Ειδήσεις

Στις ΗΠΑ προσβλέπει η Αθήνα για «βοήθειες» στο μέτωπο χρέους

Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εκτιμάται ότι θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι ΗΠΑ, στο παζάρι ΔΝΤ και Βερολίνου. Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της αμερικανικής διοίκησης, αλλά και η έμφαση που δίνεται σε επενδύσεις στη χώρα, όπως πιστοποιείται κι από τις προτάσεις του ελληνοαμερικανικού σχήματος της EXIN για την Εθνική Ασφαλιστική και της Exxon Mobil (εταιρίας που θήτευσε ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον) για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αποτελούν πιστοποίηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι η Ουάσινγκτον βάζει ψηλά στην ατζέντα της τη χώρα.
Έστω κι αν βέβαια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Άντι Μπαρ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το ενδιαφέρον του σκληρού πυρήνα του αμερικανικού κατεστημένου είναι δεδομένο. Άλλωστε μεγάλοι οίκοι και  fund (π.χ. Paulson, Black rock, Prem Watsa) έχουν χτίσει θέσεις στην Ελλάδα ενώ ο εμβληματικός οίκος Rothchild είναι ο βασικός πυλώνας – σύμβουλος της Αθήνας για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Πάντως την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup, αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των κρατών (ΕΕ, ΗΠΑ) που μετέχουν στο λεγόμενο Washington Group, ώστε να λειάνουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη συμφωνία τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη προσπάθεια που καταβλήθηκε πριν λίγες μέρες στο Μπάρι στο περιθώριο του G7 δε στέφθηκε από επιτυχία.
Το παζάρι αυτό αναμένεται να ενταχθεί στη συνολική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου για τη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας. Η διοίκηση Τραμπ άλλωστε πιστεύει ότι το Βερολίνο οφείλει να δώσει περισσότερα τόσο σε επίπεδο άμυνας, όσο και σε επίπεδο στήριξης της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που για τις ΗΠΑ είναι κομβικής  – πέρα από ιστορικής – στρατηγικής σημασίας για την ανάσχεση της διείσδυσης των «ανατολικών δυνάμεων» Ρωσίας και Κίνας.
Ωστόσο τα επιχειρήματα του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα ισχυρά καθώς άπτονται της οικονομικής του στρατηγικής αλλά και της γεωπολιτικής άσκησης που έχει εδώ και χρόνια σε εξέλιξη και αφορά  την εγκαθίδρυση μιας γερμανικής εκδοχής για την ευρωζώνη.
Την ώρα λοιπόν που τα μεγάλα «βουβάλια» θα κονταροχτυπιούνται η ελληνική αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα που θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην επιβολή της σκληρής λιτότητας που αποφασίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη κι έχει ορίζοντα και πέρα των διακοσιοστών γενεθλίων του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Από ελληνικής πλευράς μεταβαίνουν στη Βελγική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες θα είναι και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, που εδώ και πολλά χρόνια χειρίζεται τα θέμα του χρέους έχοντας βαθιά γνώση και απόλυτα διακριτική παρουσία.
Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα πάντως η νύχτα αναμένεται να είναι μακριά καθώς τα ζητήματα είναι σύνθετα καθώς άπτονται σειράς τεχνικών ζητημάτων που εφόσον λυθούν μπορεί να οδηγήσουν σε ένταξη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά και της χώρας στο QE. Εναλλακτικά η υπόθεση πάει σε νέες συζητήσεις τον επόμενο μήνα με τη δόση να εκταμιεύεται σταδιακά.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου