Σαν καραμέλες παίρνουν οι Δωδεκανήσιοι αγχολυτικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά και νευρολογικά χάπια προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής, ωστόσο η αυξητική τάση που καταγράφεται κάθε χρόνο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά.
Η χρήση ψυχοφαρμάκων έχει εκτιναχθεί στα ύψη στα τελευταία τέσσερα χρόνια στα Δωδεκάνησα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» και τα οποία είναι ενδεικτικά της μεταβολής που σημειώθηκε στην καθημερινότητα των Δωδεκανησίων, κυρίως, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε αύξηση που φτάνει ακόμα και το 70%, σε σχέση με το 2013!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» σε πολλές περιπτώσεις, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η πώληση όχι απλώς αυξήθηκε αλλά διπλασιάστηκε!
Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της αύξησης που καταγράφονται ανάμεσα στα πλέον γνωστά ψυχοφάρμακα, από το 2013 μέχρι και σήμερα:
ΧΑΝΑΧ     50%
LEXOTANIL     30%
TAVOR     40%
STILNOX     70%
SEROTAX     60%
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το 2016 κατεγράφη επιπλέον αύξηση κατά 10% στη χρήση ψυχοφαρμάκων σε σχέση με το 2015, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους για αυξητική πορεία της χρήσης των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Γυναίκες και άνδρες, χωρίς διάκριση στην ηλικία, την κοινωνική τάξη ή το μορφωτικό επίπεδο επιλέγουν τα λεγόμενα «χάπια της χαράς», με το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων να πέφτει στη Ρόδο, σε σχέση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, λόγω και του μεγαλύτερου πληθυσμού.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις αγχολυτικών σκευασμάτων, που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση και που αποτελούν, το τελευταίο βήμα, πριν την επίσκεψη σε γιατρό, για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας.
Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, διαθέτουν όλο και περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, χάπια, σιρόπια, κάψουλες. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν ανοδική πορεία, που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γι αυτό και η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται πλέον ως η νόσος της εποχής.
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η χρήση ψυχοφαρμάκων, θεωρούνταν ταμπού και στην περιοχή μας, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει κλονιστεί σε τέτοιο σημείο που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης το συντομότερο δυνατόν, καθώς το βάρος των προβλημάτων έχει λυγίσει τις αντοχές τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ