Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών από την επικίνδυνη εξάπλωση και στο νησί της Ρόδου νέων ψυχοδραστικών ουσιών που δεν υπόκεινται σε ποινικό έλεγχο καθώς καμία αρμόδια ακόμη υπηρεσία δεν φρόντισε παρά την επικινδυνότητα τους να τις συμπεριλάβει στους πίνακες περί ναρκωτικών ουσιών ώστε οι κάτοχοι και οι διακινητές τους να διώκονται.
Η καταστολή του φαινομένου της διακίνησης παραγώγων αμφεταμινούχων ουσιών κυρίως μεθαμφεταμινούχων, που κάνουν θραύση στις πιάτσες των ναρκομανών της Ρόδου και πωλούνται ακόμη και μέσω του διαδικτύου είναι πραγματικά αδύνατη, ενώ  για όσες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί και οι δράστες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, μετά από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο Χημείο,προέκυψε ότι δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον!
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το 2014 εντοπίστηκαν 388 διαφορετικές νέες ουσίες, έναντι 348 που είχαν αναφερθεί το 2013, που σημαίνει αύξηση της τάξης του 11%.
Είναι κατά κύριο λόγο τεχνητές ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες των τριών διεθνών συμβάσεων και επομένως δεν υπόκεινται σε έλεγχο.
Τα νέα ναρκωτικά πωλούνται συχνά στην αγορά ως «νόμιμα διεγερτικά» και διακινούνται και από ιστοσελίδες: οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 700 ηλεκτρονικές σελίδες που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ηπειρο και διαθέτουν αυτές τις ουσίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», πρόσφατο παράδειγμα της αδυναμίας ελέγχου νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών αποτελεί η περίπτωση ενός 35χρονου Πολωνού, που συνελήφθη την 27η Δεκεμβρίου 2016 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου πραγματοποίησαν έρευνες με τη συμμετοχή σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών σε εταιρείες ταχυμεταφορών και εντοπίστηκε ένα δέμα που περιείχε ουσίες.
Όταν το δέμα παρελήφθη από τον 35χρονο Πολωνό οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και σε έρευνα που ακολούθησε βρήκαν στο εσωτερικό του κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη συνολικού βάρους 66 γραμμαρίων σε 7 συσκευασίες.
Ακολούθησε έρευνα στην οικία του με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κι εκεί βρέθηκε ένας 51χρονος ημεδαπός.
Εντός της οικίας βρέθηκε μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, extre από την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, πλαστικά σακουλάκια για την συσκευασία ναρκωτικών και στο δωμάτιο του δεύτερου ένα αεροβόλο πιστόλι και μία σακούλα με λαθραίο καπνό βάρους 32 γραμμαρίων.
Προέκυψε από την προανάκριση που ακολούθησε ότι αποστολέας του δέματος με τα ναρκωτικά από την Πολωνία είναι ένας ομοεθνής του 35χρονου, τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του οποίου ερευνώνται.
Ο 35χρονος διατείνεται ότι οι ουσίες που του απεστάλησαν και παρέλαβε είναι νόμιμες και ότι τις προμηθεύτηκε μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο έναντι 220 ευρώ.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αγόρασε τις ουσίες για ιδίαν χρήση και ότι σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει τις ημέρες των εορτών.
Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ουσία που βρέθηκε στην κατοχή του, έχει την επωνυμία «4ΕΜΑ» και διατίθεται νόμιμα. Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για μεθαμφεταμίνη και ότι η συγκεκριμένη ουσία πωλείται από την ίδια ιστοσελίδα έναντι 600 ευρώ.
Ο 35χρονος αγόρασε τις ουσίες από ηλεκτρονικό κατάστημα στο internet που λειτουργεί στην Πολωνία και ότι στο ίδιο κατάστημα πωλούνται πλήθος ουσιών ακόμη κι ορισμένες που διαφημίζονται ως συνθετική κοκαϊνη!!
Το Χημείο αποφάνθηκε ότι η ουσία που κατασχέθηκε δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ναρκωτικών και ως εκ τούτου η δικογραφία δεν θα έχει καμία τύχη ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων.
-Ανάλογη είναι και υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών ναρκωτικών στο νησί της Ρόδου, με κατηγορούμενους 4 Ροδίτες.
Οι κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν συγκεκριμένα σε διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών από την Ινδία και την Κίνα στη Ρόδο και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους προέκυψε ότι οι ουσίες που κατασχέθηκαν δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Ν. 3459/2006).
Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, το συνολικό βάρος των δεμάτων που διακινήθηκαν με εμπλοκή των κατηγορουμένων ανέρχεται σε 345,5 κιλά και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μόνο μια ποσότητα 27,2 γραμμαρίων, που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων, υπάγεται στο νόμο και συγκεκριμένα στον πίνακα Α’ (πρόκειται για μεφεδρόνη) και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι αναβολικό φάρμακο.
Από τις χημικές αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή του Γραφείου της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, προέκυψε ότι τα υπόλοιπα δείγματα είναι «4-Μethyl-N-ethyl cathinone (4-MEC)», που δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα και ως εκ τούτου δεν διώκεται ως ναρκωτικό στην Ελλάδα.
Οπως φέρεται να προκύπτει από καταθέσεις, η ουσία που κατασχέθηκε διατίθεται ευρέως στις πιάτσες των τοξικομανών της Αγγλίας και φέρει την ονομασία «Μιάου Μιάου».
-Πρόσφατη είναι και υπόθεση με κατηγορούμενο έναν Πολωνό DJ, ηλικίας 33 ετών. Την 5η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 16:00 αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου εντόπισαν στην οδό Ολύμπου Καρπάθου τον 33χρονο ο οποίος τους παρέδωσε τρείς αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με ουσία άγνωστης χημικής σύστασης, μικτού βάρους 2,4, 6,7 και 6,8 γραμμαρίων, πλήθος όμοιων πλαστικών συσκευασιών, ένα κινητό τηλέφωνο και έξι συσκευασίες – φακέλους με τις οποίες απεστάλησαν οι ανωτέρω ναρκωτικές ουσίες.
Οι αστυνομικοί, που πιθανολογούν ότι πρόκειται για κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βρήκαν και κατέσχεσαν ακόμη μια κάρτα της WESTERN UNION, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, τρία δισκία του ναρκωτικού σκευάσματος ATARAX και μία ηλεκτρονική ζυγαριά.
Όμοιες ουσίες είχαν κατασχεθεί και σε επιχείρηση, που έγινε τον Ιούνιο του 2013 με εμπλεκόμενο οικείο πρόσωπο του 33χρονου.
Στην πορεία της συγκεκριμένης έρευνας είχαν υποβληθεί ωστόσο από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ρόδου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων του Χημείου σχετικά με τη σύσταση άγνωστης κρυσταλικής λευκής σκόνης, που βρέθηκε στην κατοχή δύο υπηκόων Πολωνίας, ηλικίας 24 και 25 ετών, που είχαν συλληφθεί το απόγευμα της 13ης Ιουνίου 2013, για κατοχή ναρκωτικών.
Ο 24χρονος κατείχε συγκεκριμένα στο σπίτι του, στην οδό Μ. Παπαναστάση, 2 συσκευασίες με άγνωστη σκόνη, συνολικού βάρους 15,6 γραμμαρίων, μια ζυγαριά ακριβείας και πλήθος κενών πλαστικών συσκευασιών.
Ο 25χρονος κατελήφθη να έχει στην κατοχή του μια συσκευασία με όμοια ουσία βάρους 1,2 γραμμαρίων και 3 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες κενές περιεχομένου.
Τα ίδια αποτελέσματα προέκυψαν και από τη χημική ανάλυση ουσιών, που είχαν κατασχεθεί σε άλλη επιχείρηση των αστυνομικών, πέντε μέρες μετά, η οποία είχε οδηγήσει στη σύλληψη του ανωτέρω υπηκόου Πολωνίας, ενός 48χρονου κατοίκου Ρόδου, που έχει αποβιώσει κι ακόμη ενός 31χρονου.
Κατόπιν αξιοποιήσεως πληροφοριών, την 19.00 ώρα, της 19ης Ιουνίου 2013, οι αστυνομικοί εντόπισαν έξω από δωμάτιο ξενοδοχείου, στην πλατεία Γαβρ. Χαρίτου, τον πρώτο κατηγορούμενο. Με τη συναίνεσή του διενεργήθηκε έρευνα στο δωμάτιο του, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με άγνωστη λευκή ουσία, πιθανώς αμφεταμίνη, μικτού βάρους 17,2 γραμμαρίων, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με όμοια ουσία μικτού βάρους 11 γραμμαρίων, ποσότητα καφέ ουσίας, πιθανώς αμφεταμίνης, καθαρού βάρους 33,2 γραμμαρίων, ένα μαχαίρι τύπου «πεταλούδα», με υπολείμματα λευκής και καφέ ουσίας, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 7 κινητά τηλέφωνα, δύο κάρτες SIM, τo χρηματικό ποσό των 4510 ευρώ, τρεις χιλιάδες πλαστικές συσκευασίες κενές περιεχομένου (όμοιες με τις συσκευασίες στις οποίες ανευρέθηκαν οι ανωτέρω ουσίες), μία μηχανή συσκευασίας και τρεις χιλιάδες αυτοκόλλητα διαφημιστικά χαρτάκια. Στα χαρτάκια αναγράφονταν στην Αγγλική γλώσσα τα εξής: «EXPRESS DELIVERY MAX FOR 1 HOUR BEST PARTY COCAIN CRISTALS SPEEDY EGYPT AFGAN CALL ME (…) και (…) ONLY FOR ADULTS WWW.EUFORΙAHIGH.EU» και στα άλλα μισά, αναγράφονταν στην Αγγλική τα εξής: «CRISTALS EUFORIA WWW.EUFORIAHIGH.EU”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ