Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 19 Απριλίου 1987. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο American College of Greece, Deree, στην Στρατηγική Επικοινωνία. Έχει πολλή πλούσια πορεία στη Ν.Δ. με την εκλογή του ως αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού στην ΟΝΝΕΔ (2008-2009) και ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2014 με το ψηφοδέλτιο του κόμματος.
Εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2013, επανεκλέχθηκε πρόσφατα και είναι ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, ενώ το πλαίσιο των προτάσεών του για την απασχόληση και τη νεανική ανεργία, υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας και του διαδικτύου από το 2008 έως σήμερα. Πρόσφατα το Forbes τον συμπεριέλαβε στην κατηγορία ‘policy’, ενώ είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ.
Ο κ. Κυρανάκης μιλάει σήμερα στην «δ» για τις πολιτικές εξελίξεις με την αξιολόγηση, τις δημοσκοπήσεις, το Grexit αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κυρανάκη, το ‘θρίλερ’ με την αξιολόγηση συνεχίζεται. Πόσο θα κρατήσει αυτή η υπόθεση κατά την άποψή σας και για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ;
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό με συνεχείς δηλώσεις ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο και μάλιστα «χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα». Εμείς από την πλευρά μας έχουμε πει από την αρχή ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει άμεσα. Εάν είχε συμβεί αυτό, κανένας δεν θα ζητούσε τώρα επιπρόσθετα μέτρα.
Κάθε μέρα που περνάει το κλίμα στην οικονομία λόγω της αβεβαιότητας επιδεινώνεται, η χώρα βουλιάζει στην ύφεση παρά τα «fake news» του κ. Τσίπρα ότι «η ανάπτυξη ήρθε», οι επενδυτές σε ένα τέτοιο περιβάλλον απομακρύνονται, θέσεις απασχόλησης χάνονται, ενώ οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών -εν μέσω μάλιστα capital controls- φεύγουν στο εξωτερικό με πολύ υψηλούς ρυθμούς.
Δεν γνωρίζω πόσο ακόμη είναι διατεθειμένοι να καθυστερήσουν. Αυτό που ξέρω και θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο, είναι ότι η χώρα χρειάζεται να απαλλαγεί από αυτή την καταστροφική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.
• Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ θα επιβάλει νέα μέτρα και ενδεχομένως νέο μνημόνιο με τον τρόπο που διαχειρίζεται την αξιολόγηση;
Οποιοδήποτε μέτρο ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του 3ου μνημονίου σημαίνει στην πράξη 4ο μνημόνιο. Άρα αν τα μέτρα Τσίπρα για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου αφορούν το 2019 όπως μας λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε έχουμε ήδη την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε ένα 4ο μνημόνιο.
Πλέον είναι σαφές ότι με τους επικίνδυνους χειρισμούς και την ανικανότητα τους προκαλούν τεράστια ζημιά στην οικονομία και στα ελληνικά νοικοκυριά. Δε διστάζουν τη μια μέρα να υπόσχονται και την επόμενη διαψεύδουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Και επειδή καλό είναι να μιλάμε με παραδείγματα, θυμηθείτε τι συνέβη με το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά. Επί μήνες ολόκληρους τόσο κ. Καμμένος, όσο και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονταν για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Όλοι τους όμως, σήκωσαν ψηλά το χέρι τους και ψήφισαν «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν βεβαίως και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
• Τα σενάρια περί ‘Grexit’ επανέρχονται στο τραπέζι. Τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για την χώρα μας αν φτάσουμε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ζήσει ξανά τους δραματικούς πρώτους έξι μήνες του 2015. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή για τους Έλληνες γιατί δεν είναι προς το συμφέρον τους. Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει δραματική μείωση εισοδημάτων, έλλειψη πετρελαίου, φαρμάκων και βασικών αγαθών για τον Ελληνικό πληθυσμό. Σημαίνει επίσης αποσταθεροποίηση σε μια εποχή που οι απειλές στο Αιγαίο μεγαλώνουν.
Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ως υπεύθυνη δύναμη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε την πατρίδα μας στο κέντρο του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ‘ψαλίδα’ ανοίγει συνεχώς και η Ν.Δ. προηγείται με μεγάλο ποσοστό. Σας ικανοποιεί αυτό καθώς βρίσκεστε πολύ κοντά στην αυτοδυναμία;
Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά με μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις μας γεμίζει ευθύνη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που πλέον περιμένουν περισσότερα από μας, αναζητώντας λύση στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία συνεχίζεται. Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, ωστόσο ακόμη κι αν επιτευχθεί, θα αναζητήσουμε συμμαχίες και συνεννόηση με όσο το δυνατόν περισσότερες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις την επομένη των εκλογών.
Θα ήμουν όμως αντίθετος σε κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία συναίνεση με ανθρώπους που καταστρέφουν την Ελλάδα με μόνο στόχο να κρατήσουν τις καρέκλες τους.
• Πρόσφατα το Forbes σας συμπεριέλαβε στην κατηγορία ‘policy’. Έχοντας ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό και πορεία στην Ν.Δ. τι θα λέγατε σήμερα στους νέους που σκέφτονται είτε να φύγουν από την Ελλάδα, είτε έχουν απογοητευτεί από την πολιτική (και τους πολιτικούς);
Οι νέοι σήμερα στην Ελλάδα είναι οι πρώτοι που ζητούν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ζητούν μια κυβέρνηση η οποία θα επενδύσει στο πλεόνασμα ταλέντου της νέας γενιάς και δεν θα την καταδικάσει με τα πλεονάσματα λιτότητας του κ. Τσίπρα.
Θα τους έλεγα να μείνουν εδώ και να ενώσουν τις φωνές τους με τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να γίνουν κομμάτι της αλλαγής που έρχεται. Οι επενδύσεις, η μείωση φορολογίας και εισφορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το σχέδιό μας για την παιδεία, είναι όλα πολιτικές που αφορούν τους νέους και τις ζωές τους.
Απευθύνουμε επίσης κάλεσμα σε όλους τους νέους που έχουν φύγει από τη χώρα, και έχουν πετύχει πολλά στις χώρες που ζουν και εργάζονται, να επιστρέψουν και να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουν και το δικό τους μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται την εμπειρία τους, χρειάζεται τη νοοτροπία τους, χρειάζεται το ταλέντο τους.
• Πώς βλέπετε την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη; Πρέπει να μας ανησυχεί για το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά κι εμάς ως χώρα;
Τόσο στην Ολλανδία, όσο και στη Γαλλία και στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πολιτική με βάση θετικές επιλογές. Να μη ζητάμε από τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Βίλντερς ή τη ΛεΠέν απλά και μόνο για να μην έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στην εξουσία. Καλούμαστε να προσφέρουμε πραγματικές επιλογές στο εκλογικό σώμα και να τους εμπνεύσουμε ώστε να στηρίξουν κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Οφείλουμε να δώσουμε την ελπίδα και την προοπτική στους πολίτες.
Να ξεδιπλώσουμε τις ιδέες μας στους λαούς της Ευρώπης, να τους πούμε ότι πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, να βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο και να φέρει ευημερία. Αυτή είναι η ιδεολογία της κεντροδεξιάς και αυτές οι ιδέες αποτελούν το μεγαλύτερο μας όπλο απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.
Αυτό έκανε ο φιλελεύθερος κ. Ρούτε στην Ολλανδία και γι αυτό κατάφερε να κερδίσει τον ακροδεξιό Βίλντερς και να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ