Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για το… «επικοινωνιακό τέχνασμα» του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, το 4ο Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες,  μιλάει σήμερα στην «δ» ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν τομεάρχης Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης. Ακόμη, εκφράζει την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την στάση της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά το ‘καυτό’ ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί λόγω των εντελώς άστοχων χειρισμών της. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τη Νησιωτικότητα, που αναμένεται να ανακοινώσει η Ν.Δ. μαζί με το πρόγραμμά της για την Ναυτιλία, ενώ αναφορικά με τις εκλογές, ο τέως πρόεδρος του κόμματος, εκτιμά πως η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πλακιωτάκη, να ξεκινήσουμε με τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την ψήφιση του 4ου Μνημονίου παράλληλα με τα επώδυνα και ακόμη πιο βαριά μέτρα τα οποία έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την άλλη, μας μιλούν για αντίμετρα. Τι λέτε γι αυτό; 
Πριν σχολιάσω το επικοινωνιακό τέχνασμα του κ. Τσίπρα με τα αντίμετρα, καλό θα είναι να απολογηθεί ο πρωθυπουργός για τους λόγους που μας οδήγησαν στην επιβολή νέων σκληρών μέτρων.
Θα πρέπει να μας εξηγήσει πως άλλαξε ξαφνικά το κυβερνητικό αφήγημα, και από εκεί που όλα τα στελέχη της κυβέρνησης μας έλεγαν, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπρόσθετα οικονομικά βάρη, καταλήξαμε στην ψήφιση ενός 4ου μνημονίου και στην επιβολή νέων δυσβάσταχτων μέτρων.
Σε σχέση με τα αντίμετρα, θεωρώ ότι αποτελεί άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα του κ. Τσίπρα και των στελεχών του. Γνωρίζοντας, ότι σε λίγο ο ελληνικός λαός θα τους πάρει με τις πέτρες, εφεύραν τα αντίμετρα για να θολώσουν τα νερά.
Τα αντίμετρα είναι ένα πυροτέχνημα γιατί δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει πλεόνασμα 5,5%.
Η πραγματικότητα είναι, ότι η κυβέρνηση θα επιβάλλει επιπρόσθετα μέτρα 4,9 δις μέτρα και σε διάστημα πέρα από την λήξη του προγράμματος.
Γεγονός είναι, ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα πάρουν την 13η σύνταξη που τους έταζε ο κ. Τσίπρας, αλλά θα χάσουν και την 12η.
Επίσης, οι μισθωτοί θα δουν να μειώνονται ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους και οι κοινωνικά αδύναμοι θα πληγούν ακόμη περισσότερο.
 • Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και σε διεθνές επίπεδο που είναι ραγδαίες, οι ‘γείτονές’ μας συνεχίζουν την προκλητικότητα στο Αιγαίο. Σας ανησυχεί αυτό για την ευρύτερη περιοχή;
Βεβαίως και ανησυχώ για τα τεκταινόμενα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, διότι έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και η περιοχή δείχνει να έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο.
Η στάση της Τουρκίας είναι άκρως επικίνδυνη και απαιτείται εγρήγορση και ψυχραιμία από μέρους μας.
Η Τουρκία δείχνει να επιθυμεί να διαδραματίσει ένα ρόλο που είναι πέρα από τις δυνατότητές της.
Ο κ. Ερντογάν ως νέος σουλτάνος της περιοχής καταστρώνει μεγαλεπήβολα σχέδια που ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να τα πάρει ο άνεμος.
Με την πολιτική του έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών δρώντων. Εύχομαι, να πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός και να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων.
Στον αντίποδα, αυτή η ανορθολογική και επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν, είναι επωφελής για την Ελλάδα. Αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας και αποδεικνύει στους εταίρους μας, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική σοβαρή και αξιόπιστη δύναμη στην περιοχή. Κοντολογίς, η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
• Φυσικά, έχουμε και το μεταναστευτικό – προσφυγικό το οποίο δεν έχει κλείσει και παρά την επιμονή των ευρωπαίων για την δημιουργία των hotspots, δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Ποια είναι η άποψη σας;
Η άποψή μου, είναι ότι στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί.
Παρά το γεγονός, ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό συστήθηκε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον καλύτερο συντονισμό του θέματος, η κατάσταση αντί να καλυτερεύσει, δυστυχώς χειροτέρευσε.
Θεωρώ ότι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς κάποια πράγματα, όπως η δημιουργία κάποιων δομών φιλοξενίας, αλλά όχι λόγω των συντονισμένων ενεργειών της κυβέρνησης όσο των προσπαθειών των τοπικών φορέων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους κατοίκους των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες καθώς και στα άξια στελέχη του Στρατού της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που χωρίς αυτούς δεν θα είχε επιτευχθεί τίποτα.
Θα πρέπει να επισημάνω επίσης, ότι η πορεία της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης καρκινοβατεί.
• Οι νησιώτες μιλούν συνεχώς για ‘νησιωτικότητα’ η οποία όμως δεν λαμβάνεται ποτέ υπόψη αν και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Κάποτε πρέπει να εφαρμοστούν όμως οι νησιωτικές πολιτικές….
Θέτετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που ως τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει πολλές ευαίσθητες χορδές μου.
Πράγματι, η ελληνική πολιτεία παρά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει αναλάβει επιθετικές πολιτικές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση δε, αντιμετωπίζει το όλο θέμα καιροσκοπικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας ή κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης επισκέπτεται ένα νησί, εξαγγέλλονται ένα σωρό μακρόπνοα σχέδια που μένουν απλά στα λόγια.
Η Νέα Δημοκρατία κατανοεί την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική νησιωτική πολιτική που θα αντιμετωπίσει συνολικά τα ζητήματα των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις που πολύ σύντομα, θα ανακοινώσει μαζί με το πρόγραμμά της για την Ναυτιλία.
Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής θα είναι:
– Η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης θεσμικής πρότασης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει μέριμνα σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της νησιωτικότητας.
– Η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.
– Η παρουσίαση ενός πλαισίου προτάσεων και αλλαγών που θα μπορούσαν ενσωματωθούν στον «Καλλικράτη», ώστε να αξιοποιηθούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα.
• Να περάσουμε στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη Ν.Δ. μπροστά και σταθερά με μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα (και στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης). Εκτιμάτε ότι μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης; 
Πέρα από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που το αποδεικνύουν περίτρανα, η αίσθηση που έχω από τις επαφές μου με τους ψηφοφόρους μου, αλλά και από το κλίμα που επικρατεί στον ελληνικό λαό, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και με διαφορά από την κυβέρνηση.
Κάθε μέρα που περνά, διαμορφώνεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί.
Μετά την καθημερινή κατάρρευση της κυβέρνησης και την διόγκωση της δυσαρέσκειας των ελλήνων πολιτών, θεωρώ βέβαιο, ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την αυτοδυναμία.
• Πιστεύετε ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα, με επενδύσεις, μείωση της φορολογίας, επανάκτηση της πιστωτικής εμπιστοσύνης και σταθεροποίηση της οικονομίας;
Με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κατάστασης που θα κληθούμε να αναλάβουμε, είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι η Νέα Δημοκρατία πολύ σύντομα θα επαναφέρει και πάλι την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Είμαστε μια χώρα που δεν της λείπει τίποτα.
Έχουμε πλούσιους φυσικούς πόρους, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ικανούς ανθρώπους με όρεξη για δουλειά  και υπάρχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Το μόνο που μας λείπει είναι μια σοβαρή, αξιόπιστη και με όραμα πολιτική ηγεσία.
Η Νέα Δημοκρατία ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, διαθέτει την πολιτική πρόταση, το όραμα και τα στελέχη για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Στη Νέα Δημοκρατία όπως και παλαιότερα, θα πέσει ο κλήρος για την ανάταξη της χώρας.
Είμαι βέβαιος, ότι όπως πράξαμε το εθνικό μας καθήκον στο παρελθόν, έτσι θα το πράξουμε και τώρα.
Το DNA αυτής της παράταξης είναι για τα δύσκολα.
Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ