Ειδήσεις

Ο ιός της γρίπης έχει χτυπήσει για τα καλά και τη Ρόδο – Γεμάτο το Νοσοκομείο

Ο ιός της γρίπης χτύπησε και τη Ρόδο, όπου το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται κι ακόμα η επιδημία δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της.
Στο Νοσοκομείο της Ρόδου καταγράφεται συνωστισμός καθώς νοσηλεύονται πολλοί συμπολίτες μας με βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σύμφωνα με τον Dr Στέλιο Καραταπάνη παθολόγο, συντονιστή διευθυντή Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ρόδου, αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων, αυτή την περίοδο νοσηλεύονται πολλοί Ρόδιοι με πνευμονία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί ασθενής:  «Υπάρχουν βαριά περιστατικά στο Νοσοκομείο της Ρόδου αυτή την περίοδο, χωρίς μέχρι στιγμής να χρειαστεί να γίνουν διασωληνώσεις. Πρόκειται κυρίως για πνευμονίες, που έχουν πλήξει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά προβλήματα υγείας, καρδιοπαθείς… Το Νοσοκομείο είναι γεμάτο από ασθενείς με λοιμώξεις. Η επιδημία γρίπης έφτασε αργότερα σε σχέση με πέρυσι, είμαστε ακόμα στην αρχή. Η κορύφωση αναμένεται τον Φεβρουάριο».
Ο κ. Στ. Καραταπάνης επισημαίνει, ότι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης κι αν δεν το έχουν κάνει, να σπεύσουν. Οπως αναφέρει, για την πρόληψη της γρίπης, είναι σημαντικό το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους ιδιαίτερα με άτομα που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Επίσης σημαντική είναι η τόνωση του αμυντικού συστήματος με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον επαρκή ύπνο.
Ωστόσο, επειδή η αποφυγή μετάδοσης της γρίπης δεν επαρκεί για να εξαλείψει το πρόβλημα, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, που αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο πρόληψης της γρίπης διεθνώς, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.
Να σημειωθεί ότι ο ιός Α (Η3Ν2) είναι το στέλεχος που επικρατεί φέτος και έχει δύο χαρακτηριστικά: προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα, ενώ ο πανδημικός Η1Ν1 προσέβαλε νεότερους. Έχει ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, με πιο χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονη καταβολή και ξηρό βήχα. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι η δραστηριότητα του ιού είναι σε ανοδική φάση και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου