Ειδήσεις

Αποκαρδιωτική η εικόνα στην Νέα Αγορά της Ρόδου

Κατεβασμένα ρολά, σκοτάδι και εγκατάλειψη, μία αποκαρδιωτική εικόνα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, που κάνει τους ξένους επισκέπτες του νησιού να αναρωτιούνται, εάν η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τις τοπικές επιχειρήσεις σε …μαζική πτώχευση. Το συγκρότημα της Νέας Αγοράς μετά τις εξώσεις των μεγάλων οφειλετών από τα καταστήματά τους, μοιάζει πλέον με «κρανίου τόπο» και κάνει όλους να αναρωτιούνται για τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής και να ανησυχούν για την επόμενη μέρα του μνημείου. Οι εναπομείναντες ενοικιαστές και ιδιαίτερα όσοι είναι απολύτως τυπικοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο και λειτουργούν πάντα με υψηλό επαγγελματισμό, νιώθουν αδικημένοι να αναγκάζονται να επιβιώνουν σε ένα υποβαθμισμένο συγκρότημα στο οποίο δεν τολμά πλέον να πατήσει άνθρωπος!
Με αφορμή τη συνέντευξη του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου κ. Δήμου Μουτάφη στη «δημοκρατική», όπου ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία του δήμου Ρόδου με τους εναπομείναντες καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, η κ. Μπέττυ Παπουτσή, η οποία έχει περάσει μία ολόκληρη ζωή στο συγκρότημα, διετέλεσε ταμίας του συλλόγου ενοικιαστών και είναι αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ανάρτησε το παρακάτω σχόλιο στο facebook:
«Μετά από πολλές συνεντεύξεις από τη μεριά του Δήμου ας ακουστεί και μια φορά η πλευρά των πολλών. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο οι πολλοί είναι οι συνεπείς ενοικιαστές!
Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι συνεπής ενοικιαστής στο Δήμο Ροδίων;
Σημαίνει λοιπόν να κινδυνεύει η ζωή σου ενώ διασχίζεις τους εξωτερικούς χώρους γιατί εδώ και τριάντα περίπου χρόνια κανένας δήμαρχος δεν ξόδεψε ένα κιλό μπογιά και σοβά για συντήρηση! Εισπράττει κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Τα έσοδα ενός και μόνο καταστήματος να χρησιμοποιούσε για συντήρηση, τώρα θα ήταν άρτια η εικόνα του κτιρίου! Οι δυο τρεις επεμβάσεις που έγιναν, έγιναν με πρωτοβουλία και χρήματα των καταστηματαρχών. Σημαίνει να πληρώνεις στο ακέραιο το ΔΗΦΟΔΩ γιατί αλλιώς δεν υπογράφεις παράταση , ενώ όλος ο υπόλοιπος εμπορικός κόσμος μπορούσε να αδιαφορεί και καλά έκανε εκ του αποτελέσματος!
Σημαίνει να πληρώνεις στην ώρα σου και να θεωρείσαι μπαταχτσής από όλη την κοινωνία της πόλης γιατί ο Δήμος για χρόνια δεν έκανε τη δουλειά του με τους συναδέλφους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν και έτσι δούλευες και υπό το καθεστώς του αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημαίνει να πληρώνεις τις κλήσεις πάρκινγκ γιατί και αυτές να οφείλεις δεν υπογράφεις παράταση, ενώ η υπόλοιπη πόλη μπορεί να αδιαφορεί!
Σημαίνει να πληρώνεις πολλές χιλιάδες ευρώ αναδρομικά ενοίκια τα οποία δεν ισχύουν σε καμία σύμβαση συμβολαίου μίσθωσης ίσως και παγκοσμίως! Σημαίνει να πρέπει τώρα να εργάζεσαι ανάμεσα σε σκοτεινά και άδεια μαγαζιά γιατί, ενώ ο Δήμος μπορεί, δεν θέλει να βγάλει ΤΩΡΑ τα ελεύθερα σε πλειστηριασμό!
Σημαίνει πολλά να είσαι συνεπής και φερέγγυος ενοικιαστής στο Δήμο Ροδίων …. σημαίνει ότι σου αξίζουν πολλά, πολλά φάσκελα για ευχαριστώ!


Η κ. Αθηνά Δημητριάδη-Τσιάρτα σε σχόλιό της, επισημαίνει ότι τα άδεια καταστήματα θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό καθώς παραμένοντας ανεκμετάλλευτα ο δήμος Ρόδου χάνει έσοδα, ενώ το συγκρότημα μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Παράλληλα η κ. Τσιάρτα αναρωτιέται ποια είναι η καλή συνεργασία με το δήμο, όπως αναφέρει ο κ. Μουτάφης, όταν οι καταστηματάρχες που ήταν συνεπείς όλα τα χρόνια, τιμωρούνται με τη σημερινή κατάσταση της νέας αγοράς.
«Ποια είναι η άψογος συνεργασία του δήμου με τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί δεν καταλαβαίνω.
Οι καταστηματάρχες που ήταν συνεπείς όλα τα χρόνια, τιμωρούνται με τη σημερινή κατάσταση της νέας αγοράς! Τα μισά καταστήματα και γραφεία κλειστά , εγκαταλελειμμένα και βρώμικα!
Μπορούσαν να βγουν στο πλειστηριασμό και όχι να περιμένουμε τον επενδυτή που στο τέλος δεν ξέρει κανείς αν θα είναι συνεπής! Χάνονται ενοίκια πάνω από 60.000 μηνιαίως και 700.000 ετησίως!
Του χρόνου θα έχουμε ξανά την ίδια εικόνα που κάνει τους τουρίστες να ρωτούν αν όλη η Ρόδος τελικά έχει …. πτωχεύσει», σχολιάζει η κ. Αθηνά Δημητριάδη-Τσιάρτα.
Αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιο της κ. Μάνθας Ζιώγου το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στη «δημοκρατική».
Η κ. Αθηνά Ζιώγου αναφέρει σε σχόλιό της: «Καταδικάστηκαν οι συνεπείς μισθωτές να επιβιώσουν για δύο χρόνια στα μαύρα σκοτάδια. Και μετά; Αφού εξαθλιωθούν θα έρθει ο “Μεσσίας” επενδυτής να τους δείξει την έξοδο λέγοντας, με συγχωρείτε αλλά θα εκμεταλλευτώ διαφορετικά το μνημείο και τα καταστήματά σας δεν συνάδουν με τα σχέδιά μας.
Πολλοί από τους καταστηματάρχες έχουν προβεί σε επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ στηριζόμενοι στις υποσχέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής για 12ετή παράταση των μισθωτηρίων συμβολαίων. Ποιος άραγε θα τους αποζημιώσει;».
Οι δηλώσεις των καταστηματαρχών στη «δημοκρατική»
Μιλώντας στη «δημοκρατική», ο κ. Σάββας Καραγιάννης ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης ζητά από τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το τι μέλλει γενέσθαι: «Καλώς ή κακώς όσοι είχαν μεγάλες υποχρεώσεις απέναντι στο δήμο, όσοι χρωστούσαν μεγάλα ποσά έπρεπε να εξωθούν. Άλλωστε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όσοι απεβλήθησαν με πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δεν εξεπλάγησαν. Αυτό όμως που ζητάμε οι εναπομείναντες από τη δημοτική αρχή είναι να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι μας. Να μας αποκαλύψει ποια είναι τα σχέδιά της».
«Μπαίνουν οι ξένοι στη νέα αγορά και μας ρωτούν γιατί υπάρχουν τόσα πολλά κλειστά καταστήματα. Οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες ψάχνουν τα παλιά μαγαζιά και νομίζουν ότι υπήρξε μαζική πτώχευση λόγω της κρίσης. Η εικόνα της νέας αγοράς είναι πλέον αποκαρδιωτική. Κανείς δεν θέλει να την πλησιάσει. Ακόμη και εμείς που απομείναμε στο συγκρότημα, είμαστε αφημένοι στο έλεος του θεού. Δεν νοιάζεται κανείς για εμάς», αναφέρει η κ. Ελένη Μαυρομούστακου, συνιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης.
«Η Νέα Αγορά κατάντησε νεκροταφείο. Δεν θέλει κανείς πλέον να μπει μέσα στο συγκρότημα. Τα βράδια ειδικά, μοιάζει σα να είμαστε σε κρανίου τόπο. Τα κλειστά μαγαζιά συνθέτουν μία εικόνα εγκατάλειψης. Προφανώς είναι προμελετημένο να φύγουμε όλοι Σαφώς και όποιος είχε συσσωρευμένες οφειλές ετών θα έπρεπε να εξωσθεί. Αλλά γιατί άφησαν τόσα χρόνια να περάσουν; Τα συμβόλαιά μας λήγουν στο τέλος του 2018. Τότε προφανώς θα δούμε και εμείς την πόρτα της εξόδου. Είμαστε εδώ και 60 χρόνια στη Νέα Αγορά και τώρα μας δείχνουν την πόρτα της εξόδου και μάλιστα σε περίοδο κρίσης», τονίζει η κ. Στάμω Παγουλάτου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης.
«Αυτό που έχει σκοπό η δημοτική αρχή είναι να πετάξει έξω τους πάντες όταν λήξουν τα συμβόλαια στο τέλος του 2018. Δεν έδωσαν το περιθώριο σε όσους χρωστούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους όταν ανανέωσαν τα συμβόλαια για δύο χρόνια μόνο. Αυτό που θέλουν το πέτυχαν, αφού ήδη η Νέα Αγορά είναι τελειωμένη», δήλωσε ο κ. Ελευθέριος Κωνσταντινίδης.


Ο Στέλιος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος με σουβενίρ. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα αποχωρήσει οικιοθελώς από τη Νέα Αγορά, αφού δεν μπορεί να παραμένει σε ένα υποβαθμισμένο συγκρότημα. Τονίζει δε ότι όποια και αν είναι τα σχέδια της δημοτικής αρχής, θα πρέπει το μνημείο αυτό που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης να αναβαθμιστεί!
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ανέλαβα την επιχείρηση από τον πατέρα μου το 2002. Όπως και να έχει αποφάσισα να φύγω από τη Νέα Αγορά. Δεν πάει άλλο εδώ μέσα. Είναι σε κακό χάλι το συγκρότημα όλο. Δεν θα σχολιάσω όλο αυτό που έγινε με τις εξώσεις. Άλλωστε ήταν περίεργα κάποια πράγματα, όπως το γεγονός ότι βγήκαν πρώτοι στο δρόμο άνθρωποι οι οποίοι είχαν κάνει ρυθμίσεις το χρεών τους. Όποια και αν είναι τα σχέδια της δημοτικής αρχής, θα πρέπει οπωσδήποτε να ανακαινιστεί το συγκρότημα».
Τέλος, η κ. Γεωργία, ιδιοκτήτρια καταστήματος με ψιλικά και είδη δώρων αναφέρει ότι η κακή εικόνα του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα των τουριστών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των καταστηματαρχών, οι οποίοι πάνω απ’ όλα προσπαθούν να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο, προμηθευτές, ταμεία κλπ.
«Η κατάσταση στη Νέα Αγορά δεν είναι καθόλου καλή. Το συγκρότημα είναι εντελώς παραμελημένο και δεν μπαίνει άνθρωπος μέσα. Το βράδυ είμαστε μέσα στα σκοτάδια και μοιάζει σαν να μη λειτουργεί τίποτε στη Νέα Αγορά. Είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή μας, καθώς και το επίπεδο των τουριστών δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι κρίμα ένα τέτοιο μνημείο να είναι σε αυτό το χάλι»,αναφέρει η κ. Γεωργία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • d t    19.08.2017 10:56

    παρέα με το Ροδίνι, το Εθνικό θέατρο, το Ηχος και Φως ,την βασιλική έπαυλη, σε λίγο και η νέα Αγορά.
    Ισως να είμαστε και παγκόσμια πρωτοτυπία , να μας προικίζουν με αυτό το διαμάντι ,το Ηχος και Φως , και να καταλήγει όπως κατέληξε σήμερα. ΝΤΡΟΠΗ

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΟΣ    18.08.2017 21:56

    Η νέα αγορά είναι η ντροπή όλων των δημάρχων των τελευταίων 25 χρόνων αλλά και των ενοικιαστών της. –Αυτοί που πίεζαν να αλλάξουν οι χρήσεις είναι οι ίδιοι που άφησαν τις πίσω πλευρές των μαγαζιών τους κλειστές αδιαφορώντας για τους “εσωτερικούς” και για την άθλια εικόνα που βλέπουμε.
    -Αυτοί που θεώρησαν πως είναι αρχιτέκτονες και έκαναν την φοβερή παρέμβαση με την δημιουργία παρτεριών καταστρέφοντας την αγορά.
    -Αυτοί που εξυπηρέτησαν γνωστούς και φίλους αφήνοντάς τους να κάνουν ότι θέλουν στις όψεις και τους κοινόχρηστους διαδρόμους.
    Αυτοί φταίνε, αλλά κυρίως φταίμε όλοι εμείς που αφήσαμε να καταστρέψουν την “κληρονομιά” μας, που δεν επαναστατούμε, δεν διαμαρτυρόμαστε, δεν γιαουρτώνουμε κανέναν υπεύθυνο και αφήνουμε όλα αυτά να περνούν.
    Τελικά μάλλον “αυτοί” είμαστε και “αυτούς” αξίζουμε!
    (Δεν περνά ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μέσα από την νέα αγορά ποτέ ή μήπως διοικούμαστε από τυφλούς);

Σχολιασμός άρθρου