Ειδήσεις

Συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την χάραξη αιγιαλού και παραλίας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς με σχετική απόφαση της υφυπουργού κας Παπανάτσιου, συστάθηκε ειδική επιτροπή εργασίας προκειμένου να συντάξει σχέδιο νόμου περί αιγιαλού και παραλίας. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που αφορά την δική μας περιοχή –κυρίως την Ρόδο- ώστε να αποφευχθούν ‘ατοπήματα’ που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, για μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα στα οποία εμπεριέχεται και η υπόθεση με την παραχώρηση των παραλιών.
Μέλος της επιτροπής αυτής είναι ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Περιφερειακού Γραφείου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, κ. Δημήτρης Μπελντέκος –πράγμα που δημιούργησε αίσθηση, καθώς είναι η μοναδική περιοχή / νομός που εκπροσωπείται μέσα σε ένα όργανο το οποίο αποτελείται αποκλειστικά και μόνον από υπηρεσιακούς παράγοντες των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων.
Όπως διευκρίνισε στην «δημοκρατική» ο κ. Μπελντέκος:
«Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών συστάθηκε επιτροπή εργασίας, για να συντάξει σχέδιο νόμου περί αιγιαλού και παραλίας, προς αντικατάσταση του ισχύοντος νόμου 2971/2001. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και κατ’ εξαίρεση από όλη την επικράτεια, στην επιτροπή αυτή (για πρώτη φορά) κλήθηκε μέλος που θα εκπροσωπήσει τα Δωδεκάνησα. Θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό θέμα για την περιοχή μας και εμπεριέχει έναν συμβολισμό ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, αναγνωρίζει στα Δωδεκάνησα την ιδιαιτερότητα της περιοχής τόσο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όσο και ως προς τις δράσεις στον αιγιαλό και στην παραλία (λόγω του Τουρισμού και της ανάπτυξης που υπάρχουν). Προσωπικά, θεωρώ τιμητική την επιλογή μου να αποτελέσω μέλος της επιτροπής αυτής που θα εκπροσωπήσει τα Δωδεκάνησα καθώς, θα υπάρχει η ευκαιρία και η δυνατότητα να προβληθούν τα ζητήματα της περιοχής, να διευθετηθούν παθογένειες του προηγούμενου νόμου που τον έχουν καταστήσει ανενεργό πλέον και παρωχημένο. Μέσα από την διαβούλευση θεωρώ ότι θα λυθούν τα τοπικά θέματα, όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε στην Ρόδο, με αντιπαραθέσεις με τον Δήμο Ρόδου, με την ΕΤΑΔ, με το υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.»
Ο κ. Μπελντέκος ανέφερε σαν παράδειγμα, το θέμα με την παραχώρηση των παραλιών της ΕΤΑΔ στους Δήμους, που από το ‘αλαλούμ’ το οποίο δημιουργήθηκε φέτος ο Δήμος Ρόδου έχασε πάνω από 600.000 ευρώ, ενώ οι επιτηδευματίες και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν υπό καθεστώς ανομίας –χωρίς να είναι δική τους η ευθύνη.
«Ο νόμος έχει να κάνει και με άλλα θέματα, όπως το πλαίσιο που διέπει τον κοινόχρηστο χώρο και τον αιγιαλό. Ήδη βρίσκομαι σε επαφή με όλους τους δημάρχους στα Δωδεκάνησα ώστε να κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα περιληφθούν στο νέο νόμο», ανέφερε ο κ. Μπελντέκος.
Επιπλέον, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ενδεχομένως μέχρι και πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου θα έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταβολές στο νόμο 2971/2001 ενώ υπογράμμισε πως η επιτροπή αυτή έχει ξεκινήσει τις εργασίες της.
Σε ερώτηση τι γίνεται τώρα με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Περιφερειακού Γραφείου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, δήλωσε:
«Η διαδικασία των μισθώσεων έχει ολοκληρωθεί. Για τις παραλίες που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, βρισκόμαστε σε επαφή με τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται εκεί –παρανόμως- και τους έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα επιβληθούν αποζημιώσεις (πρόστιμα) αναγκαστικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε φέτος είναι, τα πρόστιμα να υπολογιστούν με βάση τις μισθώσεις που είχαν με τον Δήμο Ρόδου και με την ΕΤΑΔ, από το 2016. Όσον αφορά την επόμενη περίοδο, θα ισχύσει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ό,τι ίσχυε στις υπόλοιπες παραλίες. Εκεί κατά την εφαρμογή των 100 μέτρων που προβλέπει το σχετικό άρθρο του νόμου 2971/2001 και η ισχύουσα ΚΥΑ, θα περιοριστούν τα πόστα. Αυτό το θέμα έχει ήδη έρθει προς εξέταση στην επιτροπή. Θεωρώ ότι πρέπει να λυθεί διότι τα 100 μέτρα είναι υπερβολικό μέτρο καθώς στα μικρότερα νησιά, αποκλείονται κάποιοι από την πρόσβασή τους στην παραλία. Καλό θα είναι λοιπόν να είναι ελεύθερος ο κοινόχρηστος χώρος αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να εξυπηρετηθούν και τουριστικές ανάγκες. Π.χ. στην περιοχή των Πεύκων έχουμε ένα μικρό παραλιακό μέτωπο με δύο ιδιώτες που έχουν προτιμησιακό δικαίωμα, αποκλείοντας το άλλο μέτωπο με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Στην πράξη, λοιπόν πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει ανάλογα με το εύρος της παραλίας. Θεωρώ ότι είναι λογική η πρόταση και πρέπει να περάσει. Ευελπιστώ να προλάβουμε πριν την επόμενη σεζόν για να λυθούν θέματα ειδικά για τα Δωδεκάνησα –όπως η χάραξη οριογραμμής, ο κτηματολογικός κανονισμός, νησιά εκτός κτηματολογίου κ.ά. που δεν λύθηκαν ποτέ έως σήμερα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου