Συνεντεύξεις

Ν. Κεραμέως: «Το αίτημά μας για εκλογές ανταποκρίνεται σε εθνικό χρέος»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Η επόμενη Κυβέρνηση (που θα είναι της Ν.Δ.) θα κληθεί να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας μας και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δηλώνει, σε συνέντευξή της προς την «δ» η κ. Νίκη Κεραμέως, βουλευτής Επικρατείας,  κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. και από προχθές τομεάρχης Παιδείας του κόμματος.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, αναφέρεται σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, ενώ τονίζει ότι στόχος της Ν.Δ. παραμένει η αυτοδυναμία στις εκλογές.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Κεραμέως, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά την Νέα Δημοκρατία και δείχνουν να υπάρχει μία τάση ‘παγίωσης’ της διαφοράς από τον Σύριζα. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο;
Η Νέα Δημοκρατία έχει επιτύχει μία αξιοσημείωτη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, σχεδόν υπερτριπλασιάζοντας προς όφελός της την τότε διαφορά του 7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία τάση αποδοκιμασίας, έλλειψης εμπιστοσύνης, αγανάκτησης, απογοήτευσης από την κυβέρνηση. Επ’ ουδενί όμως δεν εφησυχάζουμε, κάθε άλλο. Χρειάζεται συνέπεια, τεκμηρίωση και ρεαλιστικό σχέδιο, να πείσουμε τους πολίτες για την προοπτική του δικού μας σχεδιασμού για την ανάταξη της χώρας.
• Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές. Πότε ‘βλέπετε’ εκλογές και πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για την χώρα;  
Ως Νέα Δημοκρατία, ζητάμε σταθερά εκλογές διότι θεωρούμε ότι το όποιο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερο από την τεράστια ζημία παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας. Η ζημία αυτή δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, όπως η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνεχή υποβάθμιση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Θα ήταν μία εύκολη λύση να περιμένουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να φθαρεί ολοκληρωτικά από τις αναξιόπιστες, φοροεπιδρομικές, καταστροφικές της πολιτικές, ή και από τις εσωτερικές της συγκρούσεις και ανισορροπίες. Το αίτημά μας για εκλογές ανταποκρίνεται στο εθνικό χρέος της παράταξής μας, ως υπεύθυνης δύναμης εξουσίας που επιδιώκει να διακόψει την ξέφρενη πορεία της Ελλάδας προς τον γκρεμό, στην οποία μας έφερε η ανικανότητα και αναξιοπιστία της τελευταίας σχεδόν διετίας. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας μας και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
• Στην ΔΕΘ ο κ. Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις και ένα πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση. Είναι εφικτές και υλοποιήσιμες αυτές οι προτάσεις, μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον όπως αυτό που κυριαρχεί στην ελληνική πραγματικότητα;
Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις αξιόπιστες, τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση, στο πλαίσιο αλλαγής του μίγματος πολιτικής που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «μείωση φόρων – μείωση δαπανών – προσέλκυση επενδύσεων». Μεταξύ αυτών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, της φορολογίας εισοδήματος και των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και η μείωση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι προτάσεις απόλυτα ρεαλιστικές και κοστολογημένες, που συνοδεύονται από συγκεκριμένες περικοπές δαπανών, όπως η περικοπή καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, η βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, η συγχώνευση κτιριακών υποδομών κ.ά., που μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 3,5 δις ευρώ για το Κράτος, σε βάθος τετραετίας. Να υπενθυμίσουμε, περαιτέρω, ότι τη διετία 2013–2014 η Νέα Δημοκρατία, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, μείωσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι μειώσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υπεύθυνης διακυβέρνησης, που σταθεροποίησαν την οικονομία, σε αντίθεση με την προχειρότητα, τον τυχοδιωκτισμό και τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
• Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται ότι θέλει την ‘διεύρυνση’ προς άλλους χώρους. Αυτό πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη κατά την άποψή σας και πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί στην κάλπη;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη την ανανέωση και την αξιοκρατία, μέσω της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων, υπέρ του κράτους δικαίου, με πολιτικό εκφραστή τη Νέα Δημοκρατία. Ο μηχανισμός αυτός της ΝΔ ήδη τέθηκε σε λειτουργία: με την ανοιχτή πρόσκληση για το «Κυβερνητικό Πρόγραμμα», μέσω της οποίας συγκεντρώσαμε 1.100 υψηλού επιπέδου βιογραφικά ανθρώπων που εντάχθηκαν σε 35 θεματικές ομάδες εργασίας και συνέρχονται τακτικά. Με το πρόγραμμα «Συμμετέχω», μέσω του οποίου 2.800 άνθρωποι συμμετέχουν στις 10 Γραμματείες της ΝΔ και άλλοι πολλοί σε εθελοντικές δράσεις. Με τη δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, που στοχεύει στην κινητοποίηση νέων προσώπων, την ανανέωση των ψηφοδελτίων μας, την ενίσχυση της πολυφωνίας, τη δημιουργία μίας νέας γενιάς πολιτικών στελεχών που ως σήμερα δεν είχαν πρόσβαση στην πολιτική. Το όραμα που πρεσβεύει σήμερα η ΝΔ έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, όπως κατέδειξε και η συμμετοχή στις εσωκομματικές μας εκλογές.
• Η Ν.Δ. θα μπορέσει να τα καταφέρει με την αυτοδυναμία; Κι αν όχι με ποιους θα συγκυβερνήσει;
Στόχος μας –και εφικτός, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις– είναι η αυτοδυναμία. Είτε επιτύχουμε την αυτοδυναμία είτε όχι, θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου που ασπάζονται τις ιδέες και τις αξίες που πρεσβεύει η ΝΔ και επιδιώκουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα.
• Πλειστηριασμοί, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, συνεχείς περικοπές σε συντάξεις, ανεργία, ασφυξία στην αγορά, συνεχή «λουκέτα». Θα βγούμε ποτέ από τα Μνημόνια;
Στο τέλος του 2014 βρεθήκαμε πραγματικά πολύ κοντά στην έξοδο από τα Μνημόνια, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία της χώρας και όπως μας υπενθυμίζουν διαρκώς έγκριτοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Δυστυχώς οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και η ανάδειξη της παρούσας κυβέρνησης διέκοψαν αυτήν την πορεία προς την ανάκαμψη και βύθισαν τη χώρα σε νέα, ακόμη βαθύτερη ύφεση και στην επιβολή ενός τρίτου, επαχθέστερου Μνημονίου. Είναι δυνατή η εκ νέου στροφή προς την έξοδο από τα Μνημόνια, μόνο αν πραγματοποιηθεί από μία σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα πιστέψει και θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες εμείς οι Έλληνες πρέπει πρωτίστως να επιδιώκουμε, αντί να μας επιβάλλονται από τους θεσμούς. Τα πραγματικά προβλήματα που αναφέρετε, οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, η ανεργία και η ασφυξία της αγοράς, σε συνδυασμό με τη δραστική περικοπή των εισοδημάτων των πολιτών και την υποβάθμιση των θεσμών και των βασικών κρατικών παροχών, έχουν καταστήσει για πολλούς συμπολίτες μας ανυπόφορη την καθημερινότητα, για την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «σφυρίζει αδιάφορα». Αντί να ασχοληθεί επισταμένως με την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών και αναρίθμητα άλλα, σε μία απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
• Η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ ενέκρινε την δημιουργία ενός Υπερ-Ταμείου για την ‘αξιοποίηση’ της δημόσιας περιουσίας της χώρας. Πώς το είδατε; Κάποιοι μιλάνε για κανονικό ξεπούλημα…
Ας διαχωρίσουμε πρωτίστως την έννοια των ιδιωτικοποιήσεων και του Υπερταμείου. Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται ανοιχτά και έμπρακτα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, τις υπερψηφίζει όταν προκύπτουν μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, τις πρεσβεύει και τις υπερασπίζεται από κάθε θέση, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επενδύσεις εν γένει είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν τις πολυπόθητες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Δαμετρικά αντίθετα κινηθήκαμε, καταψηφίζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη, το λεγόμενο «Υπερταμείο», κυρίως γιατί λείπουν οι ελάχιστες αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για την κατοχύρωση του εθνικού συμφέροντος. Αναλυτικά:
Βρεθήκαμε ενώπιον μιας πρωτοφανούς εκχώρησης του συνόλου σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Μόνος ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να μεταβιβάζει μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στο ταμείο αυτό, δίχως έγκριση της Βουλής.
Η διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται ουσιαστικά από τους δανειστές, χωρίς κανέναν έλεγχο της Βουλής και χωρίς καμία λογοδοσία.
Η εκχώρηση αυτή έχει διάρκεια έναν αιώνα, 99 χρόνια για την ακρίβεια, ενώ τα δάνεια του τρίτου μνημονίου για τα οποία η κυβέρνηση υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία λήγουν κατά μέσο όρο σε 33 χρόνια. Με λίγα λόγια, παραδεχόμαστε, ως Ελληνική Δημοκρατία, ότι και να επιτύχει το πρόγραμμα, και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, και να βγούμε στις αγορές, και να ξεπληρώσουμε τα δάνειά μας μέχρι το 2049 όπως προβλέπεται, παρόλα αυτά σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, θα είναι υποθηκευμένα έως το 2115!
• Το προσφυγικό παραμένει ανοιχτή πληγή για την χώρα. Εμείς στα νησιά το βιώνουμε αυτό. Την ίδια ώρα, το Αιγαίο είναι ξέφραγο αμπέλι. Πού το πάει η Ευρώπη και το παιχνίδι με την Τουρκία;
Η Νέα Δημοκρατία έχει τηρήσει υπεύθυνη εθνική στάση και στο προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο και έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους ως Ευρωπαϊκό ζήτημα, παρά τις βαριές ευθύνες που καταλογίζουμε στην κυβέρνηση για τη διαχειριστική ανεπάρκεια και την έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης που επιδεικνύει και σε αυτό τον τομέα. Η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας, μέσω της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία. Η Τουρκία, με τη σειρά της, πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Και η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη μοναδική της ίσως ευκαιρία να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, με τη δυνατότητα επαναπροώθησης που της παρέχει η συμφωνία. Η ως τώρα εφαρμογή δεν ήταν ενθαρρυντική. Περαιτέρω, η εμπλοκή με την αύξηση των αιτήσεων ασύλου και τις συνακόλουθες χρονοβόρες διαδικασίες για τη διεκπεραίωσή τους, αλλά και η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, επιτείνουν το πρόβλημα. Οι προοπτικές είναι, δυστυχώς, δυσοίωνες, αλλά πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για το συμφέρον της χώρας μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου