Ειδήσεις

Εντονο παρασκήνιο με τους δύο στρατιωτικούς

Εντονο παρασκήνιο εντός και εκτός Ελλάδος έχει πυροδοτήσει η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται για σχεδόν τρεις εβδομάδες από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη. Η υπόθεση των δύο έχει οδηγήσει τη σχέση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και, συνεπακόλουθα, τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού στα όριά τους. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στην υπόθεση των «δύο» έχει εμπλακεί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Ηδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κ. Ερντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο κ. Κοτζιάς. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν και άτυποι δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για το θέμα, καθώς έχουν διαμειφθεί άτυπες επαφές με εκπρόσωπο της τουρκικής πλευράς ώστε να διευθετηθεί σύντομα η υπόθεση. Το έντονο παρασκήνιο ερμηνεύει εν μέρει και τη σημερινή, έκτακτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Κοτζιά ώστε, κατά την εκδοχή του Μαξίμου, να συζητήσουν πώς θα χειρισθούν το θέμα των δύο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διεργασίες με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε το θέμα των δύο στρατιωτικών να επιλυθεί είτε κατά τη διάρκεια της συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, είτε αμέσως μετά.

Συγχρόνως, οι επίμονες πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων διάγουν περίοδο ραγδαίας επιδείνωσης, με πιθανό ακόμη και το σενάριο οριστικής ρήξης, υποχρεώνουν το Μαξίμου σε ακόμα μία επικοινωνιακή πιρουέτα: σε κοινή εμφάνιση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Αλλωστε, αυτό έπραξαν οι δύο εταίροι και πάλι πολύ πρόσφατα. Οταν εντάθηκε η φημολογία για κρίση στις σχέσεις τους με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό, επισκέφθηκαν την 135η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σκύρο.

Η σημερινή συνάντηση και η προαναγγελία χθες από τον κ. Δ. Τζανακόπουλο, ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα συζητήσουν «πιθανές περαιτέρω ενέργειες» για τους δύο αξιωματικούς, βάζουν τέλος στην ιδιότυπη περιθωριοποίηση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος φάνηκε να απουσιάζει από τη διαχείριση μιας κρίσης που άπτεται των άμεσων αρμοδιοτήτων του. Περιθωριοποίηση, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από μερίδα κυβερνητικών στελεχών προερχομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι ο παρορμητισμός Καμμένου εντείνει παρά επιλύει κρίσεις, και η οποία, ταυτόχρονα, φάνηκε να ενοχλεί σφόδρα τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας.

Ο κ. Καμμένος, απαντώντας στις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, φρόντισε ο ίδιος χθες να σημάνει λήξη συναγερμού, ενδεχομένως σηματοδοτώντας με την παρέμβασή του ότι δεν πρόκειται να παραμείνει άλλο στο περιθώριο, αλλά να επανέλθει στις δημόσιες τοποθετήσεις του. «Η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος», είπε, μη αφήνοντας περιθώριο σεναριολογίας τόσο για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό όσο και για την αναμενόμενη σύγκληση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, επίσης σήμερα. Χαρακτήρισε, δε, «έντιμη» τη σχέση του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προφανώς καθιστώντας σαφές ότι στο πλαίσιο αυτής της «έντιμης» σχέσης θα μιλάει όπως εκείνος επιθυμεί ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αρεστό στους εταίρους του, χρησιμοποίησε και πάλι τον όρο «όμηροι» για τους δύο στρατιωτικούς και επανέλαβε ότι η θέση των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό είναι ξεκάθαρη: «Δεν δεχόμαστε καμία λύση που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Δυτική Μακεδονία». Τόνισε, τέλος, ότι προϋπόθεση για συμφωνία είναι η αλλαγή συντάγματος της ΠΓΔΜ και ότι αυτή την προϋπόθεση έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Αμυνας τοποθετήθηκε για δύο από τα ζητήματα που προκάλεσαν την κρίση στην συγκυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι μέσω των διαύλων επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες έλαβε ικανές διαβεβαιώσεις και απαντήσεις στη φημολογούμενη αναζήτηση εναλλακτικών διακυβέρνησης από το Μαξίμου, που ενισχύθηκε και με τη συνάντηση Τσίπρα – Στ. Θεοδωράκη. Οπως όλα δείχνουν, αντιμετωπίστηκαν επίσης και η όποια ενόχληση υπήρξε από την τοποθέτηση του κ. Φ. Κουβέλη στη θέση του αναπλ. υπουργού Αμυνας και η εικόνα δυσαρμονίας που ανέδειξαν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του τελευταίου. Η ουσία παραμένει ότι, στα πρόθυρα ρήξης, για άλλη μία φορά, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος καταφέρνουν να βρουν κοινό βηματισμό. Πόσο ανθεκτική θα είναι η συμπόρευση, τη στιγμή που τα επίμαχα ζητήματα παραμένουν όλα ανοικτά, θα φανεί στην πράξη.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου