Ειδήσεις

Τι λέει ο Έλληνας καθηγητής ογκολογίας που ανέπτυξε το τεστ αίματος για τον καρκίνο

Μπροστά σε ένα καθολικό τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους, βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα ογκολόγο, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου.

Ο καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center και διευθυντής μεταφραστικής γενετικής στο κέντρο Hopkins Ludwig Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για την ανάπτυξη του τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει.

Πρόκειται για την συνέχεια όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος του νέου μη επεμβατικού τεστ υγρής βιοψίας με την ονομασία CancerSEEK που αναλύει το DNA στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο.

«Το τεστ είναι σημαντικό γιατί μπορούμε να διαγνώσουμε καρκίνους σε άτομα τα οποία ακόμα δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος .

«Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε και στο μέλλον με την συνέχιση των μελετών». Ήδη σε εξέλιξη είναι το επόμενο βήμα, στην α΄ φάση του οποίου έχουν εγγραφεί 10.000 άτομα, στη δε β΄ φάση 40.000 άτομα που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν το τεστ πετύχει σε αυτή τη μελέτη, θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο σύνολο των ατόμων, για τη ανίχνευση του καρκίνου».

Εξήγησε ότι «το τεστ θα αφορά όλους τους καρκίνους και θα μπορεί να το κάνει ο καθένας. Αυτό είναι το όνειρο μας αλλά χρειάζονται μελέτες και σε μερικά χρόνια θα είμαστε σίγουροι για την απάντηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο ολοκλήρωσης των νέων μελετών ο καθηγητής ογκολογίας είπε ότι «η πρώτη μελέτη θα διαρκέσει πέντε χρόνια».

Η ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο δοκίμασε τη μέθοδο σε 1.005 ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με μη μεταστατικό καρκίνο. Κατά μέσο όρο είχε επιτυχία 70% αλλά τα ποσοστά διέφεραν αρκετά στις περιπτώσεις του στήθους, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.

Πολύ σημαντικό είναι ότι εντόπισε όγκους στις ωοθήκες, το συκώτι, το στομάχι, το πάγκρεας και τον οισοφάγο, για τους οποίους σήμερα δεν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση.

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου