Συνεντεύξεις

Μιχάλης Κόκκινος : «Το μεγάλο διακύβευμα είναι η σύνθεση και όχι η διαίρεση»

 
«Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να στοχεύει στη σύνθεση των απόψεων και όχι στη διαίρεση. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα και είναι και επιταγή του λαού του Νοτίου Αιγαίου που μας εξέλεξε. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο είναι πολύ σημαντικά και το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους, δυναμικά και χωρίς εξαρτήσεις».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μιχάλης Κόκκινος με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση στη Σύρο για τη συγκρότηση του οργάνου σε σώμα.
«Η  παράταξη «Νησιώτικη Ανατροπή» θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς όφελος των νησιών μας, που θα σχεδιάσει η παρούσα περιφερική αρχή. Αν όμως διαπιστώσει ότι η περιφερειακή αρχή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια προέκταση της κεντρικής εξουσίας και η όλη της δραστηριότητα εξαντλείται στο να εφαρμόζεται αμεσότερα η κεντρική πολιτική στα νησιά μας, τότε θα σταθεί απέναντί της», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση που ελήφθη για την απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο», ο κ. Μιχάλης Κόκκινος δηλώνει:
«Είναι απαραίτητο και η περιφερειακή αρχή να πάρει μέτρα, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αλλά και πέρα από αυτά, που θα επισπεύσουν την διαδικασία μετακίνησης των «Ρομά» σε περιοχές που να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα, σε χώρους που θα δημιουργηθούν στα  πρότυπα των καταυλισμών των αθιγγάνων, που λειτουργούν στις χώρες του πολιτισμένου κόσμου».
Η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Κόκκινου, αναλυτικά:
• Σε  συνεδρίαση  στη Σύρο αναδειχθήκατε στη θέση του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;
Η ανάδειξή μου στη θέση του γενικού γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου με 29 ψήφους υπέρ και 22 λευκές, αποτελεί μια μεγάλη τιμή για μένα και με γεμίζει με πολύ μεγάλη περηφάνια αλλά και αίσθημα ευθύνης,  για να μπορέσει το περιφερειακό συμβούλιο να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. Στόχος μου είναι να συμβάλω και εγώ με τις όποιες γνώσεις μου, αλλά και τη δικηγορική μου ιδιότητα για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
• Πώς θα πρέπει να λειτουργεί, κατά την άποψή σας, το περιφερειακό συμβούλιο;
Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να στοχεύει στην σύνθεση των απόψεων και όχι στη διαίρεση. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα και είναι και επιταγή του λαού του Νοτίου Αιγαίου που μας εξέλεξε. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο είναι πολύ σημαντικά και το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους, δυναμικά και χωρίς εξαρτήσεις. Γιατί ο τόπος μας είναι μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές αυτής της χώρας και είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί σωστά, προκειμένου να λυθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, αλλά και προκειμένου να μπορέσουμε με σθένος και παρρησία να διεκδικήσουμε αυτά που χρόνια τώρα η κεντρική εξουσία μας έχει στερήσει.
• Υπάρχει διάθεση από την παράταξή σας  για συναίνεση και συνεργασία με τη νέα περιφερειακή αρχή;
Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω για μια φορά ακόμα ότι η παράταξη «Νησιώτικη Ανατροπή» θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς όφελος των νησιών μας, που θα σχεδιάσει η παρούσα περιφερειακή αρχή. Αν όμως διαπιστώσει ότι η περιφερειακή αρχή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια προέκταση της κεντρικής εξουσίας και ότι η όλη της δραστηριότητα εξαντλείται στο να εφαρμόζεται αμεσότερα η κεντρική πολιτική στα νησιά μας, τότε θα σταθεί απέναντί της. Πέραν τούτου δώσαμε ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη συναίνεση και τη συνεργασία που σκοπεύουμε να τηρήσουμε με τη σύμπραξή μας, μαζί με την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη για την εκλογή του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου, μια εκλογή που στο πρόσωπο του προέδρου, του προερχόμενου από την πλειοψηφία, ήταν απόλυτη. Δυστυχώς δεν τηρήθηκε το ίδιο και για τις υπόλοιπες θέσεις του Προεδρείου καθώς κατά την εκλογή του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα υπήρξαν πολλές διαρροές από την πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Αυτό πραγματικά με θλίβει κι εμένα προσωπικά διότι όταν η αντιπολίτευση δείχνει την διάθεση της για συναίνεση και για συνεργασία και η συμπολίτευση δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο, σίγουρα δεν ξεκινάμε καλά. Είμαι υποχρεωμένος, όμως, λόγω χαρακτήρα και εγώ και πιστεύω και ο κ. Κ Σταυλάς, να το αφήσουμε όλο αυτό πίσω μας και να προχωρήσουμε στην λειτουργία μας, τιμώντας τον θεσμικό μας ρόλο σαν αντιπρόεδρος εκείνος και σαν γενικός γραμματέας εγώ, για να τιμήσουμε και τους συναδέλφους που μας προτίμησαν, συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.
• Mε αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία υδατοδρομίων και τη δρομολόγηση υδροπλάνων. Ποιά είναι η άποψή σας;
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου,  ακούω ότι προχωράει η επίλυση του θέματος των υδροπλάνων και η δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά μας. Τίποτα όμως από αυτά δεν έχει γίνει και ο λόγος είναι ότι ίσως δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι πρώτα πρέπει να λύσουμε το βασικό μας πρόβλημα, το ακτοπλοϊκό, να κάνουμε το πλοίο, λεωφορείο του νησιώτη, όπως είχε πει  η «Νησιωτική Ανατροπή» και ο κ. Μπενέτος Σπύρου προεκλογικά και μετά να προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα, δηλαδή στην καλυτέρευση, στη βελτίωση των συγκοινωνιών, μέσω των υδροπλάνων. Τα υδροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν και υπήρχαν στην ιστορία των μεταφορών των νησιών μας πριν από το 1920 και δυστυχώς επανέρχονται κατά καιρούς σαν θέμα προς επίλυση όταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας είναι επιεικώς ανεπαρκής λόγω της αδιαφορίας της κεντρικής εξουσίας. Τώρα πως ζητούμε να προσδιορίσουμε τους όρους και τις προδιαγραφές για τα υδροπλάνα,όταν δεν έχουμε λύσει το βασικό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών, όταν αναβάλλονται συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο γιατί δεν μπορούμε να πάμε οι Δωδεκανήσιοι, όταν αναβάλλονται ανάλογες συνεδριάσεις στα Δωδεκάνησα ή στην Ρόδο γιατί δεν μπορούν να έρθουν οι Κυκλαδίτες μέλη του περιφερειακού συμβουλίου; Θα πρέπει, λοιπόν, πρώτα να λύσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα, δημιουργώντας τις απαραίτητες εκείνες υποδομές για την ακτοπλοΐα μας, προκειμένου  να έχουμε επαρκή σύνδεση με τα νησιά μας  και  να μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά και για υδατοδρόμια και για υδροπλάνα. Εξάλλου και την τεχνογνωσία την έχουμε και την ιστορία την έχουμε, πράγμα που σημαίνει ότι το υδροπλάνο είναι απαραίτητο μέσο που θα ενισχύσει την συγκοινωνία μεταξύ των νησιών και θα την κάνει καλύτερη.
Να βελτιώσουμε, λοιπόν, την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και μετά να προχωρήσουμε και στην ανάπτυξη των υδατοδρομίων και των υδροπλάνων ως πρόσθετων μέσων ενισχυτικών για τη βελτίωση των νησιωτικών μεταφορών γενικότερα, με στόχο να ενισχυθούν οι τοπικές μας οικονομίες αφού με την βελτίωση των μεταφορών πρακτικά μειώνονται τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιών. Αυτά τα μόνιμα μειονεκτήματα η κεντρική εξουσία, εθελοτυφλώντας, δεν θέλει να τα δει και δεν θέλει να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Η «Νησιωτική Ανατροπή» θα είναι μπροστά σ’ αυτή την μάχη και θα είναι μπροστά σ’ αυτό τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Πρόσφατα υπεγράφη η απόφαση για την ηλεκτρική  διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Θεωρείτε πως πρέπει να ξεκινήσουν ανάλογες διαδικασίες και για τα Δωδεκάνησα;
Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα του παρόντος περιφερειακού συμβουλίου και σίγουρα είναι και πρωταρχικό μέλημα της παράταξής μας και δικό μου προσωπικά. Δυστυχώς, όπως πάντα, τα Δωδεκάνησα μένουν πίσω σε αυτή την εξέλιξη ίσως και για λόγους πρακτικούς. Όταν όμως ξεκινάει κάτι τόσο μεγάλο για να συνδέσει ενεργειακά την Κρήτη και τις Κυκλάδες με την ηπειρωτική Ελλάδα, και όλα αυτά με αφορμή ένα ατυχές γεγονός που ήταν το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη και επειδή πολλά μπλακ άουτ μπορεί να γίνουν στα νησιά τα δικά μας, είναι καλό να ξεκινήσουν τώρα άμεσα οι ενέργειες προκειμένου να συνδεθεί και η Δωδεκάνησος με υπόγειο καλώδιο για να επιτευχθεί και η ενεργειακή επάρκεια στον τόπο μας, διότι την έχουμε ανάγκη και οι κάτοικοι των νησιών μας και οι επισκέπτες τους.
• Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο  αποφασίστηκε η απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο» και η δημιουργία νέου ή νέων καταυλισμών στις παρυφές της πόλεως Ρόδου. Είναι θετική η εξέλιξη αυτή;
Είχα την τιμή να έχω την εντολή από επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής «Κορακόνερου», να αναλάβει το δικηγορικό μου γραφείο «Κόκκινος -Κιουρτζής και Συνεργάτες» την ευθύνη για να σταματήσει η ασυδοσία σ’ αυτό το κρατίδιο, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εκείνη. Το είχα πει ξανά ότι δεν στρέφομαι κατά των «Ρομ» ούτε κατά του τρόπου διαβίωσής τους, αν και πιστεύω ότι πρέπει να προσαρμοστούν στη νομιμότητα που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, καθώς Έλληνες πολίτες είναι και αυτοί. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, για να σταματήσει η ασυδοσία, για να σταματήσει η εγκληματικότητα σε αυτή την περιοχή που έχει καταληφθεί παράνομα, πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις και να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Σ’ αυτή, λοιπόν, τη λογική και με επικείμενη την κίνηση της εισαγγελέως η οποία θα αποφανθεί, όχι τόσο για να καταλογίσει ευθύνες σε αυτούς που δεν έπραξαν τα νόμιμα μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να συνεχίζει να διαιωνίζεται, αλλά κυρίως για να υπάρξει η απειλή της τιμωρίας σε περίπτωση που δεν δοθούν οι απαραίτητες λύσεις από εδώ και μπρος από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Έτσι λοιπόν, η απόφαση που πάρθηκε για την απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή εκείνη, που δημιουργούν τα προβλήματα και η δημιουργία νέου ή νέων καταυλισμών με την τεχνοτροπία των καταυλισμών που υφίστανται σε κάθε ευνομούμενη χώρα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη και την οποία στηρίζουμε, αν φυσικά προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και δεν μείνουμε πάλι στα λόγια. Είναι μια λύση που θα ευνοεί όχι μόνο τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και τους ίδιους τους «Ρόμ» που θα αποκτήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με βάση τα ήθη και τα έθιμά τους χωρίς να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης διάφορων παράσιτων της κοινωνίας, που επιβιώνουν μέσα στην παρανομία και την παραβατικότητα.
• Τι θα συμβεί, όμως, αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν για την απομάκρυνση των τσιγγάνων από το Κορακόνερο;  Ποια πρέπει να είναι η στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
Αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν για την απομάκρυνση των «Ρομ» από το Κορακόνερο είναι σίγουρο ότι θα επιληφθεί η Ποινική Δικαιοσύνη διότι εκκρεμεί η μήνυση που κατέθεσε το δικηγορικό μου γραφείο για λογαριασμό των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Πέραν τούτου όμως είναι απαραίτητο και η περιφερειακή αρχή να πάρει μέτρα, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αλλά και πέρα από αυτά, που θα επισπεύσουν την διαδικασία μετακίνησης των «Ρομ» σε περιοχές που να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα και να δημιουργηθούν οι καταυλισμοί εκείνοι που θα εξασφαλίζουν το φως, το νερό και τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και εκπαίδευσης στα πρότυπα των καταυλισμών των αθιγγάνων που λειτουργούν στις χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν αρκεί μόνον ο φόβος και η απειλή της τιμωρίας αλλά είναι καθήκον όλων μας και της περιφερειακής αρχής να βρούμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους οι  «Ρομ» θα ενταχθούν στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, σεβόμενοι και τα δικά μας ήθη και έθιμα και να συνυπάρξουμε αρμονικά και εμείς με εκείνους και εκείνοι με μας ζώντας σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής γιατί όλοι σε αυτό τον τόπο έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου