Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες εντάσσονται στις επαγγελματικές ομάδες που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες έως το τέλος Ιουνίου 2017. Η εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμής θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Από την υποχρέωση θα εξαιρεθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.ά
O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλος, με δηλώσεις του στην «δ», αν και τάχθηκε υπέρ της απόφασης, ξεκαθάρισε ότι αν δεν μειωθούν τα ποσοστά που παρακρατούν οι τράπεζες για την χρήση του pos από τους επαγγελματίες, τότε η μαύρη εργασία όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί, αλλά θα διευρυνθεί κι άλλο.
«Είμαστε υπέρ της χρήσης των pos και των πληρωμών μέσω τραπέζης, διότι αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που είναι προς όφελος όλων μας. Θα πρέπει όμως οι τράπεζες και το κράτος, να αντιληφθούν ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί το κόστος για τη χρήση των pos. Τα ποσοστά που παρακρατά η τράπεζα είναι υψηλά, αυτό το κόστος δεν μπορούν να το επωμιστούν οι επαγγελματίες που ήδη ζορίζονται για να τα βγάλουν πέρα», λέει ο κ. Τσούλος.
«Δεν ζητούν αποδείξεις, δεν θέλουν τιμολόγια»
Είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ. Τσούλο, ότι μετά δυσκολίας κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια οι νόμιμοι επαγγελματίες, την ίδια ώρα που στον κλάδο όσοι δουλεύουν στην μαύρη αγορά αυξάνονται καθημερινά. «Δεν θέλει κανένας απόδειξη. Από την άλλη, όταν εμείς αγοράζουμε τα υλικά μας, με το ζόρι κόβουμε τιμολόγιο, δεν θέλει κανείς. Οι τεχνικοί, όπως ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί και οι βιοτέχνες σε ποσοστό κατά τουλάχιστον 50% έχουν κλείσει τα βιβλία τους (!). Στην τελευταία τριετία, τα 250 μέλη μειώθηκαν σε 100. Αντιλαμβάνεστε πόσο τραγική είναι η κατάσταση. Αν δεν μειωθεί το κόστος της χρήσης pos, όχι μόνο δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία, αλλά θα γιγαντωθεί διότι παλεύουμε, πλέον, όλοι για την επιβίωσή μας. Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το μόνο που κατάφεραν είναι να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον τα βιβλία τους και να δουλεύουν μαύρα».
Στα Δωδεκάνησα, ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματοβιοτεχνών έχει ξεκινήσει την προμήθεια pos, όμως το υψηλό λειτουργικό κόστος καθιστά απαγορευτική την χρήση τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ