Ρεπορτάζ

Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση για το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ!

Τα μένεα κατά του πρώην Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και του πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, πνέουν τα μέλη του Αναπτυξιακού, Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου κατοίκων συνοικιών Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου, για την τροπή που έλαβε η υπόθεση της λειτουργίας υποσταθμού υψηλής τάσεως της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Αγιο Νικόλαο.
Ενα από τα κύρια όπλα της επιχείρησης για την υλοποίηση του έργου αποτελεί, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», η υπ’ αρίθμ. 2597/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε’) με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση της για την ακύρωση της 7200/19.11.2009 αποφάσεως του Αντινομάρχη Δωδεκανήσου, με την οποία ανακλήθηκε η 4376/28.6.2007 απόφαση του ιδίου Αντινομάρχη.
Με την ανακληθείσα απόφαση είχαν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι, καθώς και συναφής μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την κατασκευή και λειτουργία νέου κέντρου διανομής 150/20kV της αιτούσας εταιρείας στην εντός σχεδίου περιοχή Άγιος Νικόλαος της πόλεως της Ρόδου.
Ως συμπροσβαλλομένη θεωρήθηκε και η 3175/1132/19.2.2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της ανωτέρω πράξεως του Αντινομάρχη.
Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο της απόφασης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν παραστάθηκε καν στη δίκη, ενώ καμία τύχη δεν είχε η πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου.
Το ακίνητο για το οποίο χορηγήθηκε η ανακληθείσα με την προσβαλλόμενη πράξη έγκριση περιβαλλοντικών όρων βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Ρόδου, στην συνοικία Άγιος Νικόλαος, αποτελεί δε χώρο εγκαταστάσεων της ΔΕΗ εδώ και πολλές δεκαετίες.
Εξ άλλου, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο [ΓΠΣ] της Ρόδου, το οποίο εγκρίθηκε με την 2736/197/1987 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Δ΄ 193), προβλέπεται χωροθέτηση «βιοτεχνικής ζώνης μη οχλούσας» στη γειτονιά ΚΟΒΑ, στη συνοικία Άγιος Νικόλαος, καθώς και «χωροθέτηση ζωνών χονδρεμπορίου και αποθηκών», μεταξύ άλλων, εντός της βιοτεχνικής ζώνης στην περιοχή ΚΟΒΑ, στη συνοικία Αγίου Νικολάου.
Οι περιοχές ΚΟΒΑ – ΔΕΗ στη συνοικία Άγιος Νικόλαος περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με το ΓΠΣ, στις «νέες αναπτυξιακές ζώνες» χονδρικού εμπορίου και αποθηκών, προβλέπεται δε στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος η απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων και, ειδικότερα, η παύση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ ως μονάδας παραγωγής ρεύματος.
Περαιτέρω, προβλέπεται η «μετατροπή του εναερίου δικτύου μεταφοράς χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης σε υπόγειο».
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι οι δύο Υ/Σ που τροφοδοτούν την πόλη της Ρόδου (Ροδινίου και Ιαλυσσού) εξυπηρέτησαν κατά το έτος 2005 το 65% της συνολικά καταναλωθείσας ενέργειας στη νήσο Ρόδο, ενώ η μέγιστη φόρτιση του Υ/Σ Ροδινίου υπερβαίνει το 70% της εγκατεστημένης ισχύος του.
Οι παραπάνω υψηλές φορτίσεις, σε συνδυασμό με τον υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης και με την περιορισμένη ικανότητα και μεγάλη απόσταση των άλλων Υ/Σ του νησιού, καθιστούν σαφές ότι το υφιστάμενο δίκτυο δεν είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσει το απαιτούμενο επίπεδο αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης της πόλης της Ρόδου.
Η κατασκευή του νέου Κ/Δ Ρόδου είναι απαραίτητη καθώς θα συμβάλει καθοριστικά:
-Στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, σε μακροπρόθεσμη βάση.
-Στην παρούσα κατάστασή του, το Δίκτυο της περιοχής είναι έντονα κορεσμένο και αδυνατεί να εξυπηρετήσει με τον απαιτούμενο βαθμό αξιοπιστίας ακόμη και την υπάρχουσα ζήτηση, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
-Στη βελτίωση της ποιότητας και αξιοπιστίας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές ΜΤ και ΧΤ της πόλης (μείωση των απωλειών, σταθερότητα των τάσεων του δικτύου, μείωση της συχνότητας και διάρκειας των διακοπών ηλεκτροδότησης)».
Τονίζεται επίσης ότι η ΜΠΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ανέγερση του νέου Κ/Δ θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της επάρκειας και ποιότητας της ηλεκτροδότησης της πόλης της Ρόδου», χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το ισχύον ΓΠΣ προβλέπει χωροθέτηση ζώνης χονδρεμπορίου και αποθηκών στη συνοικία Άγιος Νικόλαος, που χαρακτηρίζεται και ως «νέα αναπτυξιακή ζώνη» για τις συγκεκριμένες χρήσεις, και επιβάλλει, περαιτέρω, την παύση της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ρεύματος στο ΟΤ. Δοθέντος, όμως, ότι το επίδικο ΟΤ αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες χώρο αναπτύξεως της δραστηριότητας της ΔΕΗ, γεγονός που είχε υπόψη του ο συγκεκριμένος πολεοδομικός σχεδιασμός, εφόσον επιβάλλει την παύση της δραστηριότητας παραγωγής ρεύματος, οι ρυθμίσεις του ΓΠΣ δεν απαγορεύουν την εγκατάσταση στο εν λόγω ΟΤ κέντρου διανομής 150/20kV, κτηρίου δηλαδή που εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες του οικισμού και πάντως δεν είναι ασύμβατο με τις προβλεπόμενες στην περιοχή χρήσεις χονδρεμπορίου και αποθηκών.
Συνεπώς, όπως κρίθηκε βασίμως προβάλλεται, δεν είναι νόμιμη η αιτιολογία της νομαρχιακής αποφάσεως που ανακαλεί την πράξη εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων, καθώς και η αιτιολογία της 3175/1132/19.2.2010 αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της αιτούσας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου