«Συνάντηση εργασίας» είχαν χθες για την προετοιμασία των παραλιών, ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Διακοσταματίου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης.
Η σεζόν προβλέπεται να ξεκινήσει νωρίς (αρχές Απριλίου), ενώ ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους, διαδικασία η οποία πέρυσι καθυστέρησε σημαντικά. Μέχρι την υπογραφή της ΚΥΑ, δεν επιτρέπεται να προβεί ο Δήμος σε καμία ενέργεια για την προετοιμασία των παραλιών και για μία ακόμη φορά ενδέχεται οι τουρίστες να αντικρίζουν εικόνες που δεν τιμούν το νησί.
Η δημοτική αρχή με επιστολή που απηύθυνε στο υπουργείο Εσωτερικών,  την ΚΕΔΕ και την ΕΤΑΔ, ζητά την πενταετή παραχώρηση των παραλιών μέχρι το 2021 ώστε να υπάρχει περιθώριο για να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της εικόνας τους.
Σε δηλώσεις του ο κ. Διακοσταματίου ανέφερε: «Επειδή οι παραλίες ανήκουν στη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, ο κ. Ψυλλάκης ως αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση και λειτουργία τους, με ενημέρωσε για όλες τις υπάρχουσες ανάγκες προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι σχετικές προκηρύξεις για την βελτίωση της εικόνας των παραλιών και της λειτουργικότητάς τους.
Στοχεύουμε να είμαστε έτοιμοι πριν την έναρξη της σεζόν. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνω ότι έχει λήξει η παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους. Πρέπει να επισημάνω ότι έχουμε απευθύνει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ΚΕΔΕ και στην ΕΤΑΔ προκειμένου να προβούν εκ νέου στην παραχώρηση. Διαφορετικά καμία εργασία δεν θα μπορεί να κάνει ο Δήμος στις παραλίες.  Απαιτείται η απόφαση παραχώρησης, αλλιώς η κάθε δαπάνη του Δήμου θα χαρακτηριστεί ως μη νόμιμη, με ό,τι συνέπεια υπάρχει γι’ αυτό. Ο τουρισμός δεν μπορεί όμως να περιμένει. Δεν γίνεται πάντα να περιμένουμε την ΚΥΑ… Όπως και να έχει, δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε για να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι», είπε ο κ. Δακοσταματίου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι απαιτείται και καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις παραλίες.
Σε ερώτηση εάν και το 2017 οι παραλίες παραμείνουν στη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, ή αν θα περιέλθουν στη ΔΕΡΜ.Α.Ε., ο κ. Διακοσταματίου δήλωσε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή προς το παρόν. Η απόφαση στην όποια πρόταση του δημάρχου, θα είναι συλλογική. Βέβαια ο προϋπολογισμός εσόδων του Δήμου Ρόδου για το 2017 έγινε με τα περσινά δεδομένα, οπότε δεν είναι εύκολο να υπάρξει κάποια αλλαγή. Επίσης, στον προϋπολογισμό της ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με τον κ. Ψυλλάκη  δεν έχουν προβλεφθεί έσοδα από παραλίες.
Από την πλευρά του ο κ. Ψυλλάκης δήλωσε: «Έχω καταθέσει έκθεση στον αντιδήμαρχο για τον καθαρισμό και τις προμήθειες που απαιτούνται για την βελτίωση της εικόνας των παραλιών και την ενίσχυση της λειτουργικότητάς τους. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μία γενναία απόφαση και να εγκρίνει το αίτημα του Δήμου Ρόδου για την παραχώρηση των παραλιών για μία πενταετία, μέχρι το 2021 ώστε να προβούμε στις παρεμβάσεις εκείνες που θα ενισχύσουν αισθητά την εικόνα και τη λειτουργικότητα τους. Η πενταετής παραχώρηση θα έδινε το κίνητρο και όσους δραστηριοποιούνται στις παραλίες να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, εφόσον υπέγραφαν πενταετείς συμβάσεις».
Στην έκθεσή του ο κ. Ψυλλάκης προτείνει επίσης να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία η κάλυψη των πέντε πολυσύχναστων παραλιών που έχουν χαρακτηριστεί «λουτρικές εγκαταστάσεις» (Παναγία Τσαμπίκα, Έλλη, Sunwing, Φαληράκι, Λίνδος) με ναυαγοσώστες. Όπως επεσήμανε ο κ. Ψυλλάκης, ενώ κάθε χρόνο γίνεται έγκαιρα η προκήρυξη για τις θέσεις των ναυαγοσωστών, δεν υπάρχει ανταπόκριση με αποτέλεσμα να καλείται ο Δήμος κάθε φορά να λογοδοτεί στο Λιμεναρχείο που διενεργεί τους σχετικούς ελέγχους και να κινδυνεύει με πρόστιμο. Ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι θα εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει η ανάθεση της κάλυψης των ναυαγοσωστών σε ιδιωτική εταιρεία.
Τέλος, ο κ. Ψυλλάκης προτείνει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από το Δήμο ώστε η Ρόδος να αυξήσει τον αριθμό των γαλάζιων σημαιών στις παραλίες της και να επεκταθούν οι διάδρομοι και οι ράμπες ώστε να έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ. Σχετικά με τις τουαλέτες στις παραλίες Φαληρακίου, Παναγίας Τσαμπίκας και Λίνδου, ο κ. Ψυλλάκης προτείνει να παραχωρηθούν σε ιδιώτη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως και αυτή στην παραλία του Έλλη. Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη για την φύλαξη των παραλιών, ο κ. Ψυλλάκης είπε ότι οι ενέργειες θα γίνουν σύντομα, αλλά μόνο για την κεντρική παραλία της πόλης, καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ