Συνεντεύξεις

Γ. Κουμουτσάκος στη “δ” για τα ελληνοτουρκικά: Να αποφευχθούν οι κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού

Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου

«Η Τουρκία του Ερντογάν κινείται με υπερβολική αυτοπεποίθηση, “μέθη ισχύος” και επιδιώκει σταθερούς γεωπολιτικούς στόχους. Στρατηγική της φιλοδοξία είναι να καταστεί η υπερδύναμη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Πολλαπλώς αποσταθεροποιητικό και τελικά επικίνδυνο. Αυτά αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του προς την “δ” και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση “δεν κάνει σωστή ανάλυση επί του θέματος” με αποτέλεσμα «χωρίς σωστή αξιολόγηση με μην μπορεί να χαραχθεί σωστή πολιτική».
Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος προτείνει: “Σήμερα η κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει τα διπλωματικά ερείσματα της χώρας, να διασφαλίσει την ακόμα πιο αποτελεσματική επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως, να αποφύγει τις κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού, που τελικά παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας».
Αναλυτικά η συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, προς την «δημοκρατική».
• Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει και να αντιμετωπίζει την πολιτική της Τουρκίας ως «νευρικότητα». Εσείς συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Το ακριβώς αντίθετο. Είναι μια στρατηγική έντασης η οποία συνειδητά συντηρείται από την Άγκυρα και η κλιμάκωσή της παραμένει υπαρκτό ενδεχόμενο. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για μια «νευρική», και ως εκ τούτου συγκυριακή συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως εδώ και καιρό έχει -λανθασμένα- εκτιμήσει η κυβέρνηση. Δηλαδή δεν αρκεί να περιμένουμε να «περάσουν τα νεύρα της Άγκυρας». Η Τουρκία του Ερντογάν, κινείται με υπερβολική αυτοπεποίθηση, «μέθη ισχύος» και επιδιώκει σταθερούς γεωπολιτικούς στόχους. Στρατηγική της φιλοδοξία είναι να καταστεί η υπερδύναμη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Πολλαπλώς αποσταθεροποιητικό και τελικά, επικίνδυνο.
• Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία τι προτείνει στην κυβέρνηση;
Κατ αρχάς να κάνει τη σωστή ανάλυση. Διότι χωρίς σωστή αξιολόγηση δεν μπορεί να χαραχθεί σωστή πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει. Η κυβέρνηση όμως, βυθισμένη σε πολιτική και διπλωματική αυταρέσκεια, δεν μπόρεσε να δει εγκαίρως τους κινδύνους, ούτε να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις προειδοποιήσεις μας. Χωρίς σωστή προετοιμασία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που όπως αποδείχθηκε τραυμάτισε παρά βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σ εκείνη την επίσκεψη η κυβέρνηση διαφήμιζε τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας για την αποτροπή και εκτόνωση κρίσεων. Που είναι τώρα αυτοί οι δίαυλοι;
Σήμερα, η κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει τα διπλωματικά ερείσματα της χώρας, να διασφαλίσει την ακόμα πιο αποτελεσματική την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως να αποφύγει τις κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού που τελικά παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας.
• Αναφέρεστε στο μεγάλο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Έχουμε φτάσει στις 17 ημέρες κράτησης και φαίνεται πως δεν θα απελευθερωθούν άμεσα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι πρέπει και μπορεί να γίνει;
Κατ αρχάς θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν οι δύο στρατιωτικοί μας στην πατρίδα. Όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, όλοι βλέπουν ότι έχουν γίνει εξόφθαλμα λάθη από την κυβέρνηση στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης, με πρώτο την έλλειψη κοινής γραμμής. Ξέρετε, είναι θεμελιώδες στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι χειριστές, να έχουν κοινή αντίληψη και κοινή θέση. Εδώ και πάλι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κρατήσει ένα μέτωπο. Άλλα λέει ένας υπουργός, άλλα ο άλλος και άλλα ο αναπληρωτής του. Δεν διασφαλίζεται έτσι η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση μιας κρίσης.
Αυτό που χρειάζεται να υπάρξει είναι μια συνδυαστική διπλωματική παρέμβαση που να ενεργοποιεί αποτελεσματικά εταίρους, συμμάχους και φίλια κράτη της περιοχής. Να αναδεικνύει όχι μόνον το περιστατικό, αλλά την ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας. Θυμίζω ότι η επικείμενη Σύνοδος Τουρκίας- ΕΕ στην Βάρνα δίνει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ταυτόχρονα, θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας και διαλόγου με την Τουρκία. Όχι ως πολιτική κατευνασμού, αλλά ως υπεύθυνη πολιτική αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους με στήριγμα το διεθνές δίκαιο.
• Προχθές δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική πλευρά ένα βίντεο με τους 8 στρατιωτικούς. Εκτιμάτε ότι πιέζει για μια ανταλλαγή;
Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Φαίνεται πως η Τουρκία θα αποπειραθεί να διαμορφώσει συσχετισμούς μεταξύ των 2 και των 8 στρατιωτικών. Ωστόσο είναι σαφές ότι οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Ούτε συνδέονται και ούτε μπορούν να συνδεθούν.

• Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήσατε τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. Ποιο ήταν τα βασικά συμπεράσματα που αποκομίσατε;
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπλουτισμού και εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία λαμβάνει πλέον στρατηγικό χαρακτήρα. Είχα μια σειρά συναντήσεων με το σύνολο της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ενώ συμμετείχα σε κλειστή συζήτηση ομάδας εργασίας για θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Είχα επίσης την τιμή να συνομιλήσω και με την τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.
Διαπίστωσα μια πραγματική, ουσιαστική και αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ αναπτύσσεται, εμπλουτίζεται και μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος υπέρ της οικονομικής προόδου, της σταθερότητας και της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους που έχει διευρυνθεί και με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορεί να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και με άλλες χώρες της περιοχής.
Για να αποδώσει ακόμα περισσότερους καρπούς χρειάζονται ξεκάθαροι στρατηγικοί στόχοι, συνέπεια και συνέχεια στις προσπάθειές μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου