«Ιστορική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά με εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών τάξεων και φορέων. Για πρώτη φορά στα χρονικά, υπουργός Τουρισμού επισκέπτεται τη Ρόδο για να συνομιλήσει με τους φορείς του νησιού και να καταγράψει τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, συμμετείχαν πέραν του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μαριέτας Παπαβασιλείου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Κώστας Κατσίβας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων κ. Γιάννης Μαννιάς.
Στο τραπέζι «έπεσαν» όλα τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των φορέων δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και έθεσαν στην υπουργό μία σειρά από ζητήματα με κύρια αυτά της υπερφορολόγησης, του τέλους διανυκτέρευσης, των δασικών χαρτών, της τουριστικής προβολής, της επιμήκυνσης, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού… Το επίπεδο της συζήτησης ήταν πολιτισμένο με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τεκμηριωμένα τις θέσεις τους, τις οποίες κατέγραψε η κ. Κουντουρά, ακόμη και αν δεν εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, δεσμευόμενη να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που της τέθηκαν.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε την υπουργό για την καλή συνεργασία, τονίζοντας ότι πέρα από τις πολιτικές απόψεις, θα πρέπει οι κοινοί στόχοι, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού να ενώνουν όλους.
Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Οφείλω να ευχαριστήσω την υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Αυτά που αντιμετωπίσαμε ως χώρα συνολικά και πολύ περισσότερο το 2015 με την επιβολή των capital controls και με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, είναι ζητήματα που δεν αντιμετώπισε ποτέ ξανά η χώρα μας. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον κληθήκαμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας. Επειδή εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα, αυτό που επετεύχθη είναι πολύ μεγάλο. Προέκυψε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που έχει να κάνει με τη συνεργασία. Σε καθημερινή βάση έχουμε πρόσβαση στην υπουργό και σε όλους τους συνεργάτες της. Σήμερα δόθηκε η ευκαιρία και στους φορείς να έχουν επαφή με την υπουργό στη δεύτερή της επίσκεψη στη Ρόδο.
Οι ευχαριστίες μου προς την υπουργό έχουν να κάνουν με τις σημαντικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί αλλά κυρίως για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που μας έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, καθώς δεν έχουμε επικαλύψεις στις δράσεις μας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά όταν υπηρετούμε κοινούς στόχους, οφείλουμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με διάθεση για συνεργασία. Αυτό πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση».
Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι σύμμαχος στη διεκδίκηση ουσιαστικότερου ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού, ώστε αυτό να αποτελέσει «στρατηγείο» για τον ελληνικό τουρισμό. Ζήτησε όμως από το Υπουργείο να στηρίξει τους νησιώτες σε όλα τα δίκαια αιτήματα που αφορούν στην υπερφορολόγηση, στους δασικούς χάρτες κ.ά. «Τα θέματα που συζητήσαμε έρχονται από το μακρινό παρελθόν και έχουν να κάνουν με τις τάσεις που έχει η τουριστική βιομηχανία τελευταίως. Βεβαίως κάποια είναι πολύ φρέσκα. Αυτά που έρχονται από το παρελθόν έχουν να κάνουν με τη δημόσια περιουσία, έχουν να κάνουν με τις υποδομές και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα πρόσφατα θέματα είναι η αλλαγή των τάσεων στην κρουαζιέρα και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό. Ετέθη επίσης το ζήτημα της υπερφορολόγησης της τουριστικής βιομηχανίας, το ζήτημα των δασικών χαρτών, της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, το τέλος διανυκτέρευσης που γεμίζει αγωνία τους φορείς.
Ζητήσαμε από την υπουργό να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος καθώς όλα αυτά τα ζητήματα δεν άπτονται απόλυτα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού. Εάν ήταν στο χέρι μας, θα θέλαμε το Υπουργείο Τουρισμού να μετατραπεί σε ένα “στρατηγείο”, να είναι το απόλυτο κέντρο επιχειρήσεων. Είμαστε εμείς οι φυσικοί σύμμαχοι του Υπουργείου για μία τέτοια προοπτική, που σημαίνει αρμοδιότητες και προϋπολογισμός. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις και παρεμβάσεις. Γι’ αυτό ζητάμε από την υπουργό να μας στηρίξει σε όλα τα δίκαιά μας αιτήματα που έχουν να κάνουν με την υπερφορολόγηση ή τους δασικούς χάρτες, θέματα που η ίδια έχει πλήρως κατανοήσει.
Η μοναδική Περιφέρεια που συγκεντρώνει όλα τα στοιχήματα είναι το Νότιο Αιγαίο. Στο Νότιο Αιγαίο ζουν άνθρωποι που είναι εργατικοί, που έχουν σχέδιο και ξέρουν να συνεργάζονται. Αισθάνομαι την ασφάλεια ότι την ίδια ποιότητα ανθρώπων συναντώ σήμερα», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Λαμβάνοντας τον λόγο η υπουργός, είπε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες του 2015 με το μεταναστευτικό και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, ενώ και το 2016 ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Όπως υπογράμμισε η υπουργός, η αύξηση του 7% που κατεγράφη στις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα είναι διπλάσια από τα ποσοστά του παγκόσμιου μέσου όρου, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού. Είπε παραπέρα ότι ο στόχος της επιμήκυνσης είναι ορατός καθώς από στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2016 ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών ενώ το ίδιο ισχύει για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017.
Η υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο ήδη από το 2015, που είναι η επιμήκυνση της σεζόν, η προώθηση προορισμών που δεν είναι ευρέως γνωστοί, το άνοιγμα των νέων αγορών όπως η Μέση Ανατολή, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, η προσέλκυση επενδύσεων και η νομοθεσία για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Σε όλους αυτούς τους τομείς, υπάρχουν σημαντικά επιτεύγματα», ανέφερε η κ. Κουντουρά.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για την τουριστική εκπαίδευση η κ. Κουντουρα είπε: «Η τουριστική εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το 2013 είχε κλείσει ο ΟΤΕΚ και αμέσως μετά η σχολή ξεναγών. Γύρω στο 2014 έκλεισαν τα τουριστικά ΕΠΑΣ και μείναμε με 8 ΙΕΚ, την ΑΣΤΕΡ και την ΑΣΤΕΚ. Είναι υποβαθμισμένη η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα με πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες, με ελλείψεις στη νομοθεσία. Ζητήσαμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να μας φέρουν τις προτάσεις τους και συγχρόνως συστήσαμε μία άτυπη επιτροπή επιστημόνων και πήραμε τις δικές τους προτάσεις. Επίσης, τη θεσμοθετημένη επιτροπή της σχολής ξεναγών την ενεργοποιήσαμε ώστε να κατάρτισει τον κανονισμό λειτουργίας της σχολής. Έχουμε λοιπόν ολοκληρωμένη πρόταση για την τουριστική εκπαίδευση και έχουμε εξασφαλίσει πόρους, δίνοντας μάχη. Το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΚ είναι επαγγελματικές σχολές που τις διέπει ένα ιδιαίτερο καθεστώς ανώτερης εκπαίδευσης. Με τις επιπλέον νομοθεσίες δημιουργούνται κάποια προβλήματα στο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, βλέπουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Επίσης λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για τη μείωση των εκπαιδευτικών κατά 10% κάθε χρόνο, είχαμε πρόβλημα να εξασφαλίσουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό, δεδομένου ότι θέλαμε να ανοίξουμε και τη σχολή ξεναγών. Υπάρχουν δε πολλές ελλείψεις λειτουργικές… Τα λειτουργικά κενά είναι πάρα πολλά και προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη. Θέλουμε λοιπόν να φέρουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσουμε μια και καλή την τουριστική εκπαίδευση. Έχοντας δε μία ολοκληρωμένη πρόταση, πιέζουμε για περισσότερα κονδύλια».
Το τέλος
διανυκτέρευσης
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης η υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας: «Υπάρχουν δεσμεύσεις του παρελθόντος όπως γνωρίζετε. Εάν και εφόσον τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν, θα επανεξετάσουμε εάν εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης. Εάν λάβουμε υπόψη ότι έκλεισε η αξιολόγηση και πετύχαμε όλα όσα ζητήσαμε και ότι ξεκινάει πλέον ο δρόμος προς την ανάπτυξη με πρωταγωνιστή τον τουρισμό, θέλω να πιστεύω ότι αν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στο τέλος διανυκτέρευσης, είπε ότι αντιλήφθηκε πως η υπουργός είναι σύμμαχος των νησιωτών και ότι εν ευθέτω χρόνο θα δοθούν οι μάχες που πρέπει, για να προστατευθεί η τουριστική βιομηχανία που είναι το οξυγόνο της Ελλάδας.
Για το Γκολφ
Αφάντου
Για το θέμα του Γκολφ Αφάντου η κ. Κουντουρά είπε: «Είμαι υπέρ του να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Γνωρίζω καλά το θέμα και απ΄ όσο ξέρω βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς λύθηκαν πολλά ζητήματα που προέκυψαν. Βέβαια πιστεύω ότι ένα μόνο Γκολφ δεν αρκεί. Αυτό που τέθηκε στη σύσκεψη είναι ότι πρέπει να φέρνουμε τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Το γκολφ είναι ένα είδος τουρισμού που μπορεί να φέρει ποιοτικό κόσμο στην Ελλάδα».
Κρουαζιέρα
«Η κρουαζιέρα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα στο παρελθόν. Στον σχεδιασμό μας έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουμε προχωρήσει πολύ. Δημιουργήσαμε τη συντονιστική επιτροπή κρουαζιέρας με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Το Υπουργείο επικεντρώνεται στην προβολή και στην προώθηση αλλά και στην ανάδειξη των προορισμών της Ελλάδας. Όταν συμμετείχαμε στην έκθεση Sea Trade στο Μαϊάμι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών μάς είπαν ότι υπάρχει τρομερή ζήτηση για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μας ενημέρωσαν ότι θα σημειωθεί μικρή μείωση στα κρουαζιερόπλοια που έρχονται, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις Ανατολικές χώρες, επειδή όμως θα είναι μεγαλύτερα τα πλοία που προσεγγίζουν την Ελλάδα, σε επίπεδο επιβατών θα είμαστε στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με πέρυσι. Πρόσφατα δε, η TUI ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το 2017 στην Ελλάδα τις αφίξεις πλοίων κατά 20%. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας και στο τέλος ελπίζω να πάνε όλα καλά», ανέφερε η κ. Κουντουρά.
Για την κρουαζιέρα ο κ. Χατζημάρκος είπε από την πλευρά του: «Όσο είμαστε συμβιβασμένοι με τη διατήρηση, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το τέλμα. Εμείς δεν δεχόμαστε τον συμβιβασμό με το παρελθόν ή τη διατήρηση κάποιων κεκτημένων. Γνωρίζοντας ποια είναι η δυναμική της περιοχής μας και τη ζήτηση που υπάρχει παγκόσμια, πιστεύουμε ότι λειτουργούμε σε ένα κλάσμα των δυνατοτήτων μας. Ή που θα σπάσουμε τη δυναμική που μας καθηλώνει και θα πάμε μπροστά ή που θα συμβιβαστούμε με το μέτριο. Η κ. Κουντουρά έκανε πρωταθλητισμό παλιά και μπορεί να κατανοήσει και να συμμετάσχει στο κυνήγι των επιδόσεων. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πετύχουμε αυτές τις επιδόσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ