Ειδήσεις

Η οικονομική κρίση έχει ταράξει συθέμελα τον κοινωνικό ιστό της Ρόδου

Στην ένδεια βυθίζεται η κοινωνία της Ρόδου, που κρύβει ανθρώπινα δράματα τα οποία εκτυλίσσονται δίπλα μας και αντιμετωπίζονται χάρις στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας.
Η οικονομική κρίση έχει ταράξει συθέμελα τον κοινωνικό ιστό και της Ρόδου, ανατρέποντας τις ζωές ανθρώπων που μέχρι πρότινος είχαν μια φυσιολογική καθημερινότητα, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την ανεργία, με σοβαρές ασθένειες και με πολλές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, που απορρέουν από την έλλειψη χρημάτων.
Η εθελόντρια Σοφία Μανιά, έχει αναπτύξει ένα άτυπο δίκτυο εθελοντών που προστρέχει όπου ζητηθεί βοήθεια για να καλύψει ανάγκες ανθρώπων, μπροστά στις οποίες το κράτος κλείνει τα μάτια.
Όπως έκανε γνωστό η κ. Σοφία Μανιά, μιλώντας στην «δ», αυτή τη στιγμή σιτίζει 44 οικογένειες στη Ρόδο με τη βοήθεια ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όμως με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου οι μονάδες θα κλείσουν και η κάλυψη τη σίτισης των οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας θα είναι δύσκολη.
Όπως λέει, έχει ξεκινήσει την συγκέντρωση βασικών ειδών για την διάρκεια του χειμώνα, όμως οι οικογένειες που χρειάζονται καθημερινή διατροφή είναι πολλές και οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν.
Η ίδια καθημερινά διανέμει φαγητό σε δεκάδες συμπολίτες μας που την περιμένουν κάθε μεσημέρι για να γεμίσει το πιάτο τους, το οποίο όμως δεν επαρκεί πάντα για όλους.
Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες, ηλικιωμένοι, ανήμποροι συμπολίτες μας, άνθρωποι που δεν έχουν ρεύμα στα σπίτια τους, ασθενείς, οι οποίοι στηρίζονται αποκλειστικά στην Σοφία Μανιά και στους εθελοντές της.
Όπως λέει η ίδια, κάθε άνθρωπος που έφτασε στο σημείο να χρειάζεται τη βοήθειά της για να εξασφαλίσει το φαγητό του, κρύβει μεγάλο πόνο.
Κάθε μέρα, γεννιούνται νέες ανάγκες και η λίστα με τους συμπολίτες μας που ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας συνεχώς μεγαλώνει.
Γυναίκα από νησί της Δωδεκανήσου, ξεπουλάει το νοικοκυριό της μαζί με μεγάλης αξίας έπιπλα αντίκες των γονιών της, διότι η πάλη της με τον καρκίνο απαιτεί χρήματα που η ίδια πλέον δεν διαθέτει και η καθημερινότητά της έχει μετατραπεί σε μάχη για επιβίωση, για την ίδια και τα παιδιά της.
Άλλη γυναίκα από τη Ρόδο που μετέβη στην Κρήτη για ακτινοβολίες, θέλει να διακόψει την θεραπεία της και να επιστρέψει διότι η διαμονή της καλύπτεται αποκλειστικά από δωρεές και φιλανθρωπίες και νιώθει βάρος που δεν μπορεί να καλύψει η ίδια τα έξοδα διαμονής και διατροφής της.
Ο αριθμός των καρκινοπαθών που είτε διέκοψαν τις θεραπείες τους είτε δεν τις ξεκίνησαν ποτέ λόγω οικονομικής δυσχέρειας μεγαλώνει, παρά την τεράστια προσπάθεια του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου αλλά και των εθελοντών που συνδράμουν όπου κληθούν.
Υπάρχουν παιδιά που αν δεν φροντίσουν οι εθελοντές, θα πάνε στο σχολείο χωρίς κολατσιό γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους παράσχουν ούτε αυτό.
Όπως εξηγεί η Σοφία Μανιά, η διανομή φαγητού γίνεται κάθε μέρα στα σπίτια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, καθώς πολλοί, παρά το γεγονός ότι το δικαιούνται, είτε ντρέπονται να απευθυνθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες είτε δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Χθες 17 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat (τα οποία δημοσίευσε αναλυτικά χθες η «δ»). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι η κοινωνία της Ρόδου βουλιάζει στην φτώχεια και στην ανέχεια και μπροστά μας, θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα.
Οσοι θέλουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια της κ. Σοφίας Μανιά μπορούν να επικοινωνούν μαζί της στο τηλέφωνο 6948 460375.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου