Ειδήσεις

Στήθηκε «φάμπρικα» εις βάρος των ΑΜΕΑ!

Μια απίστευτη φάμπρικα έχει στηθεί κάτω από τα μάτια των Αρχών με αλλοδαπούς που παίρνουν άδειες παραμονής με πρόσχημα την φροντίδα των ΑμεΑ.

Η προ μηνών κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας η οποία προβλέπει την χορήγηση άδειας παραμονής για εργασία σε μετανάστες, που φροντίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, φαίνεται πως έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό μία «αισχρή» φάμπρικα.

To θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις και στο νησί της Ρόδου και ενδεικτικό είναι ότι στην ιστοσελίδα των ΑΜΕΑ Ρόδου, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υπήρξε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα:

«Μετά από καταγγελίες μελών του συλλόγου μας. Κυκλοφορούν διάφοροι οι οποίοι διαδίδουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει χρήματα στα άτομα με αναπηρία!! Το οποίο δεν ισχύει. Εκμεταλλεύονται την εγκύκλιο Α.Π. 43574/2013 13/9/2013 του Υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω που χρήζουν επίβλεψης ετερου προσώπου να έχουν βοηθούς Ελληνες και αλλοδαπούς.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα τους ζητούν με οικονομικό αντάλλαγμα, να υπογράψουν ψεύτικες υπεύθυνες δηλώσεις ότι δήθεν επί ένα χρόνο επέβλεπαν το άτομο με αναπηρία και εξακολουθούν να το επιβλέπουν. Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία να μην υπογράφουν κανένα απολύτως χαρτί το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ».

Το απόγευμα της 17ης Μαρτίου 2014 επισκέφθηκε δύο άτομα με αναπηρία άνω των 80% στ’ Αφάντου μία νεαρή κοπέλα που τους συστήθηκε ως δικηγόρος και τους προέτρεψε να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες απασχολούν τάχα μετανάστες στην οικία τους, προκειμένου να τους φροντίζουν.

Τους ανέφερε ότι υπάρχει νόμος, βάσει του οποίου τα AμεA επιδοτούνται με 1.000 € αν υπογράψουν τέτοια υπεύθυνη δήλωση. Τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα και ότι στην ουσία οι μετανάστες που θα φέρονται ότι απασχολούνται από αυτούς και τους φροντίζουν κατ’ οίκον, θα εξακολουθούν να απασχολούνται ως οικιακό προσωπικό σε σπίτια (κυρίως βουλευτών και πλουσίων). Τούτο θα ισχύει μέχρι να λάβουν οι μετανάστες άδεια παραμονής για εργασία στην Ελλάδα.

Η μία από τα AμεA αρνήθηκε να υπογράψει τη συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, παρά τις επίμονες πιέσεις της «δικηγόρου», η οποία τη διαβεβαίωνε ότι τούτο γίνεται προς όφελός της και ότι λήγει η προθεσμία «αύριο».
Όπως έγινε γνωστό η «ταρίφα» για μία εικονική σύμβαση εργασίας η οποία ισχύει μέχρι να ληφθεί η άδεια παραμονής των τριών ετών, ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ.

Όποιος αλλοδαπός χωρίς άδεια παραμονής φροντίζει αποδεδειγμένα (με σύμβαση εργασίας) κάποιον ΑμεΑ, δικαιούται αδείας παραμονής για εργασία στη χώρα μας.
Αυτό και μόνον ήταν αρκετό για κάποιους να ξεκινήσουν μία αισχρή «φάμπρικα» τόσο σε βάρος των ΑμεΑ, όσο και σε βάρος των μεταναστών οι οποίοι διεκδικούν μία άδεια παραμονής, αλλά είναι εκτός «κυκλωμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταρίφα για μία εικονική σύμβαση εργασίας η οποία ισχύει μέχρι να ληφθεί η άδεια παραμονής των τριών ετών, πλέον έχει φτάσει και τα 1.000 ευρώ. Ο μετανάστης λαμβάνει την άδεια παραμονής, εγκαταλείπει συνήθως τον ΑμεΑ που φροντίζει και ο μεσάζων εξαφανίζεται αφού έχει λάβει το 40% της δουλειάς (τα 400 από τα 1.000 ευρώ της ταρίφας).

Ο μισθός μιας αλλοδαπής ή ενός αλλοδαπού που φρόντιζε κάποιον ΑμεΑ, κυμαίνονταν γύρω στα 500 με 600 ευρώ. Εκεί κυμαίνεται και τώρα με μία επιπλέον επιβάρυνση στην περίπτωση που μεσολαβεί αίτημα για άδεια παραμονής.
Από τη μία υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη συνεχούς περίθαλψης με ένα κράτος να έχει διακόψει τις περισσότερες παροχές και ένα σύστημα Πρόνοιας που αιμορραγεί και από την άλλη υπάρχει μία σημαντική ομάδα ανθρώπων που τους παρέχεται πια όφελος ζωής, να προσφέρουν φροντίδα.

Το θέμα είναι αν και μετά την άδεια παραμονής, εξακολουθούν να παρέχουν την φροντίδα και ποιος μηχανισμός μπορεί να ελέγξει κάτι τέτοιο.
Η απάντηση από την «αγορά» της ζωής είναι ναι, αλλά σε λίγες περιπτώσεις. Το φαινόμενο των τελευταίων μηνών, όπου μετανάστες ή μετανάστριες εμφανίζονται ως «σωτήρες» κάποιου ατόμου με ειδικές ανάγκες μόλις για δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο «χαρτί» και μετά εξαφανίζονται, είναι αρκετά συχνό.

Με αυτόν τον τρόπο εξαπατώνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη, κάποιοι άλλοι πλουτίζουν και κάποιοι νομιμοποιούνται να ζήσουν σ’ αυτήν την χώρα, αφού προηγουμένως έχουν εξαπατήσει και… πατήσει πάνω στη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη.
Την ίδια ώρα που συμβαίνει αυτό οι μετανάστες ΑμεΑ, δίχως άδεια παραμονής, βρίσκονται στην πλέον εφιαλτική θέση. Αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τίποτα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου