Ρεπορτάζ

Ξενοδοχειακή εταιρεία αιτήθηκε προστασία από τους πιστωτές της

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η αίτηση λήψεως ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία του νησιού, που έχει αιτηθεί την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.
Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σήμερα επί του αιτήματος διατήρησης της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει για την προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της.
Το δικαστήριο συγκεκριμένα με προσωρινή απόφαση που είχε εκδώσει είχε απαγορεύσει κάθε μεταβολή, πραγματική και νομική, της περιουσίας της εταιρείας και διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων από πιστωτές της, μέχρι τη συζήτηση και υπό τον όρο συζήτησης της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων.
Στην συζήτηση της αιτήσεως άσκησαν κύρια παρέμβαση αιτούμενοι να απορριφθεί το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την κ. Μαρία Ελευθερίου και ο ΕΦΚΑ, εκπροσωπούμενος από τη νομική του σύμβουλο κ. Μ. Μητσού.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του αιτήματος για χορήγηση προσωρινής διαταγής άσκησε η Τράπεζα Πειραιώς, που εκπροσωπήθηκε από το νομικό της σύμβουλο κ. Γιάννη Πάππου, τρείς μέτοχοι της εταιρείας, που εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο κ. Στ. Αλεξανδρή και υπάλληλοι αυτής που εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο κ. Τάσο Διάκο. Η ξενοδοχειακή εταιρεία εκπροσωπήθηκε στην δίκη από τον δικηγόρο κ. Αλέξανδρο Κοντογεωργίου.
Θυμίζουμε ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει έλθει σε συμφωνία με την τράπεζα, που εκπροσωπεί το 60% περίπου των οφειλών της για την αναδιάρθρωση και ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 5,2 εκατ. ευρώ περίπου και λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.
Λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πτώχευσης ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, κυρίως τα έτη 2011 και 2012, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες τις οποίες δεν μπόρεσε να αποσβέσει μέχρι σήμερα.
Τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης αλλά και των capital controls.
Στην αίτησή της, αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών οδήγησαν στην μείωση εισροών κεφαλαίου.
Παρουσίασε αρνητικό κύκλο κεφαλαίου την περίοδο 2013-2015 και δεν έχει επαρκή ρευστότητα για να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
Ο δανεισμός της ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 35 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο στις 420.000 ευρώ περίπου.
Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για να ενισχυθεί με ρευστό και ταυτόχρονα να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων της μέσω αναδιάρθρωσης αυτών.
Με την αίτηση λήψεως προληπτικών (ασφαλιστικών μέτρων) για την προστασία της, η εταιρεία επιδιώκει κυρίως να αποφύγει την κατάσχεση σε τραπεζικούς της λογαριασμούς και στην ακίνητη περιουσία της από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές της στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ αντιπροσωπεύουν το 3,8% των συνολικών οφειλών της σε πιστωτές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου