Συνεντεύξεις

Ε. Βόζεμπεργκ: «Το πολυνομοσχέδιο βρίθει υφεσιακών και αντιλαϊκών μέτρων»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Xωρίς σοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα και με ανελέητη φοροεπιδρομή είναι αδύνατον η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση βρίθει υφεσιακών και αντιλαϊκών μέτρων».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξή της στη «δ»,  η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ και υπογραμμίζει ότι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες.
«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους και δεν αντέχουν άλλα σκληρά και υφεσιακά μέτρα. Ο μοναδικός δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στο νοικοκύρεμα του κράτους και στην προσέλκυση επενδύσεων», τονίζει η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Η ευρωβουλευτής αναφέρεται και στις εκλογές στη ΝΔ και υπογραμμίζει ότι η παράταξη θα  μείνει ενωμένη, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου.
«Η ΝΔ έχει ανάγκη από έναν ηγέτη με κύρος, προσφορά και καταξίωση, που να εμπνέει την κοινωνία και να ενώνει την παράταξη», αναφέρει η κ. Βόζεμπεργκ.
Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό, η κ. Βόζεμπεργκ δηλώνει ότι από την Ευρώπη έγιναν  βήματα προόδου αλλά θα πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος, να ενισχυθούν δομές, όπως η FRONTEX και η EUROPOL, να ασκηθούν  μεγαλύτερες πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση των συνθηκών επανεισδοχής,  τη δημιουργία μόνιμου δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων και να τροποποιηθούν  τις συνθήκες του Δουβλίνου.
Η συνέντευξη της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, αναλυτικά:
• Ποια είναι η άποψή σας για το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση  στην Βουλή; Μπορεί με τα μέτρα που περιλαμβάνει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα;
Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση βρίθει υφεσιακών και αντιλαϊκών μέτρων. Αύξηση φορολογικών συντελεστών, τιμωρία των οφειλετών που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις, κατάργηση εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ, περικοπές συντάξεων, φορολόγηση ανείσπρακτων εισοδημάτων, αποτελούν ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όμως χωρίς σοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα και με ανελέητη φοροεπιδρομή είναι αδύνατον η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.  Έχω την αίσθηση ότι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες, καθώς διαπιστώνουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της θητείας της την παντελή της αδυναμία να φανεί έστω και στον ελάχιστο βαθμό συνεπής απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης, εύρεσης ισοδυνάμων και στήριξης των αδυνάτων.
• Ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς έχει επιτευχθεί συμφωνία και τα μέτρα που απαιτούν οι ευρωπαίοι έχουν δρομολογηθεί;
Η συμφωνία επετεύχθη, όμως υπολείπεται η ψήφιση των μέτρων και πάνω απ’ όλα η εφαρμογή τους. Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας γνωρίζουν αυτές τις δυσκολίες και παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, που κλονίστηκε σε ανησυχητικό βαθμό από τη συνολική στάση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από τις ατυχείς δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που δεν δίσταζαν να χαρακτηρίζουν τους ευρωπαίους εταίρους μας ως εκβιαστές και τοκογλύφους.
• Πιστεύετε πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την κρίση με τόσο επώδυνα μέτρα, που θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους και δεν αντέχουν άλλα σκληρά και υφεσιακά μέτρα. Ο μοναδικός δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στο νοικοκύρεμα του κράτους και στην προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο έτσι θα ανοίξουν δουλειές, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα μέσω της καταβολής εισφορών και θα τονωθούν τα δημόσια έσοδα. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται αυτές τις απλές αλήθειες και παραμένει προσκολλημένη σε αναχρονιστικές αριστερές ιδεοληψίες, που ενισχύουν τον κρατισμό, διώκουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα και συντηρούν τις παθογένειες, οι οποίες όχι μόνο μας οδήγησαν στην κρίση, αλλά και λειτουργούν ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
• Ποια ήταν κατά την άποψή σας τα αίτια που η ΝΔ δεν κέρδισε στις εκλογές που έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΝΔ προερχόταν από την βαριά ήττα με 8,5% του περασμένου Ιανουαρίου και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πολιτικός χρόνος που μεσολάβησε ήταν λίγος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δώσουν πίστωση χρόνου και μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα. Όμως πέραν αυτού, η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην εύκολη λύση του λαϊκισμού, υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα.   Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις ευθύνες της ΝΔ για την απώλεια της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων. Ως κυβέρνηση έκανε λάθη, όπως επί παραδείγματι ότι δεν επέδειξε την απαραίτητη τόλμη να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ. Μπορεί αυτή η διαδικασία να μην διασπάσει το κόμμα;
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι μία μεγάλη, δημοκρατική και πολυσυλλεκτική παράταξη. Μία παράταξη που συνθέτει και ενώνει ακόμα και διαφορετικές φωνές. Έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου. Πιστεύω πως τα σενάρια διάσπασης, που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, επινοούνται και διακινούνται από κάποιους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους θα εύχονταν να συμβεί κάτι τέτοιο.
• Ποιο πρέπει να είναι το προφίλ του αρχηγού της ΝΔ; Ποιόν θα υποστηρίξετε στις εσωκομματικές εκλογές;
Στη ΝΔ έχουμε τέσσερις σοβαρές υποψηφιότητες από τέσσερα ικανά στελέχη με πολιτική συγκρότηση, αξιόλογη διαδρομή και λαϊκό έρεισμα. Χωρίς να θέλω να αποφύγω την απάντηση, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι διαφορετικό να γνωρίζω τους υποψηφίους ως συναδέλφους και διαφορετικό να ακούσω τις προτάσεις τους ως διεκδικητών της ηγεσίας για την επόμενη ημέρα ενός κόμματος εξουσίας, όπως η ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η ΝΔ έχει ανάγκη έναν ηγέτη με κύρος, προσφορά και καταξίωση, που να εμπνέει την κοινωνία και να ενώνει την παράταξη.
• Έχουν γίνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από την Ελλάδα και ποιά θα πρέπει να είναι στο εξής η στάση της Ευρώπης;
Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πολιτική “ανοικτών συνόρων”, την ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού, την αδυναμία απορρόφησης εγκεκριμένων κοινοτικών κονδυλίων, τις ελλείψεις σε κέντρα πρώτης υποδοχής και την ανεπαρκή στελέχωση βασικών μεταναστευτικών δομών επέτεινε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Άλλωστε αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή, όταν παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση “αιφνιδιάστηκε” από το κύμα προσφύγων και δεν πρόλαβε να λειτουργήσει τις σχετικές δομές.
Η Ευρώπη από την πλευρά της έχει κάνει βήματα προόδου, αλλά ακόμη έχουν να γίνουν πολλά. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο τις χώρες που υφίστανται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, να ενισχύσει δομές όπως η FRONTEX και η EUROPOL, να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση των συνθηκών επανεισδοχής, να δημιουργήσει μόνιμο δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων και να τροποποιήσει τις συνθήκες του Δουβλίνου, που διαιωνίζουν την ανισομερή κατανομή των μεταναστευτικών ροών εις βάρος των βασικών χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου