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης, αιτήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, τη συνένωση και συνεκτίμηση, λόγω συνάφειας, του συνόλου των δικογραφιών, που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του εντολέως του.
Εξετάζονται αρμοδίως από την Εισαγγελέα 14 συνολικά υποθέσεις, για τις οποίες μάλιστα η τράπεζα έχει υποβάλει ισάριθμα πορίσματα με συμπεράσματα διόλου κολακευτικά για τον ελεγχόμενο τραπεζικό υπάλληλο.
Απολογούμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες αφού αναφέρθηκε στην διαδρομή του στον τραπεζικό κλάδο υποστηήριξε ότι ήταν εκείνος που απεκάλυψε την μεγάλη υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης στο υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρόδο.
Όταν ανέλαβε την θέση του διευθυντή, όπως είπε, ένοιωσε μεγάλη πίεση για να αποδείξει την αξία του και επιπλέον κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει και να αυξήσει τους πελάτες σε μια περίοδο που τα επιτόκια δεν ήταν ανταγωνιστικά.
Τόνισε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα της Ελλάδος προσέφερε καλύτερα επιτόκια και τότε ο ίδιος άρχισε να υπόσχεται σε πελάτες επιτόκια ανώτερα από εκείνα της αγοράς και έκανε χρήση λογαριασμών πελατών για να αποδίδει τους τόκους!!
Επεσήμανε ακόμη ότι δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου της τράπεζας προσθέτοντας ότι εγίνοντο αναλήψεις κατά παράβαση των κανόνων λειτουργίας της τράπεζας και των εγκυκλίων.
Αιτήθηκε μάλιστα να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των λογαριασμών μιας σειράς πελατών που απαριθμεί σε κατάσταση που εγχείρησε  για να διαπιστωθούν τα κατατεθέντα από εκείνον ποσά σε αυτούς ως τόκοι και καταβολές έναντι καρτών.
Στους πελάτες αυτούς, όπως είπε, έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό του ελλείμματος.
Χρησιμοποίησε όπως είπε ακόμη περίπου 270.000 ευρώ για τις σπουδές των παιδιών του και για την οικογένεια του και δεν χρησιμοποίησε χρήματα για την εξόφληση του στεγαστικού του δανείου, ούτε καν για την εξόφληση των καρτών του με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να εξοφλήσει την κατανάλωση ρεύματος και νερού.
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν έχει αγοράσει ακίνητα στο όνομά του ούτε και σε μέλη της οικογένειάς του, ενώ πώλησε τα αυτοκίνητα της οικογένειας για να αντεπεξέλθει στα έξοδα διαβίωσης μετά την απόλυσή του.
Ισχυρίστηκε ότι ενεπλάκη σε μια παράνομη δραστηριότητα με αποκλειστικό σκοπό να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της εργοδότριας τράπεζας, χωρίς να του ζητηθεί.
Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις περιπτώσεις πελατών που φέρεται να ζημίωσε, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να ωφεληθεί ο ίδιος, αλλά είχε σκοπό να καταστήσει την τράπεζα ανταγωνιστική και να παρουσιάσει θετική εικόνα του αριθμού του πελατολογίου σε σύγκριση με άλλα υποκαταστήματα και τράπεζες στην Ρόδο.
Ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του, τονίζοντας ότι όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν προβλήματα στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων των πελατών, είχε ήδη περιέλθει σε αδιέξοδο και μετακινούσε χρήματα από τον ένα λογαριασμό στον άλλο με σκοπό να μην γίνει αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα, ελπίζοντας ότι θα εύρισκε τρόπο να αποκαταστήσει όλους τους λογαριασμούς.
Από τις μέχρι τώρα καταγγελίες, φέρεται να προκύπτει ότι υπεξαίρεσε χρήματα πελατών με τρεις τρόπους:
-Έπειθε πελάτες της τράπεζας, που του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, να ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στην τράπεζα, προσφέροντάς τους επιτόκια πέραν εκείνων που προέβλεπαν τα επενδυτικά της προγράμματα, τους εφοδίαζε με πλαστούς τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων και πλαστά βιβλιάρια καταθέσεων, συνδεδεμένα με αυτούς και κάλυπτε τις υπεξαιρέσεις στους λογαριασμούς τους, με αναλήψεις ως και μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.
-Έπειθε άλλους, κυρίως άτομα, με τα οποία είχε αναπτύξει σχέσεις σε αθλητικό σύλλογο, στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος, να του εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους για να τις επενδύσει σε ομόλογα δήθεν του εξωτερικού με εξωπραγματικές αποδόσεις. Η δραστηριότητά του αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε έξω από την τράπεζα, παρότι συναντήσεις εγίνοντο και στο γραφείο του. Φέρεται να ιδιοποιείτο τα χρήματα, που του εμπιστεύοντο και προς εξασφάλισή τους να τους χορηγούσε μεταχρονολογημένες επιταγές, 6μηνης διάρκειας, λογαριασμού του σε άλλη τράπεζα στις οποίες ενσωμάτωνε τον τόκο. Οι επιταγές αυτές, σε τρεις περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές, ήταν ακάλυπτες. Ο ίδιος δε δικαιολόγησε το γεγονός, πρίν αποκαλύψει το σκάνδαλο η «δημοκρατική» και ξετυλιχθεί το κουβάρι των καταγγελιών, σε σοβαρή ασθένεια, που τους είπε ότι πάσχει.
-Η τρίτη μεθόδευση, που φέρεται να μετήλθε, προέκυψε από την καταγγελία ξενοδόχου. Όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις καταθέσεων υπό τον φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, περί τα τέλη του Ιουνίου, φέρεται να έπεισε τον ξενοδόχο, που επέμεινε στο «σπάσιμο» προθεσμιακής του κατάθεσης σε ευρώ, να επενδύσει τα χρήματά του σε επενδυτικό πρόγραμμα, με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου