Ειδήσεις

5ετής οικονομικός έλεγχος στη δημοτική κοινότητα Κρεμαστής για τα έσοδα από την εμποροπανήγυρη

Η διενέργεια οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στην δημοτική κοινότητα Κρεμαστής για τα έτη 2010 – 2015 ζητήθηκε αρμοδίως από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που προκάλεσε καταγγελία, που υπογράφεται από ανύπαρκτο πρόσωπο, σχετικά με την διαχείριση και διάθεση των δημοτικών εσόδων από την εμποροπανήγυρη της Κρεμαστής.
Αγνωστο πρόσωπο, κατήγγειλε συγκεκριμένα με αναφορά του προς την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, αδιαφάνεια στην διαχείριση των εσόδων από την μίσθωση δημοτικών χώρων σε μικροπωλητές κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης Θεομητορικής Εορτής του χρόνου στο νησί με την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από όλες τις άλλες (αρχίζει την 1η Αυγούστου και τελειώνει στις 23 Αυγούστου), με αποτέλεσμα να προκληθεί η διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Κρεμαστής κ. Τσαμπίκος Ποδιώτης, υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που καταβάλλεται, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα μια νομιμοφανή «πατέντα» για την πραγματοποίηση έργων και προμήθεια υλικών για τις ανάγκες της Κρεμαστής, χωρίς να τηρούνται οι χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου λογιστικού.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου, με απόφαση που λαμβάνει κατ’ εξαίρεση κάθε χρόνο το δημοτικό συμβούλιο (στις λοιπές 43 κοινότητες τα πανηγύρια διενεργούνται χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο) ανατίθεται η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων για την πραγματοποίηση του πανηγυριού στον Πολιτιστικό Σύλλογο για την Αναβάθμιση της Κρεμαστής.
Πρόεδρος του Συλλόγου αυτού είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Κρεμαστής και μέλη, τα μέλη της δημοτικής ενότητας και οι πρόεδροι των υπόλοιπων συλλόγων της περιοχής.
Σύμφωνα με το καταστατικό του συγκεκριμένου συλλόγου δύναται να επιχορηγείται με χορηγίες και ως εκ τούτου οι μικροπωλητές που μισθώνουν χώρους για την ανάπτυξη της πραμάτειας τους κατά τη διάρκεια της πανήγυρης καταβάλλουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν υπό την μορφή χορηγίας προς τον Σύλλογο.
Ο Σύλλογος εν συνεχεία χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για την αγορά εξοπλισμού ως και τη διενέργεια έργων αποκατάστασης στην δημοτική ενότητα Κρεμαστής.
Ο κ. Ποδιώτης υπέβαλε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας προς έλεγχο το βιβλίο εσόδων εξόδων του συλλόγου αλλά και παραστατικά προκειμένου να αποδείξει ότι πράγματι τα έσοδα διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.
Τόνισε μάλιστα ότι μόνο στο πανηγύρι της Κρεμαστής γίνεται διαχείριση με τον τρόπο αυτό, ενώ στις υπόλοιπες κοινότητες δεν υπάρχει ανάλογο σχέδιο και ουσιαστικά δεν εξασφαλίζεται διαφάνεια.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι τα έσοδα από το συγκεκριμένο πανηγύρι ανέρχονται ετησίως σε 90.000 ευρώ περίπου.
Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα αποτελεί ακόμη μια «πατέντα» αιρετών για παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού.
Θυμίζουμε ότι μέτρα έχουν ληφθεί και μάλιστα αυστηρά για την επιτήρηση και ελέγχου, από τις φορολογικές αρχές, στην λειτουργία των λαϊκών πανηγυριών και στις εμποροπανηγύρεις αλλά και στην διάθεση προϊόντων από μικροπωλητές, που μετέχουν σ’ αυτά.
Η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας έγινε αφορμή ωστόσο για δυσμενή σχόλια σε βάρος των διοργανωτών της εμποροπανήγυρης του Σωτήρος στα Μαριτσά και συγκεκριμένα των παραγόντων της τοπικής ομάδας «Ηρακλής Μαριτσών».
Θυμίζουμε συγκεκριμένα ότι εφοριακοί που επιχείρησαν έλεγχο στο συγκεκριμένο πανηγύρι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή πολιτών.
Το πανηγύρι είχε διοργανωθεί χωρίς να εξασφαλιστεί απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα χρόνια επιχειρηματίες που λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συχνά πυκνά χρησιμοποιούν για φορολογικούς σκοπούς ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου – σωματεία ως διοργανωτές εκδηλώσεων του είδους καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξαιρούνται από την καταβολή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για δύο διοργανώσεις κάθε έτος.
Το ύψος των αφορολόγητων εσόδων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασύλληπτο με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις να τεθούν στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών.
Τα λαϊκά πανηγύρια και τις εμποροπανηγύρεις που γίνονται τις ημέρες των εορτών και του Δεκαπενταύγουστου σε δεκάδες χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα αποτελούν στόχο της εφορίας προκειμένου να ελεγχθεί η διακίνηση και πώληση προϊόντων κυρίως από πλανόδιους πωλητές χωρίς την έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Στα περισσότερα από τα πανηγύρια συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου και ο τζίρος που κάνουν οι πλανόδιοι και υπαίθριοι πωλητές είναι τεράστιος, ενώ η απόδειξη παροχής υπηρεσιών μοιάζει είδος εν ανεπαρκεία.
Στην ουσία πρόκειται για νόμιμο παρεμπόριο καθώς ελάχιστοι από τους πωλητές έχουν τιμολόγια αγοράς προϊόντων ή ταμειακές μηχανές.
Μάλιστα σε πολλά από τα πανηγύρια διεξάγονται και συναυλίες γνωστών η αγνώστων αοιδών στις οποίες οργιάζει η φοροδιαφυγή.
Μεγάλη πληγή, χαρακτηρίζεται κυρίως η… μη κερδοσκοπική φοροδιαφυγή.
Υπό τον μανδύα των πολιτιστικών συλλόγων, ένα ολόκληρο κύκλωμα επιτήδειων από κάθε πιθανό ή απίθανο επαγγελματικό κλάδο, κοινωνική ή εθνική προέλευση, κινείται στα όρια της νομιμότητας και καταφέρνει έτσι να βγάζει μαύρο και αφορολόγητο χρήμα, εις βάρος των μόνιμων φορολογικών υποζυγίων, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σε πολλές περιπτώσεις διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων εμφανίζονται «Πολιτιστικοί Σύλλογοι» – σφραγίδες, που μοναδικό τους αντικείμενο ουσιαστικά είναι η διοργάνωση πανηγυριών, έχοντας μάλιστα απαλλαγή από ΦΠΑ, εξαιτίας του πολιτιστικού προϊόντος που παράγουν…
Οι σύλλογοι αυτοί, βάσει της κείμενης νομοθεσίας έχουν το δικαίωμα δύο εκδηλώσεων τον χρόνο, με ευνοϊκές συνθήκες φορολόγησης…
Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τους διοργανωτές-συλλόγους, ομάδες κλπ υπάρχουν άλλοι, οι πραγματικοί και αφανείς διοργανωτές, που ουσιαστικά «εξαγοράζουν» την σφραγίδα για μερικές εκατοντάδες ευρώ και θησαυρίζουν με αφορολόγητο χρήμα και απίθανες τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Στο «κόλπο» βέβαια συμπεριλαμβάνονται και άλλοι κλάδοι επαγγελματιών, όπως προμηθευτές, φίρμες του «λαϊκού» και «παραδοσιακού» τραγουδιού, μικροπωλητές κλπ.
Ο Δήμος Ρόδου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα σχετικά δημοσιεύματα της «δ» έχει ήδη λάβει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου