Ειδήσεις

Ζήτημα ημερών να φτάσει στην πόλη το νερό από το Φράγμα

Ζήτημα ημερών είναι να φτάσει το νερό από το Φράγμα του Γαδουριά στην πόλη της Ρόδου και να διατεθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Φλεβάρη. Μιλώντας στη «δημοκρατική», ο κ. Φελβάρης ανέφερε ότι μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, η Ρόδος θα έχει νερό από το φράγμα.
«Είναι πολύ σημαντικό ένα πολύ μεγάλο έργο όπως το Φράγμα Γαδουρά, που είναι η λύση στο μείζον θέμα της υδροδότησης της Ρόδου να παίρνει το δρόμο του και να προχωρά με συγκροτημένα βήματα. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι τόσο σημαντική, όσο σημαντικό είναι και το νερό που είναι συσσωρευμένο στη λεκάνη του φράγματος, της τάξεως των 60 εκατ. κυβικών νερού. Μετά την πλύση των αγωγών και την ολοκλήρωση της υπογραφής εκ μέρους της ΔΕΥΑΡ, αυτό το νερό περιμένει να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Είναι πράγματι μία ευτυχής συγκυρία ότι η κορύφωση του προβλήματος της λειψυδρίας συμπίπτει με την περίοδο ολοκλήρωσης του έργου. Ξέρετε πολλοί συμπατριώτες μας ρωτάνε συνέχεια τι ακριβώς συμβαίνει με το Φράγμα Γαδουρά, αν τελείωσε, αν λειτουργεί… Είναι εύλογα τα ερωτήματα αυτά, τα οποία έχουν απαντηθεί και από τον κ. περιφερειάρχη και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής. Πρέπει να απαντηθούν ωστόσο ξανά και ξανά, ώστε να είναι ενήμερος ο κάθε πολίτης που περιμένει εναγωνίως η βρύση του να τρέχει νερό και να καλύπτει κάθε του ανάγκη για την οποία χρειάζεται το νερό.
Το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ και η ύδρευση από το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ ανήκουν στην αρμοδιότητα της ίδιας της δημοτικής επιχείρησης. Η Περιφέρεια δεν μπήκε και δεν μπαίνει ποτέ στο κάδρο της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης. Δεν διαχειρίζεται η ΠΝΑΙ το δίκτυο ύδρευσης και δεν υπάρχει περίπτωση επίρριψης ή απώθησης ευθυνών από την πλευρά μας. Εμείς ολοκληρώσαμε αυτό το τόσο μεγάλο έργο του φράγματος. Έχει διέλθει πλέον η δοκιμαστική περίοδος και βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία των ελέγχων των ευρωπαϊκών συμβάσεων, όπως γίνεται με όλα τα έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έγιναν στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Μέσα σε 14 μήνες η Περιφερειακή Αρχή, υπό το Γιώργο Χατζημάρκο και με αυτή την οικονομική επιτροπή και τα λοιπά της στελέχη, έφθασε στην ολοκλήρωση και στην τυπική συμπλήρωση του φακέλου. Μετά λοιπόν την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΡ και την πλύση του αγωγού, θα μπορέσει να φτάσει το νερό στην πόλη της Ρόδου και να διατεθεί στα νοικοκυριά και παντού. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διάθεση του νερού είναι θέμα χρόνου. Δεν παίζουμε με ημερομηνίες. Στο θέμα του νερού δεν χωρούν υπερβολές. Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχει λύση όσον αφορά το νερό για την πόλη της Ρόδου. Σύντομα ενισχυθούν οι υδροδεξαμενές της ΔΕΥΑΡ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος της Περιφερειακής Αρχής, είναι η σύνδεση του φράγματος με το δίκτυο των χωριών. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η κατασκευή ενός έργου ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Φλεβάρης ανέφερε: «Φυσικά το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν τελειώνει εδώ. Είναι κάτι που συνδέεται στενά με την κλιματολογική αλλαγή και που θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στο σύνολό του, γι’ αυτό και ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η χρηματοδότηση του αγωγού επιστροφής για να μπορέσει το νερό να διοχετευτεί και στις κοινότητες. Σήμερα, το δίκτυο από το Φράγμα Γαδουρά δεν συνδέεται με τις κοινότητες της Ρόδου. Απαιτείται ένα τελείως διαφορετικό έργο της τάξης των 80 εκατ. ευρώ περίπου, που περιλαμβάνει εκσκαφές στο μήκος του νησιού κλπ. Το πιο σπουδαίο όμως απ’ όλα είναι ότι η Περιφέρεια με ειλημμένη απόφαση παραχωρεί το νερό εντελώς δωρεάν στη ΔΕΥΑΡ για το 2016 και σε τιμή κόστους για το 2017 και έπειτα. Δεν θα αποκερδίσει τίποτε δηλαδή από τη λειτουργία αυτού του γιγαντιαίου έργου. Το νερό δεν πρέπει να επιβαρύνει τον καταναλωτή. Αυτή είναι μία βαθιά δημοκρατική στάση και θα πρέπει μέσα από την Αυτοδιοίκηση να περνούν και θέσεις γενικότερης πολιτικής. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η Περιφέρειά μας το προσφέρει χωρίς κόστος και χωρίς καμία επιβάρυνση. Χαιρετίζω λοιπόν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χαιρετίζω τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που δικαιώθηκαν με τη θετική αυτή εξέλιξη. Η Ιστορία γράφεται με αποφάσεις και όχι με σιωπές. Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής δεν σιώπησαν και σήμερα γράφεται η ιστορία του Φράγματος».

Επαφές στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης  στην Κω
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης συναντήθηκε την Δευτέρα μαζί με τον έπαρχο κ. Γιώργο Χαλκιδιό με στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Άρδευσης της Κω. Στη συνάντηση έγινε κουβέντα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού και τα σχέδια της δημοτικής επιχείρησης.
Αναφορικά με τις επαφές που είχε στην ΔΕΥΑΚ, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε: «Μία πολύ σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης της Κω, παρουσία του επάρχου κ. Γιώργου Χαλκιδιού, του διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, κ. Μηνά Κιάρη και της διευθύντριας κας Ευτυχίας Παπαλεξίου. Συζητήσαμε για το θέμα της ύδρευσης, υδροδότησης και υδροοικονομίας στο νησί της Κω. Πράγματι, έχουμε περί τις 72 γεωτρήσεις στο νησί της Κω που υδροδοτούν χωρίς προβλήματα το νησί. Σε ερώτηση που έθεσα εάν υπάρξει πρόβλημα λειψυδρίας κατά τη διάρκεια της σεζόν ο κ. Κιάρης απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και τόνισε ότι υπάρχει πλήρης λειτουργία και ετοιμότητα. Ενημερώθηκα μάλιστα ότι οι βλάβες που υπέστησαν τρεις δεξαμενές ύδρευσης κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς αποκαταστάθηκαν άμεσα και αποκαταστάθηκε επίσης η ομαλή υδροδότηση της Κω.
Ο κ. Κιάρης μου έδειξε και τα σχέδια που υπάρχουν για τον καθαρισμό του φράγματος ύδρευσης στο νησί, αλλά και τη σκέψη σύνταξης μελέτης για την κατασκευή δεξαμενής στην περιοχή της Κω, όπου βρίσκεται το παλαιό λατομείο. Με ένα σωστό καθαρισμό η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε δεξαμενή και να αποτελέσει μεγάλο απόθεμα υδροοικονομίας για άρδευση ή όποια άλλη χρήση. Είναι σημαντικό ένας φορέας υδροδότησης να έχει σχέδια. Είναι αναγκαίο να υπάρχει προγραμματισμός και επίγνωση των δυνατοτήτων μας, μέχρι πού μπορεί να φθάσει η δυνατότητα απρόσκοπτης υδροδότησης. Ήδη υπάρχει καλή συνεργασία με τη ΔΕΥΑ της Κω και κάποια από τα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησής μας, θα τα εξετάσουμε και με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου. Οι επαφές που έγιναν στην Κω, θα ακολουθήσουν και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιώργος φιλιππιδης    19.07.2017 19:40

    Αυτή δεν ειναι εικόνα απο το φράγμα, ειναι απο τον βιολογικό καθαρισμό, άρα αλλα “πράγματα” θα καταλήγουν εδω κι όχι νερό!!!! Που βρισκοτανε η “δημοσιογράφος” οταν έγραφε το άρθρο;

  • Παντελιδης Παντελεων    18.07.2017 21:07

    Το ρόλοι του κυρίου Φλεβάρη πιθανώς να ειναι ειδική παραγγελιά και να μετρά το χρόνο διαφορετικα. Άλλο ζήτημα ήμερων και άλλο μηνών όπως θα πάει το θέμα και μακάρι να κάνω λάθος.

Σχολιασμός άρθρου