Ειδήσεις

‘Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων”-Γράφει η Έλενα Γιαννίκη

Η Έλενα Γιαννίκη  – Δικηγόρος, Συνεργάτης σε θέματα Ασύλου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επιστημονική συνεργάτις της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου γράφει σχετικά:

‘Υστερα από μια  σύγχρονη «οδύσσεια» 8 ημερών που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή,  το σκάφος έρευνας και διάσωσης Aquarius  έφθασε στο λιμάνι της Βαλένθια της Ισπανίας, βάζοντας τέλος, την ώρα που γράφεται το άρθρο αυτό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους παραπάνω από 600 διασωθέντες και το πλήρωμα του σκάφους. Όπως δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, ανεξάρτητα από τον τρόπο που οι Ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να διαχειρίζονται τα θαλάσσια σύνορά τους, η αρχή της διάσωσης στη θάλασσα, δεν πρέπει ποτέ να τίθεται υπό αμφισβήτηση γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θεσμού του ασύλου εξακολουθούν να αποτελούν κοινή προτεραιότητα.

Η 20η Ιουνίου 2018 επομένως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, βρίσκει ακόμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους ανα την υφήλιο, από το Ιράκ και τη Συρία έως το Μπαγκλαντές και το Νότιο Σουδάν, προσπαθώντας να οδηγήσουν τις οικογένειές τους σε μια νέα ζωή σε μια επικίνδυνη διαδρομή ελπίδας. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Μεσόγειο πολλοί περισσότεροι, όσο κάποιες κυβερνήσεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκληραίνουν την εφαρμογή των πολιτικών και η συναίνεση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος μάλλον απομακρύνεται.

Επειδή όμως οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και επειδή πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι με συγκλονιστικές ιστορίες, ο σύγχρονος πολίτης ανα την υφήλιο καλείται να αντιληφθεί ότι με το να στήνονται τείχη θαλάσσια ή χερσαία, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, η Ιστορία οδηγείται σε αδιέξοδο. Και αυτό γιατί όσο ο άνθρωπος διώκεται στη χώρα του, θα προσπαθεί πάντα να θεμελιώσει ένα μέλλον καλύτερο σε μια άλλη. Για το λόγο αυτό η ουσιαστική στήριξη και αρωγή όλων στις χώρες υποδοχής γίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ, βελτιώνοντας την καθημερινότητα όσων διαβιούν στις ίδιες κοινωνίες.

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων υπενθυμίζουμε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια αόριστη έννοια αλλά όταν υφίσταται, δημιουργεί εμπράκτως μια κοινωνία πιο εύρωστη  σε κάθε τομέα. Τιμώντας αυτούς τις χιλιάδες ήρωες με τις ιστορίες τους, μαθαίνουμε όλοι να ζούμε καλύτερα.

Ακριβώς στο πνεύμα αυτό, υπεγράφη ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις 30 Μαίου 2018 ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία και τη βελτίωση των προοπτικών εκπαίδευσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο κατά το χρόνο παραμονής τους στα Δωδεκάνησα. Πρωτοπόρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σε αυτόν τον τομέα, διοργανώνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Ρόδο, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που επιτρέπουν την περαιτέρω μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν- ή καλύτερα πρέπει διαρκώς να υπάρχουν,- δημιουργικές μικρές και μεγάλες προτάσεις, για να είναι δυνατή η αρμονική συμβίωση όλων, μέχρι οι συρράξεις να τελειώσουν, οι διώξεις αισίως να σταματήσουν και η «διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» να βρει τη συναίνεση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου