Ειδήσεις

Ν. Κοτζιάς “Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα”

«Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες.

Σημείωσε παράλληλα πως «θα έπρεπε να μας αναγνωρίσουν την επιτυχία ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την Αρχαία Μακεδονία» προσθέτοντας πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα», φέρνοντας το παράδειγμα ενός νιόπαντρου ζευγαριού που αποφασίζει να κάνει ένα παιδί».

«Κι ένας που πηγαίνει να παντρευτεί ακόμα κι αν είναι φουλ ερωτευμένος αναρωτιέται αν κάνει καλά ή όχι. Με το όνομα έχουμε μια μανία εδώ στο νότο της Ευρώπης. Ερωτεύεται μια νεαρά έναν νεαρό παντρεύονται, κάνουν παιδιά και έρχεται ο καυγάς. Ο γιος που ήρθε τίνος παππού το όνομα θα πάρει; Κι αν οι δύο παππούδες έχουν το ίδιο όνομα εντάξει αν δεν έχουν μέχρι και διαζύγιο φτάνουμε. Η λύση καμία φορά είναι τρίτο όνομα ή σύνθετο όνομα», είπε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μακεδονισμού αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά που φέρει αυτή η χώρα. Το υπογράφουν αυτό. Οποιος θέλει να ξαναφέρει το θέμα στη γείτονα χώρα θα είναι γελοίος» είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη χρήση του όρου «Μακεδόνας» από τον Ζόραν Ζάεφ κατά την ομιλία του στις Πρέσπες ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία».

Το 1913 υπήρχε μια μεγάλη περιοχή που λεγόταν Μακεδονία πολύ ευρύτερη της ελληνικής Μακεδονίας και με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 αυτή η Μακεδονία χώρισε σε τέσσερα κομμάτια. Πήρε ένα πολύ ελάχιστο η Αλβανία, πήρε γύρω στο 16% η Βουλγαρία, η λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν, λιγότερο από το 1/3 το πήρε η βόρεια Μακεδονία και την πλειοψηφία την πήρε η Ελλάδα. Το 1913 φτιάξαμε ξανά τη Μακεδονία μας. Εμείς τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Γιατί αν τη δεχόμαστε τότε έχει μοιραστεί στα τέσσερα η Μακεδονία η γεωγραφική».

Στο ερώτημα γιατί δεν κάνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «εμείς δεν έχουμε λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Αυτοί κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να δεσμευτούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές, εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας, ούτε το όνομα της χώρας μας».

«Εκανα μια διεθνή συμφωνία που πήρα όνομα erga omnes χωρίς αλυτρωτισμούς. Επρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι. Ο αυτοπροσδιορισμός τους ήταν το κύριο αίτημά τους στη διαπραγμάτευση», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο Μακεδονία. Κάποια αγάλματα στα Σκόπια θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν, όσα μείνουν θα έχουν ειδικό ταμπελάκι».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος διαφωνεί με την συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Αυτή που μου λέτε είναι παλιά. Είναι τριών χρόνων. Εχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ηταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%».

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου