Ειδήσεις

Φαιδρότητας το ανάγνωσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με οξείς χαρακτηρισμούς εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής των δημάρχων και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Μορφή πολιτικής βεντέτας, με οξείς  χαρακτηρισμούς, λαμβάνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής  των αιρετών στους δήμους της χώρας και στην  ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Πάντως, με τούτα και με κείνα,  με φληναφήματα και πομφόλυγες, αναπαράγεται δια της πλαγίου οδού, μέσω της τοπικής διοίκησης,  ένα άνευ ουσίας «ντιμπέιτ»  μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μετά την ανταλλαγή πυρών με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  , ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης  εξαπέλυσε βολές κατά του ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Κώστα Πουλάκη, με βαριές εκφράσεις και υπόνοιες για επιλογές του που εδράζονται σε ίδιον όφελον.
«Φαιδρότητα είναι να είσαι κυβερνητικός υπάλληλος που αυξάνει το μισθό του σε περίοδο κρίσης, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση που υπηρετείς μειώνει μισθούς και συντάξεις», τόνισε δηκτικά ο κ. Πατούλης απευθυνόμενος στον κ. Πουλάκη. Η αναφορά αυτή έγινε με αφορμή τα όσα δήλωσε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «φαιδρότητες» κινήσεις του, όπως την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  στον κ. Σκουρλέτη για δημόσιο «ντιμπέιτ» αναφορικά με την τροποποίηση του «Καλλικράτη».
Καθώς, πρόκειται για  βαριές κατηγορίες, ο κ.  Πουλάκης στην απάντησή του, χθες (17.3.2017),  δεν περιορίστηκε στο να εγκαλέσει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για  «μικροπολιτικές επιδιώξεις ή και προσωπικές φιλοδοξίες» σε συνδυασμό με «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». Μίλησε για  «σταυροφορία» του εναντίον της κυβέρνησης και για συκοφαντικούς ισχυρισμούς.  Έτσι, δημοσιοποίησε και τις βεβαιώσεις αποδοχών του. Από αυτές προκύπτει ότι ο κ. Πουλάκης ως Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ λαμβάνει σήμερα 2.678 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που τον Απρίλιο του 2015 η νομοθεσία της κυβέρνησης Σαμαρά του εξασφάλιζε 2.913 ευρώ.
Το πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών εκτυλίσσεται, επί ένα διήμερο, από τη Χίο έως τη Θεσσαλονίκη, όπου οι πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης παρευρίσκονται σε ομιλίες, με επίκεντρο τις αλλαγές του Καλλικράτη, από την απλή αναλογική έως τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων, πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η λέξη «φαιδρότητα» επέπλευσε στον αφρό των ημερών, αντί να ακουστούν επιχειρήματα για τα προβλήματα των πολιτών, τις δυσκολίες των τοπικών κοινωνιών και τα δραματικά αποτελέσματα της επί σειρά ετών λιτότητας.
Έτσι, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  πετά στον …αέρα ερωτήσεις στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών όπως «γιατί η Κυβέρνηση αποσύνδεσε τους μισθούς των Γραμματέων των Υπουργείων από το μισθό των Δημάρχων και στη συνέχεια, με νέα απόφασή της, τους αύξησε κατακόρυφα;». Και ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, εκτός από τις βεβαιώσεις αποδοχών, τον πληροφορεί ότι δεν διαθέτει υπηρεσιακό τηλέφωνο, αυτοκίνητο ή οδηγό και καλύπτει ο ίδιος τα πάσης φύσεως «έξοδα παράστασής» του, ενώ οι εκτός έδρας μετακινήσεις του  με έξοδα της υπηρεσίας, στα δύο χρόνια της θητείας του, ήταν συνολικά τρεις, εκ των οποίων οι δύο για τα συνέδρια της ΚΕΔΕ. Επίσης,  τον ενημερώνει ότι διαμένει σε ένα ισόγειο δυάρι διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια.
Ύστερα από όλα αυτά, παρά το ότι φαίνεται παράδοξο, δεν θα είναι έκπληξη, πολύ σύντομα,  όλοι να ξαναβρεθούν, σαν να μην πέρασε μια μέρα,  στο τραπέζι του διαλόγου.
Ήδη η κυβέρνηση λέει ότι συνεχίζει το διάλογο με δημάρχους σε όλη την Ελλάδα αλλά παράλληλα καλεί εκ νέου τον κ. Πατούλη να μην επιμείνει στην  τακτική που οδήγησε στην αποχώρηση της ΚΕΔΕ από την επίσημη Επιτροπή του υπουργείου.
Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Πατούλης, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε Δήμους της χώρας για την αλλαγή του Καλλικράτη,  παρέθεσε τις ένδεκα  «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού . Λέει ότι δεν συζητά  την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μείωση της θητείας των Δημάρχων από τα πέντε  στα τέσσερα χρόνια. Όμως, σημειώνει ότι η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει «στο διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θέτοντας 11 «κόκκινες γραμμές»».
Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου