Ειδήσεις

Η Ελλάδα κέρδισε από την ένταξη της στην ΕΕ, λέει το 48% των Ελλήνων

Οι μισοί περίπου Έλληνες (48%) θεωρούν πως η χώρα συνολικά κέρδισε από την συμμετοχή στην ΕΕ, σε σχέση με 64% για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης “Parlemeter” 2017.

Ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 4% τον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν ωφελήθηκε (46%) σημείωσε αύξηση κατά 6%.

Οι τομείς που οι Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα ωφελήθηκε περισσότερο είναι η ειρήνη και η ενίσχυση της ασφάλειας (49%), η ισχυρότερη διεθνής παρουσία (42%) και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τομείς στους οποίους οι θετικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Βελτίωση κατά 4% στις θετικές γνώμες για την συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ σε σχέση με την έρευνα του Μαρτίου 2017, αλλά με 38% θετικές γνώμες υπολείπεται σημαντικά με το 57% στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Μεγάλη πάντως υποχώρηση 11% στις αρνητικές γνώμες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 2% υποχώρηση στο σύνολο.

Αντιθέτως, ενώ το 36% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν πως η Ένωση συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 23%.

Οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται πως η φωνή τους δεν μετράει ούτε στην ΕΕ (76%), ούτε στην πατρίδα τους (75%). Αξιοσημείωτο πάντως είναι οτι το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν πως η φωνή τους μετράει στην ΕΕ αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 5% (με αντίστοιχη μείωση κατά 8% των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν μετράει), ενώ στάσιμο έμεινε το ποσοστό που πιστεύει πως η φωνή τους δεν μετράει στην Ελλάδα.

Ενώ μόλις το 27% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 53% θέλει να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για το ΕΚ αυξήθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο του 2017.

Οι Έλληνες ζητούν από την ΕΕ να τους προστατεύσει κατά προτεραιότητα από την ανεργία (83%), την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (75%) και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%), ενώ προκρίνουν ως προτεραιότητες την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων (59%), της ευημερίας (54%), των συντάξεων (49%) και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (44%).

Οι Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (67%) και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57%) και να διευκολύνει νέους τρόπους για την προώθηση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%).

Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ (52%) και η αλληλεγγύη της ΕΕ με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).

H ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, δηλώνει το 57% των Ευρωπαίων

Το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θεωρούν πως η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 64%, αριθμός αυξημένος κατά 4% συγκριτικά με το 2016.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι θετική για τη χώρα του, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Parlemeter και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 57%, αγγίζοντας τα αντίστοιχα ποσοστά που σημειώθηκαν πριν την κρίση.  Το 47% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή του μετράει στην ΕΕ, ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε από τις Ευρωεκλογές του 2009. Στη δημοσκόπηση του Parlemeter συμμετείχαν 27,881 πολίτες από τα 28 κράτη μέλη.

Η έρευνα του Parlemeter εξετάζει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα συμμετοχής μιας χώρας στην ΕΕ, το βαθμό στον οποίο οι πολίτες αισθάνονται πως η φωνή τους μετράει στην ΕΕ αλλά και πόσο θετικά διακείμενοι είναι προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις προτεραιότητες που θέτει, τις δράσεις, και τις αποστολές του. Η έρευνα επιβεβαιώνει τη θετική στάση των πολιτών προς την ΕΕ, μια συνεχώς αυξανόμενη τάση που παρατηρήθηκε από αντίστοιχες έρευνες το 2016.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, σημείωσε: “Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Η δημοσκόπηση δείχνει αφενός ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη δουλειά που κάνουμε και αφετέρου ότι η κρίση των τελευταίων ετών αποτελεί παρελθόν. Οπως είναι φυσικό, σε ορισμένα θέματα οι απόψεις ανάμεσα στα κράτη μέλη διαφέρουν. Οι άνθρωποι βλέπουν την ΕΕ ως κεντρικό πρωταγωνιστή σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση τεράστιων προκλήσεων αλλά και σε θέματα που αφορούν την ασφάλειά τους απέναντι σε απειλές όπως η τρομοκρατία, η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Για εμάς, τους ανθρώπους του Κοινοβουλίου, αυτό σημαίνει πως πρέπει να ανταπεξέλθουμε και να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να εκπληρώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών μας. Επίσης, αντιλαμβάνομαι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ως εντολή ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος της ΕΕ. Το καταλληλότερο φόρουμ συζήτησης για την εικόνα της ΕΕ, τις αρμοδιότητες που πρέπει να λαμβάνει και τις δυνάμεις που πρέπει να έχει, είναι εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.”

Θετική γνώμη για το Κοινοβούλιο

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 42%, ενώ το 33% έχει θετική εικόνα, 8% περισσότερο μέσα σε ένα χρόνο. Το ποσοστό που έχει αρνητική εικόνα μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 21%.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, ενώ το 47% πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.

Προστασία απέναντι στις απειλές

Η έρευνα που διεξήχθη το Μάρτιο του 2017 είχε ήδη αναδείξει πως οι πολίτες είναι ενήμεροι ότι η ΕΕ δρα για λογαριασμό τους σε θέματα που θεωρούν σημαντικά. Με βάση αυτή την αναγνώριση της δράσης της ΕΕ, το ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλό, στο 57%, δείχνοντας μια κλιμακούμενη αύξηση μέσα στο χρόνο.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν η ΕΕ να τους προστατέψει από ορισμένες απειλές. Όταν ρωτήθηκαν για το ποιές είναι αυτές οι απειλές οι πολίτες ανέφεραν την τρομοκρατία (58%), την ανεργία (43%), τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (42%) καθώς και τη μη ελεγχόμενη μετανάστευση (35%).

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κλιματική αλλαγή (23%), το θρησκευτικό ριζοσπαστισμό (23%), την ένοπλη σύγκρουση (21%), τον πολιτικό εξτρεμισμό (20%), την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών (10%), τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την κοινωνική απόρριψη και τις απειλές που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα (9% καθεμιά από τις απαντήσεις).

Προάσπιση δικαιωμάτων

Οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να διαφυλάξει θεμελιώδη δικαιώματα (44%), το δικαίωμα στη μετακίνηση, τη δουλειά και την εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη (36%), τα εργατικά δικαιώματα (34%), το δικαίωμα στην επαρκή συνταξιοδότηση (34%) και την οικονομική ευημερία (33%). Επίσης θεωρούν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα (56%), την ελευθερία του λόγου (34%) και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων (32%).

Προώθηση πολιτικών

Οι πολίτες πιστεύουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), της τρομοκρατίας ( επίσης 41%) και της ανεργίας στους νέους (31%).

Στοιχεία για την έρευνα

Στην έρευνα του Parlemeter 2017 πήραν μέρος μέσω προσωπικής συνέντευξης 27,881 Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 15, από τα 28 κράτη μέλη, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου