Ειδήσεις

Οι Ρόδιοι εθελοντές εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών

15 ολόκληρους μήνες έκλεισαν χτες οι προσπάθειες των εθελοντών και των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου που με την συνδρομή των τοπικών αρχών, φιλοξενούν και φροντίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είτε αποβιβάζονται στην Ρόδο είτε μεταφέρονται στο νησί από άλλα μέρη.
Η «δ» βρέθηκε χθες στον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που είναι τα παλαιά σφαγεία -δίπλα στο λιμάνι.
Εκεί φιλοξενούνται αυτή την στιγμή 81 άτομα και παρά το γεγονός πως οι ροές παρουσιάζουν ύφεση, δεν έχουν σταματήσει.
Πρόσφατα αποβιβάστηκαν 70 άτομα στο Πλημμύρι, 60 άτομα στην Κάρπαθο, 19 στο Καστελόριζο και 11 στην Ιαλυσό. Βεβαίως, οι αποβιβάσεις δεν βρίσκονται σε έξαρση αλλά δεν έχουν σταματήσει ενώ πολλά άτομα, βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας πάνω από 9 μήνες!
Όπως δήλωσε προς την «δ» 2ο κ. Ντίνος Μαντικός, εθελοντής και αρωγός της όλης προσπάθειας: «Άλλοι φεύγουν και άλλοι έρχονται. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν κάποιες γυναίκες που έχουν παιδιά στον Αρχάγγελο, ενώ θα παραμείνουν στον χώρο, τα άτομα που είτε έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, είτε έχουν έρθει από άλλα νησιά, όπως η Λέρος, η Κως και η Κρήτη».
Οι μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ρόδο κατάγονται από την Συρία, το Κουρδιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία και το Αφγανιστάν -από χώρες δηλαδή, που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η διαδικασία προώθησής τους προς την Αθήνα, παραμένει πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ρόδο, δηλώνουν ότι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να φύγουν για την Γερμανία (ως επί το πλείστον) ή άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία.
Η διαμονή όμως τόσο πολλών ατόμων σε ένα χώρο φιλοξενίας που είναι σαν καταυλισμός, έχει και πολλά προβλήματα.
Η εξασφάλιση της τροφής καλύφθηκε εξ αρχής από ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά κυρίως από τους απλούς ανθρώπους, πολίτες της Ρόδου, που ευαισθητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Συγκινητική πάντως είναι και η προσφορά πολλών εθελοντικών ομάδων που δεν σταμάτησαν να στηρίζουν αυτή την κατάσταση.
Όσον αφορά στον Δήμο Ρόδου, τους τελευταίους δύο μήνες, έκανε συμφωνία με μια ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) η οποία έχει έδρα στην Σύμη και ανέλαβε την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών στην Ρόδο.
«Τώρα συνεχίζουν προς το παρόν να μας προμηθεύουν με τρόφιμα πλην μερικών, όπως πατάτες, ντομάτες κ.ά. Μέχρι σήμερα όμως ο ροδιακός λαός στηρίζει τις δικές μας προσπάθειες ενώ υπάρχουν και πολλοί επιχειρηματίες και φυσικά ξενοδόχοι», λέει ο κ. Μαντικός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Σάββας Καραγιάννης από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει την ιατρική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών, που αποβιβάζονται στην Ρόδο, ενώ στον χώρο φιλοξενίας, έχει δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες ‘διδασκαλείο’, όπου εθελόντριες δασκάλες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσπαθούν να διδάξουν στα μικρά παιδιά την ελληνική γλώσσα!
Όπως δήλωσαν στην «δ», οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν ομιλούν άλλες γλώσσες πλην των μητρικών τους γι’ αυτό και η επικοινωνία είναι δύσκολη, αλλά τα μικρά παιδιά είναι συνεργάσιμα και δείχνουν ενδιαφέρον για μάθηση.
«Προσπαθούμε να τους διδάξουμε τα βασικά, το αλφάβητο και κάποιες φράσεις στα ελληνικά για να συνεννοούνται» δήλωσαν οι δασκάλες, προσθέτοντας πως και οι μεγαλύτεροι ζητούν να μάθουν ελληνικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο αναζητώντας τον δικό τους δρόμο, έχουν ένα μέρος διαμονής που είναι τα παλαιά σφαγεία -προς το παρόν.
Το βάρος όμως όλης αυτής της φιλοξενίας το έχουν σηκώσει οι εθελοντές, οι άνθρωποι που διαθέτουν τον χρόνο τους με καλή διάθεση από ανθρωπιά και συμπόνια στους ανθρώπους που ψάχνουν μια γωνιά για να σωθούν, φεύγοντας μακριά από τις πατρίδες τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου