Ειδήσεις

«Γκάφα» Νίμιτς: Αποκάλεσε τους Σκοπιανούς… Μακεδόνες

Διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της δίνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα, ο αμερικανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Citel της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναφέρει ότι έθιξε τα μεγαλύτερα εκ των σημαντικών θεμάτων και διαμόρφωσε την πρότασή του με τρόπο ώστε να είναι «αποδεκτή και από τις δυο πλευρές», θέλοντας με την αναφορά αυτή να εξηγήσει ότι το πακέτο προτάσεων έχει θετικά αλλά και αρνητικά για την κάθε πλευρά.

Ωστόσο, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της γείτονος χώρες αποκάλεσε ουσιαστικά «Μακεδόνες» τους κατοίκους της, την ώρα που που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Μια «γκάφα» που ενδεχομένως να έγινε εσκεμμένα και θα προκαλέσει αντιδράσεις.

«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας “Μακεδόνας” έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: “Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς”», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς, προκαλώντας απορίες.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε.

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο κ. Νίμιτς δηλώνει ότι είναι έτοιμος να έρθει στις δύο πρωτεύουσες το επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις των δύο πλευρών. Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

Ακόμη, ο κ. Νίμιτς αποδοκίμασε την αντίδραση του διαπραγματευτή των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις του «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση», χαρακτηρίζοντάς τον ικανό μεν αλλά άψητο διπλωμάτη.

Ο αμερικανός διαμεσολαβητής εκφράζει την εκτίμησή του ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία για λύση της διαφοράς. «Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια» σημείωσε, θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι καλές, καθώς «η Αθήνα βγαίνει από μια οικονομική κρίση έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, ενώ στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση που δείχνει να είναι πιο αφοσιωμένη στην αναζήτηση λύσης».

Με τη φράση «πτυχές [της πρότασής μου] έχουν ήδη διαρρεύσει», ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε -σε συνέντευξή του στο κανάλι «Σιτέλ» της πΓΔΜ- ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι ιδέες που έχει ήδη καταθέσει σε Αθήνα και Σκόπια αφορούν συνολική λύση, ενώ ερωτηθείς εάν αυτές ‘αγγίζουν’ την ταυτότητα απάντησε πως κατά τη γνώμη του όχι μόνο δεν την ακουμπούν αλλά την ενισχύουν.

Όπως τόνισε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της πΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε: «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν».

Ως γνωστόν η ταυτότητα (φλέγον θέμα για την πλευρά των Σκοπίων, η οποία επ’ αυτού δηλώνει ανυποχώρητη) συνιστά το πλέον ακανθώδες ζήτημα καθώς ακουμπά τον πυρήνα του δόγματος του ‘Μακεδονισμού’ άρα και του αλυτρωτισμού.

Την, τεσσάρων σελίδων, πρότασή του, ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι περιμένει να έχουν επεξεργαστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι δύο πλευρές έτσι ώστε «εάν οι δύο υπουργοί εξωτερικών είναι πρόθυμοι και έχουν ελεύθερο χρόνο τότε, να πάω στην περιοχή και να συζητήσουμε σοβαρά τι βρίσκουν χρήσιμο σ’ αυτήν, πού θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός, πού εντοπίζονται δυσκολίες».

‘Έσφαξε’ με το βαμβάκι τον διαπραγματευτή των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις του «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση»- χαρακτηρίζοντάς τον ικανό μεν αλλά άψητο διπλωμάτη.

Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να βρεθεί λύση στη χρονίζουσα διαμάχη και, απαριθμώντας τες, τόνισε με έμφαση και νόημα: «Σοβαροί άνθρωποι, και οι δύο πρωθυπουργοί, και οι υπουργοί εξωτερικών, και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, και όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ερωτηθείς πότε στο παρελθόν οι δύο χώρες βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία, σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως υπήρξε στιγμή που αμφότερες ήταν έτοιμες παρότι εκδηλώθηκε κάποιες φορές «ευελιξία».

Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε, «είχε οκτώ ή εννέα συναντήσεις με τον Γκρουέφσκι στη διάρκεια των οποίων είχαν συζητήσει σοβαρά» και απεκάλυψε ότι τον έχει αρκετές φορές απασχολήσει εάν δεν είχε χτυπήσει τότε η οικονομική κρίση την Ελλάδα μήπως τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι άλλο τόσο τον έχει προβληματίσει η ορθότητα της επιλογής, τη δεκαετία του ’90, να δοθεί βάρος στην ενδιάμεση συμφωνία και όχι στο να επιτευχθεί οριστική λύση.

Κατέληξε λέγοντας «πιστεύω ότι τώρα έχουμε την καλύτερη ευκαιρία» αρκεί, όπως σημείωσε πλέον της μιας φοράς στη συνέντευξή του, «οι ηγέτες να ασκήσουν ηγεσία» μιλώντας και εξηγώντας στους πολίτες τα μακροπρόθεσμα οφέλη «και να πάρουν αποφάσεις».

Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου