Του Βασίλη Σκουρή

Πόλεμος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξέσπασε από χθες, με τη Φώφη Γεννηματά να κρατά αποστάσεις από τους δυο και να προτείνει εθνική συνεννόηση.

Τη συζήτηση άνοιξε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς προβληματισμένος από την συνεργασία της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και την διεύρυνση της δύναμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το δίλημμα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι τέταρτο μνημόνιο ή Grexit, «οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής από τη μία, με τις δυνάμεις του λαϊκισμού από την άλλη», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Πρόσωπα και κόμματα κρίνονται από το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι σε αυτή την διαχωριστική γραμμή. Ουδετερότητα απέναντι σε αυτό δεν χωράει, μην γελιέστε», υπογράμμισε, ενώ έδειξε ανήσυχος και από τις διεργασίες για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η κυβέρνηση καλεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Τη σκυτάλη έλαβε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι προοδευτική πολιτική ότι ήσασταν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο με Γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο, που φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμα και χθες προκάλεσε τον ελληνικό λαό, την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του πηγαίνοντας σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια δέκα χρονών; Τι αθλιότητα! Ήσασταν μαζί με τον κ. Μπαλτάκο, στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Με ποιους, λοιπόν, η προοδευτική πολιτική;» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αυτά, όμως, θα μου πείτε ανήκουν στο χθες. Η επόμενη μέρα; Όλα τα έχει κάνει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο είναι στην Κυβέρνηση. Δεν ταυτίζεται με την ίδια άποψη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Είναι δική σας εκτίμηση αυτή. Ανοίγουν δεξιά και αριστερά ζητήματα, αλλά ξέρετε, εμείς έχουμε μια στάση αρχών και αξιών. Μιλάγαμε για απλή αναλογική, 25-30 χρόνια, γίναμε κυβέρνηση και το φέραμε στη Βουλή. Δεν λέγαμε άλλα χθες και άλλα κάναμε σήμερα.

Όταν ήλθε η απλή αναλογική για να ψηφιστεί στη Βουλή, το ίδιο νομοσχέδιο που η κα. Γεννηματά είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, τότε στρίψατε διά του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη, γίνατε για άλλη μια φορά «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, μη μιλάτε για προοδευτική πολιτική, διότι έχετε ευθύνες και οι ευθύνες αυτές δεν παραγράφονται».

Παρά την οξεία κριτική ο Πρωθυπουργός προέβη σε προσεκτική πρόσκληση προς την Φώφη Γεννηματά: «Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές ξεχωριστά, σε παράλληλους δρόμους όμως, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου. Εσείς τα δίνετε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Λογαριασμός σας. Ο κόσμος που ακολουθεί ιστορικά την παράταξή σας, όμως, δεν θα σας ακολουθήσει σ’ αυτή την παράδοση».

«Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε η Φώφη Γεννηματά: «Κι αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω στη παραμονή στην εξουσία», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως και δεν την έλαβε υπόψη.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πόλωση που επιδιώκει ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Τον λαϊκισμό σας τον ζήσαμε στα Ζάππεια και στους αγανακτισμένους. Το δίλλημα δεν είναι ναι ή όχι στον λαϊκισμό αλλά πρόοδος ή συντήρηση», είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στη κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα το δίλλημα είναι εθνική συνεννόηση ή καταστροφή, καλώντας το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθούν.

Πηγή: real.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ