Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην αντιπολίτευση, με προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το αγροτικό. Επίσης πρωθυπουργός εκτίμησε πως η β΄αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος.

«Οι στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε. Εσεις μια φορά δεν καταφέρατε να πιάσετε τους στόχους και μας είχατε ζαλίσει με το success story. Εμεις δεν μιλούμε για success story γιατί ζούμε σε αυτή την κοινωνία και ξέρουμε ότι οι θετικοί αριθμοί πρέπει να περάσουν στην ζωή των πολιτών», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο κόσμος θυμάται ποιοι είστε και βλέπει τις προσπάθειες που κάνουμε για το χάλι που παραλάβαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μονομερείς ενέργειες που ανέφερε ότι θα κάνει η ΝΔ στο φορολογικό.

Είδαμε την παλικαριά σας όταν η κυβέρνηση έδωσε το επίδομα τους συνταξιούχους. «Φτερνίστηκαν στο Βερολίνο και εσείς κρυώσατε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στο αγροτικό ζήτημα, που είναι και το θέμα της συζήτησης στη Βουλή, ο πρώθυπουργός τόνισε: «Καλωσορίζω ενδιαφέρον αντιπολίτευσης για τα θέματα του αγροτικού χώρου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αγροτικού τομέα. Χρησιμοποίησε κυνικά οικονομικά εργαλεία αλλά και τη συγκρότηση βασικών πελατειακών δικτύων».

«Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς, που υπηρέτησε κερδοσκόπους και μεσαζόντων. Με αυτή την πολιτική υπονομεύτηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στηθήκαν πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική. Έθεσε εκτός συζήτησης τη δυνατότητα να παράγει η χώρα ανταγωνιστικά προϊόντα και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος», υπογράμμισε.

Ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Είναι εύκολο αυτοί που τότε έλεγαν αυτά να παριστάνουν τώρα τους φίλους και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον πρωτογενή τομέα. Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια έπεσαν από τα σύννεφα».

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό.

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ

Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

«Οι τρεις στρατηγικές επιδιώξεις»

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός: «Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας».

«Η Τουρκία να αφήσει την επιθετική ρητορική για το Κυπριακό»

Με αναφορά στο Κυπριακό και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, σε επίπεδο τεχνοκρατών, άρχισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Βουλή.

«Χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ορίζοντας λύσης, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χάρτες, αν κι οι διαφορές παραμένουν, όπως επίσης για πρώτη φορά τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά με σύνεση κι αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε μια δουλειά σε χαμηλούς τόνους», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, επεσήμανε ότι «οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από δική μας προσπάθεια, πρέπει να δείξουν και οι άλλες πλευρές ανάλογο πνεύμα συνεργασίας. Ιδιαίτερα η Τουρκία, πρέπει να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική και να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα». Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «εμείς θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και θα πιέζουμε για λύση στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και υπό την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ».

Κλείνοντας την αναφορά του στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε «διαρκώς διαθέσιμος» για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις εξελίξεις.

Μητσοτάκης: «Είστε επικίνδυνοι για την χώρα»

Με επίθεση στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στον χώρο των media ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, τονίζοντας πως: «Σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει»

Αναφερθείς, ο κ. Μητσοτάκης, στις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με τον ΔΟΛ, τόνισε: «Αυτές οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλο συκής αυτής της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση, τον τρομακτικό κυνισμό αυτής της κυβέρνησης. Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδω και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππα κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Καποιοι συμβιβάστηκαν και εκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της κυβέρνησης. με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρώην βουλευτή σας κ. Μουλόπουλο».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: « Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν εχει κανεναν ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Πάρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι».

Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με την χώρα. Ποιά είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα. Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Δεν μπορείτε να κρύβεστε άλλο πίσω απο το δάχτυλό σας».

«Μέσα στο 2017 δεν θα κριθεί μόνο το τρίτο πρόγραμμα αλλά και η πορεία της χώρας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην οικονομία. «Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η χώρα έχει ανάγκη από μία ικανή κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μία κυβέρνηση που θα την κάνει από παρίοα ισότιμο μέλος τηε ευρωζώνης». «Σήμερα συγκρούονται ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα με την αλήθεια και λογική».

«Σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα και αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και επεσήμανε ότι «οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Η χώρα έχει ανάγκη την επιστροφή στην κανονικότητα, από μία κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη».

Κάνοντας λόγο για την «Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και «την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Μάλιστα διαμήνυσε πως: «Σας προειδοποιώ, μην παίξετε νέα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Τα δοκιμάσατε πριν από λίγους μήνες. Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα: «Μέσα στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε και να χάνετε, έτσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές, αλλά δεν διανοήθηκαν να βυθίσουν τη χώρα στην ακυβερνησία και την αστάθεια».

Αναφερθείς στην διαπραγμάτευση,, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι :«Εδώ που έχουμε φτάσει κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις στιγμές του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Εσείς συνεχίζετε το ίδιο τροπάριο, διαπραγματεύεστε με το ένα μάτι στους δανειστές και το άλλο στις συνιστώσες. Εξακολουθείτε να διαβάζετε λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ