Ειδήσεις

Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, στην Πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, σ’ ένα νησί με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και με δυναμικό παρόν σε όλους του τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την εδώ παρουσία σας καθώς και την παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, όχι στα πλαίσια μιας προεκλογικής ομιλίας, ούτε μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης, αλλά στα πλαίσια ενός νέου θεσμού, ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έχει ως κεντρικό στόχο την περιφερειακή – παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είμαστε από αυτούς που πίστεψαν και πιστεύουν στο ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό περιεχόμενο των εργασιών του συνεδρίου, με στόχο την διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021. Ελπίζουμε ότι δεν θα διαψευσθούμε.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ουσιαστικός φορέας δημοκρατικού, αναπτυξιακού προγραμματισμού, συμμετέχει στο σύνολο της στο συνέδριο αυτό, που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της νησιωτικής περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της νησιώτικης Ελλάδας.
Αυτή, απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις και μια ολιστική θεώρηση και προσέγγιση, μακριά από αποσπασματικές λογικές.
Τα τελευταία χρόνια, μετά από την πολύχρονη δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας, μέσα σε οικονομικές συνθήκες έκτακτες και πολλές φορές πρωτόγνωρες έχουμε συνηθίσει, να συζητούμε για αποτυχίες, για περιορισμένους πόρους, για την ανάγκη αποκέντρωσης.
Ωστόσο οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν νέες αναλύσεις, νέα εργαλεία, νέα πολιτική: Να καινοτομήσουμε, να παράγουμε, να δημιουργήσουμε, να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας και της Δημοκρατίας μας.
Ασφαλώς, έχετε διαπιστώσει από τα προηγούμενα περιφερειακά συνέδρια, το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων με τη συμμετοχή στο διάλογο, την κατάθεση σκέψεων προτάσεων, οι οποίες πολλές φορές είναι διαφορετικές από τις θέσεις και απόψεις, ακόμη και των Υπουργών που συμμετέχουν σε αυτά. Όμως αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας γιατί μέσα από τον διάλογο, τις διαφορετικές θέσεις και αντιθέσεις θα επέλθει τελικά ή σύνθεση.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είναι γνωστό ότι κάθε Περιφέρεια της χώρας, έχει την δική της γεωγραφική, αναπτυξιακή, οικονομική ιδιαιτερότητα, θα έλεγα τα δικά της ξεχωριστά χαρίσματα και πλεονεκτήματα με τα αντίστοιχα προβλήματα και μειονεκτήματα. Όμως στο νησιωτικό χώρο η διαφορετικότητα δεν εντοπίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά από νησί σε νησί .
Η μόνιμη γεωγραφική ασυνέχεια που προσδίδει και τη μόνιμη έννοια της νησιωτικότητας απαιτεί και ξεχωριστές ειδικές προβλέψεις, ρυθμίσεις, παρεμβάσεις, κυρίως σε θέματα αναπτυξιακών πολιτικών αλλά και υποδομών για κάθε νησί και φυσικά απαιτεί και διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Είναι γεγονός, ότι το θέμα της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, δεν τέθηκε σοβαρά όταν και όπου έπρεπε, όπως έγινε με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ήταν το μόνο ορατό θετικό μέτρο υπέρ των νησιωτών. Για μας δεν είναι δευτερεύον και δεν υποκαθίσταται από το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ήταν και αυτό ζητούμενο, πολλά χρόνια ως αυτοτελές αντισταθμιστικό μέτρο υπέρ των νησιών, γι΄αυτό απαιτείται άμεσα εφαρμογή σε όλα τα νησιά κατά το πρότυπο της Μάλτας, που έχει μηδενικούς συντελεστές στις μεταφορές εμπορευμάτων.
Ακόμη και το ειδικό πρόγραμμα υπέρ των νησιών που σωστά θεσπίστηκε, και το οποίο πρέπει να ενισχυθεί, να επισπεθούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων που εντάχθηκαν και να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, έχει κύριο στόχο την αναπλήρωση πόρων που στερείται η Περιφέρεια μας, λόγω της υπαγωγής της στον στόχο 2 των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι την αναπλήρωση των καταργηθέντων μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,

Στον χαιρετισμό μου, κατά την έναρξη του Συνεδρίου τοποθετήθηκα ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, εκφράζοντας το σύνολο των νησιών σε θέματα περί νησιωτικότητας και μεταφορικού ισοδύναμου, συνδυασμένων μεταφορών, ρήτρα νησιωτικότητας και μετανάστευσης.
Ωστόσο, καθώς το 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ολοκληρώνεται, επιτρέψετε μου να επισημάνω συγκεκριμένα ζητήματα, που συνδέονται με τις ανάγκες της αναπτυξιακής παρέμβασης στο νησί της Ρόδου.
κ. Πρωθυπουργέ,
Είναι γνωστό ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που υπερβαίνει σε ποσοστό το 85 % του τοπικά παραγόμενου ΑΕΠ συρρίκνωσε στο 3 % τον πρωτογενή τομέα. Το υψηλό μεταφορικό κόστος και αυτό των πρώτων υλών, αλλά και η έλλειψη εξειδίκευσης, οδήγησε σε μαρασμό τον Δευτερογενή τομέα. (έτσι έκλεισαν «ακμαίες βιοτεχνίες λειτουργούσες ήδη μετά την ενσωμάτωση όπως, καπνοβιομηχανίας, γαλακτοκομίας, κεραμικής, ποτοποιίας – αρωματοποιίας, καραμελοποιίας ζυμαρικών κ.α ).
Βεβαίως η Ρόδος από την δεκαετία του 70 ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του τουρισμού και από τους πλέον γνωστούς παγκόσμια τουριστικούς προορισμούς. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ 2017 αποδεικνύουν ότι το Νότιο Αιγαίο κατέχει την 1η θέση σε αφίξεις διανυκτέρευσειςς και έσοδα που ξεπερνούν το 25% της χώρας, μπροστά από την Κρήτη και το Ιόνιο.
Όμως οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν την ενίσχυση και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στοχεύοντας στην κυκλική οικονομία, τη διασύνδεσή του τουρισμού με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, προκειμένου να ενισχυθούν και αυτοί, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη μοναδική πολιτιστική, αρχαιολογική μας κληρονομιά, στο περιβάλλον και στο θαλάσσιο μας πλούτο.
Η Ρόδος είναι στρατευμένη στο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου για τουρισμό 365 ημερών, με την ανάπτυξη θεματικών –εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Όμως οι 365 ημέρες τουρισμού, απαιτούν μια ζωντανή και ανοικτή Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μοναδικό μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Επιδιώκουμε την προστασία και αξιοποίηση της με θέσπιση μέτρων και πολιτικών εναρμονισμένων στα πρότυπα της ΟΥΝΕΣΚΟ για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, όπως αυτές που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης η οποία έληξε από το 2005 και δεν ανανεώθηκε.
Στοχεύουμε όχι απλά στην ολοκλήρωση των υποδομών αλλά και στην αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού καταληφθέντων και εγκαταληφθέντων ακινήτων του δημοσίου .
Εδώ ο δήμος, σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, το ΤΑΠ αλλά και το πολυτεχνείο σαν εκ τρίτου συμβαλλόμενο – τεχνικό σύμβουλο – είναι σε θέση να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάδειξης της Μεσαιωνικής πόλης.
Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων όπως της Ακρόπολης της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής με το Ιπποδάμειο σύστημα και το ναό της Πολιάδας Αθηνάς και του Πυθίου Απόλλωνα, πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας, όπως και αυτό της αποκατάστασης και επανάχρησης του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο αποτελεί αίτημα όλων των Ροδίων και το οποίο θα στεγάσει όλες τις πολιτιστικές δράσεις και τις 365 ημέρες του χρόνου.
Η παραχώρηση στους δήμους της ευθύνης συντήρησης και διαχείρισης των μεσαιωνικών κάστρων, δευτερεύουσας σημασίας – κατά τους αρχαιολόγους-, θα συμβάλει στην διάσωση και στην συντήρηση και ανάδειξή τους, αλλά και στην απόκτηση ιδίων πόρων κατ΄άρθρο 102 του Συντάγματος, περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπως η διάθεση υπέρ των ΟΤΑ, ποσοστού από το τέλος διανυκτέρευσης και τα τοπικά εισπραττόμενα έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, επί σκοπώ ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή η ανάπτυξη δεν προωθείται μόνο με κρατικούς πόρους αλλά με προσέλκυση επενδύσεων για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτούνται κίνητρα, όχι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, που αποτρέπουν τους επενδυτές, όπως στην περίπτωση του Γκολφ Αφάντου, του ξενοδοχειακού κέντρου αποθεραπείας στην Άμαρτο και τόσα άλλα παραδείγματα.
Στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προιόντος, χρειάζεται εξειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο διευθυντικό προσωπικό και είναι επιβεβλημένη η ανωτατοποίηση της τουριστικής σχολής της Ρόδου (κάποτε εφάμιλης της τουριστικής σχολής της Λωζάνης) και η ένταξη της στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (κατά το πρότυπο της αναβάθμισης των ΤΕΙ στο Ιόνιο)
Παράλληλα πρέπει να στοχεύσουμε και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως ειπώθηκε κ στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη, με την πάταξη της παράνομης απασχόλησης και την μεταρρύθμιση του νόμου περί εκπαιδευτικής εργασίας αλλοδαπών σε ποσοστό 17% που πολλές φορές καταστρατηγείται.

Η παράδοση των Ροδίων στη ναυτοσύνη. Για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, επιβάλλεται να επαναλειτουργήσει, το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου, ως λιμάνι επιβίβασης – αποβίβασης σε κρουαζιερόπλοια- home port, όπως πριν πέντε χρόνια.
Καθυστέρησε αδικαιολόγητα η κατασκευή της μαρίνας πολυτελών σκαφών στο Μανδράκι, που περιήλθε εγκληματικά στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012 ενώ ήταν σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία από το λιμενικό ταμείο Ν. Δωδ/σου.Ευτυχώς, τελευταία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Είναι επιβεβλημένη η επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της β’ φάσης της νέας μαρίνας της Ρόδου και η πρόοδος των λιμενικών έργων στις Φάνες και την Κάμειρο, απέναντι από τη Σύμη, τη Χάλκη και την Τήλο, που δίνουν πρόσθετη αναπτυξιακή προοπτική στα μικρά μας νησιά.
Ακίνητη Περιουσία του δημοσίου.
Με αφορμή την αναφορά μου στο ΤΑΙΠΕΔ να επισημάνω ότι πρέπει να δοθεί τέλος, με νομοθετική ρύθμιση, στη μεγάλη αδικία της «υφαρπαγής» ακίνητης περιουσίας και των εγκαταλελειμμένων κτηρίων της Ιταλικής Κατοχής, που φέρονται εγγεγραμμένα στο ελληνικό δημόσιο. Τα ακίνητα αυτά έχουν τη δική τους ιστορία, αφού απαλλοτριώθηκαν από τους κατακτητές και μετά την απελευθέρωση ουδέποτε επέστρεψαν στους φυσικούς τους δικαιούχους.Έτσι αναγκαζόμαστε να διεκδικούμε αποσπασματικά , όπως την Ροδιακή Έπαυλη και την κοιλάδα Πεταλούδων
Στα πλαίσια της ενίσχυσης του Πρωτογενούς τομέα εντάσσεται το αίτημα μας, για την παραχώρηση στον δήμο Ρόδου, των ακαλλιέργητων εκτάσεων Βάρης και Καλαμώνα, διαχείρισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο υποβάλαμε ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης διαχείρισης των, από νέους αγρότες και αποφοίτους αγροτικών παραγωγικών σχολών.
Αναμένουμε την ικανοποίησή του αιτήματός μας, περί παραχώρησης στον δήμο, του πρώην στρατοπέδου 299 για τις ανάγκες μεταστέγασης των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και την μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Ιστορικό κέντρο της πόλης και την αξιοποίηση επενδυτικά το πρώην αεροδρόμια Μαριτσών και Καλάθου,
Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου για την στέγαση υπηρεσιών του δήμου, των Δικαστηρίων που ασφυκτιά σ΄ένα κτήριο του 1930 και του Υπουργείου Υγείας, και γιατί όχι του Πανεπιστημίου Αιγαίου . Κάτι που δεν έγινε αντιληπτό χθες στη θεματική συνεδρίαση της Υγείας.

Ενέργεια- Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη.

Στον τομέα της ενέργειας και μετά την διαπίστωση στην χθεσινή θεματική συνεδρία ότι το σχέδιο της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών της Δωδεκανήσου, με την ηπειρωτική Ελλάδα έχει χρονικό ορίζοντα 10ετία, θεωρούμε ότι η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Ν. Ρόδο που θα λειτουργήσει σύντομα, αλλά και το νέο κέντρο διανομής που ολοκληρώνεται εφέτος μετά από προσπάθειες και δικαστικές διενέξεις ο ΔΕΔΔΗΕ στην πόλη της Ρόδου, θα καλύψει την ενεργειακή επάρκεια και τις ανάγκες για τα επόμενα 20 χρόνια, σε μια περιοχή που ο δήμος μας υλοποιεί το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπλασης και της λειτουργίας της νέας Μαρίνας.
Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμος μας αφού εγκαινίασε πρόσφατα το ΚΔΑΥ για την εφαρμογή του συστήματος ανακύκλωσης, ακολουθώντας την πρακτική της Ηλείας (όπως επισημάνατε και εσείς στην Κέρκυρα) αλλά και της Ηπείρου και της Κοζάνης, υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης με ΣΔΙΤ για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων και αναμένουμε την υπογραφή της σχετικής διυπουργικής απόφασης.
Στη ίδια κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελεί επιτακτική ανάγκη της ένταξης των μελετών κατασκευής των έργων επέκτασης του βιολογικού της Ρόδου και της επίλυσης του προβλήματος του αποχετευτικού από Αρχάγγελο-Κολύμπια-Αφάντου, αλλά και οικισμών Β’ και Γ’ κατηγορίας.
Στον τομέα της κάλυψης των αναγκών και της επάρκειας του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού, και μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία ήδη του μεγαλύτερου (σε κόστος) αναπτυξιακού έργου στο Αιγαίο, που είναι το φράγμα του Γαδουρά, επιβάλλεται η άμεση υλοποίηση της υφιστάμενης μελέτης κατασκευής των δικτύων ύδρευσης, έστω και τμηματικά , ώστε να μην κινδυνεύσουν λόγω λειψυδρίας σημαντικοί προορισμοί όπως αυτοί της Ν. Ρόδου, της Λίνδου.
Και επειδή ανάπτυξη χωρίς κατασκευή σύγχρονων οδικών δικτύων δεν νοείται και προς τούτο ευελπιστούμε κ. Πρωθυπουργέ, ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα οι μελέτες, που εκκρεμούν στο Υπουργείο Υποδομών από το 2006, αλλά και η χρηματοδότηση και προκήρυξη των έργων της νέας μεσογειακής χάραξης από αεροδρόμιο και της β’ και γ’ φάσης της περιμετρικής οδού, ώστε να ενώσουμε συγκοινωνιακά το Διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου και την βόρεια περιοχή του νησιού με τον ανατολικό οδικό άξονα και το τουριστικό και εμπορικό λιμάνι της Ρόδου.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θα επαναλάβω αυτό που και εσείς πιστεύετε, ότι δεν νοείται « δίκαιη ανάπτυξη», που δεν είναι ανθρωποκεντρική, που δεν στοχεύει στη ευημερία των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Και αναφέρομαι στο τομέα της παιδείας και της υγείας.
Σαν δήμος επενδύουμε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αλλά αυτό μόνο δεν επαρκεί. Οι κτηριακές δομές που φιλοξενούν τα παιδιά μας δεν είναι επαρκείς και όλες κατάλληλες, αφού ήταν πρώην στρατόπεδα των Ιταλών και άλλα βιομηχανικές εγκαταστάσεις (Καπνοβιομηχανία, εργοστάσιο κεραμεικών) που μετασκευάστηκαν σε σχολικά κτίρια. Γι αυτό υποβάλαμε ολοκληρωμένη πρόταση στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας για την κατασκευή «νέων σχολικών κτηρίων με ΣΔΙΤ», όπως έγινε στην Αττική και όπως ανακοινώσατε στα Χανιά και πιστεύουμε πως άμεσα θα υπογραφεί και εδώ η σχετική διυπουργική απόφαση.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, αλλά πρωτεύον θέμα, αποτελεί η στήριξη και η ενίσχυση των δομών υγείας. Εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων και σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας και η χρηματοδότηση της κατασκευής του ακτινοδιαγνωστικού-ογκολογικού – ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς και η στελέχωση των αποκεντρωμένων δομών υγείας και του ΕΚΑΒ με το απαιτούμενο προσωπικό. Σε ένα τόπο που φιλοξενεί εκατομμύρια επισκεπτών, χωρίς δυνατότητα οδικής πρόσβασης σε άλλο νοσοκομείο, είναι επιβεβλημένη η θωράκιση των ιατρικών δομών για την διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Το Νότιο Αιγαίο, ένα Αρχιπέλαγος διάσπαρτων και απομακρυσμένων μεταξύ τους νησιών, με διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης, που ο διττός ρόλος τους, ως εξωτερικό σύνορο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η πολυδιάσπαση του χώρου (πολυνησία) του προσδίδει μια μοναδικότητα ως προς τις άλλες Περιφέρειες της χώρας και της ΕΕ, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για ανάπτυξη, για προστασία, για ένδω και δια συνδέσεις σε διάφορα επίπεδα.
Στην περιοχή αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, από όπου περνούν οι δρόμοι παραγωγής και μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών, που, σήμερα, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας έχουν καταστήσει την περιοχή του Νότιου Αιγαίου ιδιαίτερης οικονομικής και στρατηγικής επιρροής. Η στήριξη της οικονομικής ζωής και ανάπτυξης των νησιών από το μητροπολιτικό κέντρο είναι αναγκαία ηθικά και επιβεβλημένη εθνικά.
Αυτή η μοναδικότητα μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε από τα διεθνή fora την ίδρυση, με έδρα τη Ρόδο, που έχει την παγκόσμια αναγνωρισημότητα, και έχει κτίσει ισχυρές συμμαχίες στην Επιτροπή νησιωτικών περιφερειών της Ευρώπης, αλλά και στο δίκτυο νησιωτικών δήμων της Μεσογείου, ενός παγκόσμιου κέντρου νησιωτικότητας, το οποίο θα ερευνά, τις κλιματικές αλλαγές, με τις επιπτώσεις στο μεταναστευτικό, τις δραστικές μεταβολές στο περιβάλλον με την επικινδυνότητα της διάβρωσης των ακτών και τα άλλα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής, ώστε να καταστήσουν την χώρα μας πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η παρουσία σας στο 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που ολοκληρώνεται, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» σε μια ξεχωριστή χρονική συγκυρία για την χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και των άλλων σοβαρών προκλήσεων, που έχουν σχέση με τα μεγάλα εθνικά μας θέματα στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου έχει βαρύνουσα σημασία, αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό και αυξάνει τις προσδοκίες μας.
Ο Δήμος Ρόδου και οι νησιώτες στο σύνολό τους, είμαστε εδώ όχι μόνο για να αψηφήσουμε τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες αλλά και να τις υπερβούμε. Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης για τα νησιά μας, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, να εγγυηθούμε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την οριστική άρση των δύσκολων συγκυριών.

Σας ευχαριστώ.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου