Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται προς έγκριση η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που αφορά  στην ανάθεση μελέτης για την γέφυρα Κρεμαστής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  Όπως έγινε γνωστό το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 205.000 ευρώ και λόγω του ύψους του ποσού απαιτείται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εάν η απόφαση είναι θετική, το ερευνητικό έργο θα διαρκέσει το πολύ 14 μήνες. Στη συνέχεια, από κοινού το ΕΜΠ και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προτείνουν ποιο θα είναι το «δέον γενέσθαι».
Σημειώνεται ότι η απόφαση για την ανάθεση της μελέτης στο ΕΜΠ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο, έχοντας ψηφιστεί μόνο από τα μέλη της περιφερειακής αρχής. Η μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου καταψήφισε την πρόταση, εκφράζοντας αντιρρήσεις.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος  κ. Άγγελος Ανανίας, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με το έργο που προκηρύχθηκε και συμβασιοποιήθηκε  από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, έκανε λόγο για ένα έργο  «πλαστό» και «παράνομο», που δεν περιελάμβανε καν τις απαιτούμενες μελέτες.
Αναλυτικότερα ο κ. Ανανίας ανέφερε:  «Το προηγούμενο έργο της κατασκευής της Γέφυρας Κρεμαστής, όπως είχε προκηρυχθεί και συμβασιοποιηθεί- για προεκλογικούς λόγους- από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είναι ένα έργο πλαστό, ένα έργο φάντασμα, ένα έργο παράνομο αφού για την υλοποίησή και τη συμβασιοποίησή του έλειπαν δύο βασικές μελέτες. Δεν μπορεί εν ολίγοις να γίνει ένα τέτοιο έργο χωρίς υδραυλική-αντιπλημμυρική μελέτη και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί natura.
Απόδειξη της παρανομίας αποτελεί το γεγονός ότι ενώ είχε ανατεθεί το έργο και ενώ οι πιστώσεις ανανεώθηκαν επανειλημμένα από την δική μας περιφερειακή αρχή, ο ανάδοχος εργολάβος δεν άνοιξε ούτε μία …τρύπα. Αυτή η αδράνεια συνεχίστηκε μέχρι τη στιγμή που παρήλθε ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του και έτσι κηρύχθηκε έκπτωτος. Η αποζημίωση του εργολάβου είναι το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, για την οποία προτείνουμε να είναι μηδενική.
Δεδομένου ότι απαγορεύεται η εκ των υστέρων θεραπεία ενός έργου, δεν μπορούσαν οι μελέτες να συμπληρωθούν μετά την υπογραφή της σύμβασης το Μάιο του 2014. Και ενώ είχαν περάσει τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, δεν είχε γίνει καμία τέτοια ενέργεια. Τα αναφέρω όλα αυτά για να κλείσει το κεφάλαιο με το υποτιθέμενο έργο της Γέφυρας Κρεμαστής, ένα έργο το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να εκτελεστεί με τον τρόπο που συμβασιοποιήθηκε».
Συνεχίζοντας ο κ. Ανανίας είπε ότι ηπεριφερειακή αρχή έχει υψηλά στις προτεραιότητές της το έργο της Γέφυρας Κρεμαστής που μόνο ένας αναγνωρισμένος φορέας σαν το ΕΜΠ, μπορεί να εκτελέσει με υπευθυνότητα.
«Δεν σταματήσαμε ούτε μία μέρα να εργαζόμαστε για το νέο έργο της Γέφυρας Κρεμαστής. Το πολιτικό προσωπικό, ο περιφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι ειδικοί σύμβουλοι, οι μηχανικοί της Περιφέρειας το έχουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους.
Την απόφαση όμως πρέπει να την πάρει ένας φορέας πάνω από τους πολιτικούς, τις τεχνικές μας υπηρεσίες, ένας φορέας με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος που περιλαμβάνει πολλούς τομείς οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν το έργο στατικά, γεωτεχνικά, περιβαλλοντικά, αντισεισμικά, κοκ Αυτός ο φορέας δεν είναι άλλος από το ΕΜΠ. Αφού βγήκαμε από τον λαβύρινθο στον οποίο μας είχε βάλει έντεχνα η προηγούμενη περιφερειακή αρχή μετά από 20 χρόνια αδράνειας, προχωρώντας μέσα σε μερικούς μήνες σε μία ανάθεση, δημοπράτηση στα όρια της ύβρεως για τους ανθρώπους που πόνεσαν εκεί.
Πρέπει να δούμε καθαρά τι πρέπει να γίνει. Απαιτείται αρχικά να μελετηθεί  από την αρχή η υφιστάμενη  γέφυρα για να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν. Η προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ είναι ένα ερευνητικό έργο που προτείνει τις αντοχές της υφιστάμενης γέφυρας τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου έργου, τη θέση όπου μπορεί να κατασκευαστεί, αν θα πρέπει να γίνει καινούριο, αν υπάρχει δυνατότητα η παλιά γέφυρα να συνδέεται με καινούρια, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπλατυνθεί η υπάρχουσα γέφυρα. Όλα αυτά μπορεί να κάνει μόνο το ΕΜΠ που περικλείει όλους τους επιμέρους φορείς, όπως το εργαστήρι αντισεισμικής τεχνολογίας, εργαστήρι περιβαλλοντικών ερευνών, εργαστήρια αντιπλημμυρικών έργων…
Η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα. Ούτε λεπτό δεν μας διαφεύγει η σοβαρότητα του ζητήματος. Η μικροπολιτική και στα όρια του χυδαίου εκμετάλλευση των προβλημάτων που για δεκαετίες σφράγισε την ποπλιτική ζωή του τόπου δεν έχει θέση στη δική μας λειτουργία. Τη γραμμή με το παρελθόν την τραβήξαμε οριστικά και αμετάκλητα», είπε ο κ. Ανανίας.
Η ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ
Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΠΝΑΙ για την δομική αποκατάσταση του καμπαναριού του Ιερού Ναού της Παναγίας Φιλερήμου.
Το έργο  χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει προϋπολογισμό 331.380,00 ευρώ.  Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάνθηκε θετικά ως προς τη νομιμότητά της απόφασης και η διαδικασία της δημοπράτησης αναμένεται να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ο εκτιμώμενος απαιτητός χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών (με επίβλεψη αρχαιολογικής υπηρεσίας) ανέρχεται στους έξι μήνες.
Σημειώνεται ότι ο Ναός της Παναγιάς Φιλερήμου είναι κηρυγμένο ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου. Οι φθορές που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, καθιστούν επιτακτική την παρέμβαση αποκατάστασης ενός από το πιο γνωστά θρησκευτικά μνημεία της Ρόδου, που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκεπτών.
«Η απόφαση, παρά τα σχόλια των τελευταίων ημερών, είναι νόμιμη, έχει έλθει στα χέρια μας και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου της επισκευής και συντήρησης του κωδωνοστασίου, το οποίο αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Ανανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ