Πολιτιστικά

“Ζωή στο πάτωμα”-Ενα μουσικο-θεατρικό έργο για την αναπηρία και το προσφυγικό.

Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Ρόδου παρουσιάζει ένα μουσικο-θεατρικό έργο για την αναπηρία και το προσφυγικό.

Η ιστορία μας είναι βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός, που συνέβη στη Μ. Βρετανία. Εκεί, όπου ένα σχολείο αρνήθηκε να ανοίξει τις πόρτες του σε ένα προσφυγόπουλο, με την δικαιολογία, πως δεν υπήρχαν αρκετές… καρέκλες. Μέρες αργότερα το παιδί επέστρεψε κρατώντας μια «σπαστή» καρέκλα, αλλά και πάλι δεν έγινε δεκτό. Την ιστορία ανέδειξε η Nicola Davies με το ποίημα που φέρει τον τίτλο: «Την μέρα που ήρθε ο πόλεμος».

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή… Ο Τζαμάλ είναι ένα αγόρι 15 χρόνων από το Χαλέπι της Συρίας. Στην ερώτηση της δασκάλας του, ποιο είναι το αγαπημένο του αντικείμενο, απαντά «Η καρέκλα!»Τότε όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως ,εξαιτίας μιας «καρέκλας», η οικογένειά του θα χωριζόταν . Μια και η αδερφή του, Αϊσά, με την καρέκλα της, δεν μπόρεσε να επιβιβαστεί στη βάρκα για να γλιτώσει από τον πόλεμο, που ήρθε στην πατρίδα τους…

Όσο για τον Τζαμάλ; Εκείνος τελικά παίρνει το πολυπόθητο εισιτήριο και καταφέρνει να φτάσει ως την Ελλάδα. Γρήγορα τις διαπιστώνει, πως η «καρέκλα» είναι άλλο ένα εμπόδιο στο δρόμο του, αφού το ένα μετά το άλλο τα σχολεία δεν του άνοιγαν την πόρτα τις . Κι ο λόγος; Οι ελάχιστες καρέκλες στα σχολεία εκείνης τις πόλης. «Πότε θα έχουμε χρήματα να αγοράσουμε μια καρέκλα, για να μπορέσω να ξανά πάω στο σχολείο;» ρωτούσε καθημερινά τη μαμά του. Εκείνη, τις, ήξερε καλά πως το πρόβλημα δεν ήταν η καρέκλα, αλλά…

Σε πείσμα των καιρών και με σύμμαχο τη μουσική του, θα καταφέρει τελικά ο Τζαμάλ να ανοίξει όλα τα κλειστά σύνορα και τις πόρτες που υψώνονταν μπροστά του; «Ζωή που κάθεται στο πάτωμα, μπορώ να την αφήσω» τραγουδά παίζοντας σαντούρι σε παιδιά και δασκάλους, έξω από τα κάγκελα του σχολείου…

Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Ρόδο 21-23 Ιουνίου στο θεατράκι Κιμωλία του πολυχώρου Χαραυγή στην Ιαλυσό.

Σκηνοθεσία: Σουσάνα Καρδούλια

Μουσική: Λεωνίδας Σακελλαρίδης

Βίντεο: Πόπη Μαγκλή

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου