Ειδήσεις

Aποκάλυψη που θα συζητηθεί για το σκάνδαλο της ΜΚΟ

Ενα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο αύριο στη “δημοκρατική” με λεπτομέρειες για μια άγνωστη πτυχή του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΜΚΟ.

Η “δημοκρατική” φέρνει στο φως της δημοσιότητας δικόγραφα που αφορούν μια απίθανη ένδικη διαφορά του προσωρινά κρατούμενου προέδρου της ΜΚΟ αλλά και το ιστορικό μιας υπόθεσης που είχε προκαλέσει θόρυβο στο νησί της Ρόδου χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς να την “αγγίξει”.

Είναι εκπληκτικά τα όσα αναφέρονται σε κείμενα που υπέγραψε ο κατηγορούμενος το έτος 2004, σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο ίδιος «μεσουρανούσε»…

Διαβάστε αύριο στην έντυπη έκδοση της «δημοκρατικής» αποκλειστικές πληροφορίες, που θα συζητηθούν.

Σαν μαχαραγιάδες, με πολλά ακίνητα, ζούσαν οι επικεφαλής της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία εισέπραξε 9 εκατ. ευρώ για ανύπαρκτο έργο, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και αρμόδιος στενός του συνεργάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της ΜΚΟ, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, είναι άτομο, που διέμενε σε πολυτελή μεζονέτα της Ιαλυσού και είχε απασχολήσει τις αρχές σε υπόθεση κατοχής πιστολιού.
Οι αρχές είχαν υποστηρίξει ότι η άδεια κατοχής του πιστολιού, που είχε εκδοθεί στην Αθήνα, είχε λήξει, ενώ ο ίδιος διατείνετο ότι ήταν σε ισχύ.
Το όλο θέμα είχε λάβει μάλιστα και διαστάσεις καθώς με αφορμή την έρευνα που έγινε στη βίλα της Ιαλυσού από αστυνομικούς, παρουσία Εισαγγελέα, που υπηρετεί πλέον σε νησιωτική Εισαγγελία Εφετών, το άτομο αυτό είχε ασκήσει σε βάρος του αγωγή κακοδικίας, η οποία στην πορεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισε συμβιβαστικά με πρακτικό.
Εμπλεκόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες σε Αθηναϊκά ΜΜΕ, είναι και η σύζυγός του, η οποία υπηρέτησε στο υπουργείο Τουρισμού, αποσπάστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και από εκεί πήρε την σύνταξή της. Φέρεται μάλιστα να απασχολήθηκε για κάποιο διάστημα και στη Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αστυνομίας, ο προφυλακισθείς με την σύζυγό του συμμετείχαν στο ΔΣ της ΜΚΟ και ζούσαν σε μεζονέτα πολυτελείας στα Βριλήσσια για την οποία πλήρωναν ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.
Επίσης, είχαν φτιάξει πολυτελή μεζονέτα στη Ρόδο για την οποία δαπάνησαν ποσό που ξεπερνά τα 800.000 ευρώ, αλλά και 7οροφη πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ σταμάτησε την λειτουργία της στην Ελλάδα το 2013 και το ζεύγος μετακόμισε στην Κύπρο, όπου μετέφερε τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Όταν άρχισε και έσφιγγε ο κλοιός, ο ελεγχόμενος, ήρθε στην Ελλάδα, πήγε και απολογήθηκε στην 4η ανακρίτρια και κρίθηκε προφυλακιστέος.
Οι εμπλεκόμενοι και οι κατηγορίες
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της Μ.Κ.Ο., της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Η υπόθεση
Ειδικότερα, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ξεπέρασε τους είκοσι μήνες, αφορά στο χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και σε βάθος διερεύνηση οικονομικών και λοιπών στοιχείων, καθώς και συντονισμένες έρευνες σε οικίες και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση, που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
Το κόλπο
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλωσης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.
Συγκεκριμένα:
• δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης,
• οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν, ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου,
• γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση,
• δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ,
• ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις Μ.Κ.Ο., που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι, εν ενεργεία ή τέως δημόσιοι υπάλληλοι, κατά περίπτωση, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα, που κατείχαν στην επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων, που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο.
Για την υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας Ανάκρισης.
Οι κυρώσεις και οι κατασχέσεις
Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα δύο ακινήτων στους Αμπελόκηπους και δύο στη Ρόδο, συγχρόνως δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.
Ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές, με την παρουσία Αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε οικίες ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
• εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης,
• καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο.,
• φορολογικά στοιχεία,
• τραπεζικές κάρτες,
• εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και
• χειρόγραφες σημειώσεις.
Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη Αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος,
• τραπεζικά παραστατικά,
• αλληλογραφία,
• επαγγελματικές κάρτες,
• χειρόγραφες σημειώσεις,
• κλειδιά τραπεζικής θυρίδας,
• τραπεζικά βιβλιάρια,
• τρεις σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),
• λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα φυσίγγια τύπου 410*73MAG,
• περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON και
• κουτί με πενήντα φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ένα ξίφος.

Στενός συνεργάτης του Παπανδρέου πίσω από την απάτη με τη ΜΚΟ

Μια απίστευτη υπόθεση απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνες 20 μηνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), που είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών «ροκάνισε» από το Ελληνικό Δημόσιο -κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004- για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες περίπου 9 εκατομμύρια, προερχόμενα από κονδύλια της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του υπουργείου Εξωτερικών.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ εμπλεκομένων, ενώ ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Μ.Κ.Ο έχει προφυλακιστεί. Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κώστα Τζιβελέκο, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ανάμεσα στους εμπλεκομένους είναι και ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, φέρεται να υπέγραφε ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στην συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο..
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση, ενώ επί του παρόντος βρίσκεται στην Αφρική ως εντεταλμένος σύμβουλος της Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι, όλοι οι εμπλεκόμενοι, κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Λιάνα Κανέλλη: Μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταλάβει την απάτη με τις ΜΚΟ
Την ίδια ώρα, η Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για την υπόθεση, είπε πως μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταλάβει την απάτη με τις ΜΚΟ. Σημείωσε δε, πως ο τότε υφυπουργός ήταν ο μόνος που είχε εκτιμήσει την επιμονή του ΚΚΕ στο θέμα.

Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που το 2001 είχε ζητήσει έρευνα για τις ΜΚΟ, κάτι που όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, ήταν έργο δικό της και του Αντώνη Σκυλλάκου.
«Εξαιτίας των ερωτήσεων του ΚΚΕ “έσκασε” το θέμα. Όταν ο “Ριζοσπάστης” δημοσίευσε το πρωτοσέλιδο για το θέμα των ναρκών δημιουργήθηκε τεράστιο ζήτημα και καταθέσαμε ερωτήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κανέλλη.

Στη συνέχεια, η βουλευτής αποκάλυψε ότι πέρασε πολλές ώρες στο γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, «ο οποίος έπινε ουισκάκι».
Όσον αφορά στον Αλεξ Ρόντος, σχολιάσε: «Αυτόν με τα γυαλάκια και την κόκκινη γραβάτα εμείς τον έχουμε ζήσει σαν κόμμα όταν τον βλέπαμε στην επιτροπή χωρίς να τον γνωρίζουμε και χωρίς να μας τον συστήσουν».
Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε, ακόμη, ότι η συγκεκριμένη οργάνωση όχι απλά «έτρωγε λεφτά» σε διεθνές επίπεδο, αλλά προσλάμβανε και πρώην στρατιωτικούς για να κάνουν τη «βρωμοδουλειά».

Οπως αποκάλυψε η Λιάνα Κανέλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο μόνος που «είχε εκτιμήσει τις προσπάθειες» του ΚΚΕ και της είχε τηλεφωνήσει για να την ρωτήσει για το θέμα.
«Με ρώτησε τι περίεργη ιστορία είναι αυτή και μου είπε ότι έχει 105 εκατ. για να δώσει σε αυτή την οργάνωση», είπε η κυρία Κανέλλη, σημειώνοντας ότι τελικά ο κ. Λοβέρδος δεν υπέγραψε για αυτή την οργάνωση.

Οι ύποπτες διασυνδέσεις του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης

Οι διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών για το «αξιοθαύμαστο έργο» του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης αλλά και οι αναφορές σε ξένα ΜΜΕ για «ύποπτες σχέσεις του με σέρβους παραστρατιωτικούς» πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα για τη δραστηριότητα, τις διασυνδέσεις και την υποστήριξη της συγκεκριμένης ΜΚΟ λίγες ώρες μετά την άσκηση σχετικών διώξεων και την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για παράνομη επιδότηση την περίοδο 2000-2004 με εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους διωκομένους αναφέρεται ότι είναι εν ενεργεία πρέσβεις σε Ασία και Αφρική οι οποίοι την επίμαχη περίοδο υπηρετούσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και επιτετραμμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αφρική.

«Το Βήμα» είχε αποκαλύψει από τις αρχές του 2012 τη σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ και τώρα βασικός κατηγορούμενος, είχε τότε αναφέρει ότι «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχές συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στη Βοσνία, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες. Συνολικά στα συνεργεία αποναρκοθέτησης είχαν απασχοληθεί 400 άτομα που προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις».

«Η σχετική επιχορήγηση» παραδέχεται ο κ. Τζεβελέκος «μας δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και προέρχεται από τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στη χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες. Μας έχουν ζητήσει να δώσουμε στοιχεία για τη δραστηριότητα της ΜΚΟ, το πρόβλημα όμως ήταν ότι από το 2004 είχαμε περαιώσει τη δράση μας, είχαμε αδειάσει τα γραφεία μας στην οδό Ηλιδος στην Αθήνα και είχαμε πετάξει τα σχετικά παραστατικά των συναλλαγών μας. Εκτιμώ όμως ότι αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ.: εναντίον τότε υπαλλήλων της οποίας ασκήθηκαν διώξεις) θα έχει αντίγραφα…».

Η συνεχής ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης είχε μάλιστα απασχολήσει από την περίοδο 2002-2003 και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στον Λίβανο, όπου πραγματοποιείτο, στην περιοχή Ναμπατίγε, μεγάλο έργο αποναρκοθέτησης. Τότε είχαν ζητηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περισσότερα στοιχεία για τη συμμετοχή της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο του 2003 επισημαινόταν ότι «μία από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγε του Ν. Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μάλιστα το 2002 υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών είχαν μεταβεί στον Λίβανο και συναντήθηκαν με τους υπευθύνους της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Παλαιότερα είχαν υπάρξει αιχμηρές αναφορές σε σερβικά ΜΜΕ για σχέσεις της συγκεκριμένης, ελεγχόμενης τώρα, ΜΚΟ με σέρβους παραστρατιωτικούς που σχετίζονταν με τον συλληφθέντα πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς αλλά και τον συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «Αρκάν», ο οποίος δολοφονήθηκε το 2000 στο Βελιγράδι. Πολλοί μιλούσαν για «περίεργη συμπόρευση των μελών της ΜΚΟ με σέρβους παραστρατιωτικούς». Στελέχη όμως του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης σημείωναν ότι «πράγματι υπήρξαν επαφές με τα άτομα αυτά, αλλά αυτές έγιναν προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα όχημα με δορυφορικά συστήματα που μας είχαν κλέψει στη διάρκεια αποναρκοθετήσεων στη Βοσνία».

Αναφέρεται τέλος ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας είναι τώρα και άλλες ΜΚΟ όπως η «Αλληλεγγύη», της οποίας εκπρόσωπος είναι ένας δικηγόρος (έχει επιχορηγηθεί την περίοδο 2002-2004 με το ποσό των 7.100.000 ευρώ), και το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα» (ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στη Λάρισα, διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα και έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρώ). Επιπλέον ελέγχονται το ελληνικό παράρτημα – ιδρύθηκε το 2004 – του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα Αγά Χαν και η Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου