Συνεντεύξεις

Γ. Πόκκιας: «Η δημοτική αρχή πάσχει στο επικοινωνιακό κομμάτι»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την ικανοποίησή του για την πορεία της διαχείρισης μιας σειράς ζητημάτων, όπως η ανεξέλεγκτη βόσκηση (αιγοπρόβατα) και η τακτοποίηση των νομικών θεμάτων με τους μικροπωλητές, τα περίπτερα, τις λαϊκές αγορές και τις καντίνες στις παραλίες, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του προς την ‘δ’ ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης κ. Γιώργος Πόκκιας. Παράλληλα, εκτιμά πως αυτή η δημοτική αρχή πάσχει στο επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς δεν προβάλλει επαρκώς τα επιτεύγματά της.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πόκκια, κλείνετε δύο χρόνια στην αντιδημαρχία Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης. Είστε ικανοποιημένος;
Είναι μια ενδιαφέρουσα αντιδημαρχία αυτή που έχω την τιμή να υπηρετώ εδώ και δύο χρόνια. Θα έλεγα ότι έχει αντικείμενα σημαντικά και αποτελούν προκλήσεις. Μπορεί να μην αφορούν μεγάλα έργα ή μεγάλες παρεμβάσεις, αφορούν όμως θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Στόχος αυτής της δημοτικής αρχής, ήταν εξ αρχής να μπει μια τάξη σε μερικά πράγματα τα οποία σήμερα δεν είναι πλέον τα ίδια όπως πριν από δύο χρόνια που παραλάβαμε. Υπό αυτή την έννοια την θεωρώ πρόκληση, διότι ξέρετε, από τα μεγάλα λόγια έχει…. χορτάσει ο κόσμος.
Αυτή η δημοτική αρχή, έχει 2,5 χρόνια θητείας. Ουσιαστικά, ο πρώτος χρόνος ήταν σχεδόν χαμένος διότι περιμέναμε την απόφαση του αποτελέσματος των εκλογών. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Χάσαμε και τους πόρους από τον ΔΗΦΟΔΩ, συν την μείωση των εσόδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (60%)… Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που ο Δήμος Ρόδου στέκεται στα πόδια του! Είναι κοντά στην εξυγίανση και πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όλα τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν μαζί με την γενικότερη κατάσταση στην χώρα (capital controls, πάγωμα διαδικασιών στα έργα, οικονομική και πολιτική κρίση κ.λπ) Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν για να αξιολογηθεί μια δημοτική αρχή.
Η δική μας αντιδημαρχία που αποτελείται από την διεύθυνση εμπορίου και την διεύθυνση πρωτογενούς τομέα, έχει σχέδιο με το οποίο δρομολογούνται μια σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων π.χ. ήταν εξ αρχής ένα τεράστιο ζήτημα και δυστυχώς είχαμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό. Η εικόνα των μικροπωλητών στο Μανδράκι, στο Νεώριο και στην Ντ’ Αμπουάζ έχει βελτιωθεί με καινούργια κιόσκια και με νόμιμες άδειες καθώς επίσης και οι καντίνες στις παραλίες που σήμερα, το 70% διαθέτει άδεια (σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νησιού της Ρόδου). Όλα ανεξαιρέτως υπόκεινται σε φορολογικό και υγειονομικό έλεγχο. Με τον ίδιο τρόπο προχωρήσαμε και στην τακτοποίηση των περιπτέρων που ήταν κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Θεωρώ πως όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τις βελτιώσεις τις βλέπει ο πολίτης. Όλα αυτά αφορούν την εικόνα του νησιού που κάθε χρόνο έχει πάρα πολλούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες, οι οποίοι μεταφέρουν στο εξωτερικό ό,τι βλέπουν. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η Ρόδος επιστρέφει στην κανονικότητα.
• Ωστόσο, παραμένει η… γκρίνια. Μήπως η αντιδημαρχία σας είναι λίγο… άχαρη;
Προσωπικά, πιστεύω πως στη δημοτική αρχή, έχουμε ένα πρόβλημα: έχουμε ανοίξει πολλά και πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία δεν τα έχουμε υποστηρίξει ώστε να προβληθούν αναλόγως. Και αυτά δεν έχουν βγει προς τα έξω, στην κοινωνία. Κι εκεί πιστεύω ότι χωλαίνουμε, στο επικοινωνιακό.
• Τι γίνεται με την αδέσποτη βόσκηση; Τόσα χρόνια βλέπουμε τραγελαφικές καταστάσεις…
Κάποτε γίνονταν έλεγχοι αραιά και πού, ενώ σήμερα, οι έλεγχοι γίνονται σε καθημερινή βάση, με μικτά κλιμάκια που εντοπίζουν τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, τα συλλαμβάνουν και επιβάλλουν πρόστιμα συνεχώς. Έχουμε βάλει 48 παγίδες σε όλο το νησί και οι συλλήψεις γίνονται καθημερινά. Τα ζώα διατίθενται στα διάφορα ιδρύματα του νησιού. Δυστυχώς, από τα 100.000 παραγωγικά ζώα που υπάρχουν, τα 80.000 (αιγοπρόβατα) είναι ανεξέλεγκτα. Το νησί μπορεί να φιλοξενήσει 18-20.000 ζώα. Πώς θα εξαφανιστούν τα υπόλοιπα; Προσπαθούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε με το καλό και με το… άγριο. Πώς θα τα ελέγξουμε εάν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι συνεργάσιμοι, ενώ αντί για θεσμικό πλαίσιο εμπλέκονται δέκα διαφορετικοί φορείς; Άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο είναι δυσκίνητο. Το ξέρω πως τα αδέσποτα ζώα είναι δημόσιος κίνδυνος, πως δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες, γι αυτό κι εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά θεωρώ ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
• Στο δημοτικό συμβούλιο έχει έρθει επανειλημμένως το ζήτημα με τα πανηγύρια, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται διάφορα κρούσματα αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής. Τι σκοπεύετε να κάνετε φέτος;  
Το…. πανηγύρι με τα πανηγύρια, τελείωσε! Ήταν μέχρις εδώ! Όταν παρέλαβα την αντιδημαρχία, κανένα πανηγύρι δεν λειτουργούσε με νόμιμο τρόπο. Προσπαθούμε να τα νομιμοποιήσουμε –παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που αντιμετωπίζουμε. Η διαδικασία είναι η εξής: ο κοινόχρηστος χώρος που γίνεται το πανηγύρι, ορίζεται από τον Δήμο (εκάστοτε τοπική ενότητα) και αδειοδοτείται από τον Δήμο. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται εκεί (μικροπωλητές, παιχνίδια, σουβλάκια κ.λπ.) πληρώνουν στον Δήμο. Το ξεκινήσαμε πέρσι και καταφέραμε να δώσουμε άδεια μόνον σε ένα πανηγύρι. Φέτος, θα το κάνουμε για όλα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Τα έσοδα και οι τζίροι πρέπει να ελέγχονται. Και σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση αυτού του χρήματος πρέπει να είναι νόμιμη. Είχα στείλει από τον περασμένο Οκτώβριο σχετική επιστολή σε όλους τους προέδρους των τοπικών ενοτήτων για να μου δώσουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τα πανηγύρια της περιοχής τους, και μέχρι σήμερα δεν μου έχουν απαντήσει…. Όποιος δεν ανταποκριθεί, δεν θα πάει άδεια και δεν θα γίνει πανηγύρι. Το ξεκαθαρίζω. Θα ελέγχονται όλα και θα επιβάλλονται πρόστιμα.
• Και με τις λαϊκές αγορές; Κυριαρχεί η ίδια εικόνα εδώ και χρόνια.
Στις λαϊκές αγορές υπήρχε ένα… ‘μπάχαλο’ με πολλούς αθίγγανους που λειτουργούσαν εκεί χωρίς άδειες. Όμως αυτό έχει ρυθμιστεί. Δεν λέω ότι λύθηκαν όλα τα θέματα, όμως τουλάχιστον καταφέραμε να υπάρξει μία κανονικότητα. Όλα αυτά θέλουν να δίνεις μάχες σε καθημερινή βάση. Και φυσικά, με τέτοια υποστελέχωση, τι να προλάβεις; Όταν ανέλαβα τις διευθύνσεις, είχα μόνον έξι άτομα. Με την βοήθεια του δημάρχου, έχουμε ενισχυθεί και η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά.
• Να κλείσουμε με την ΠΕΔ. Είστε γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Μετά το Συνέδριο του περασμένου Νοεμβρίου τι μέλλει γενέσθαι; Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, υπήρξε καμία ανταπόκριση;
Το Συνέδριο της ΠΕΔ έγινε στην Ρόδο πέρσι το Νοέμβριο και κατέληξε σε έναν πίνακα θεμάτων που αφορούν τα νησιά. Κάτι σαν ‘μανιφέστο’, όπως το ονόμασα. Αυτό βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρχηγών κομμάτων, των υπουργών και των βουλευτών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στα προβλήματα των νησιών. Είναι οι θέσεις της αυτοδιοίκησης για τα νησιά. Αλλά κανένας δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στα αιτήματά μας. Κι αυτό το θέτω ως παράπονο διότι δεν κρινόμαστε μόνον εμείς, η δημοτική αρχή, η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να κρίνονται και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς. Αν θέλει αυτή η χώρα να μπει σε μια άλλη προοπτική, να υπάρξει και κάποια ανταπόκριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Malonis Kalimnidis    19.02.2017 21:46

    ΚΑΙ εγώ λέω ο Πόκιας να κόψει τα ταξίδια με το κυβερνητικο όχημα ,,γιατι άλλοι πληρώνουν τα καυσιμα,,ΝΤΡΟΠΗ

Σχολιασμός άρθρου