Ειδήσεις

Ποιοι θα πληρώσουν το 2018 τα νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ

Μισθωτοί, χαμηλοσυνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα σηκώσουν τα βάρη του προϋπολογισμού του 2018, στη διάρκεια του οποίου το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να εκτοξευτεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ, με τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, να καλούνται να συνεισφέρουν τα περισσότερα.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα λάβουν στα τέλη του μήνα πρέπει να το επιστρέψουν στα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς το κόστος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, ανέρχεται στα 660 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 60 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι νέες επιβαρύνσεις του 2018, όπως θα αποτυπωθούν και στον προϋπολογισμό που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή, θα μεγεθύνουν τη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία την τελευταία τριετία έχουν προστεθεί 34 δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων και προστίμων, εξαιτίας της αδυναμίας των περισσότερων φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 2018 θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, νέες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ειδικότερα:

1. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Περίπου 140.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα λάβουν τελευταία φορά το επίδομα στα τέλη του μήνα, μαζί με το κοινωνικό μέρισμα, καθώς από το νέο έτος καταργείται. Από τους 220.000 δικαιούχους μόλις 80.000 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το νέο έτος το επίδομα. Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018, το εναπομείναν ποσό που θα δοθεί το 2018 για το ΕΚΑΣ έχει περιοριστεί στα 81 εκατ. ευρώ, από 319 εκατ. ευρώ φέτος. Το 2019 θα περιοριστούν περαιτέρω οι δικαιούχοι αλλά και το ποσό, καθώς το επίδομα μειώνεται σε μόλις 45-50 ευρώ, ενώ και από το 2020 καταργείται οριστικά.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντων εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και το 38%. Ουσιαστικά, συνεχίζεται η οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς μαζί με τους φόρους δίνουν το 60% του εισοδήματός τους στο ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να περιορίσει τη νέα, απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών –για κύρια ασφάλιση 20%, υγεία 6,95%, επικούρηση 3,5% και εφάπαξ 4% (όπου προβλέπεται)– το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια, το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου