Ποινή κάθειρξης 120 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 1.600.500 ευρώ επέβαλε το απόγευμα της Δευτέρας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου σε δύο Σύρους διακινητές, που κρίθηκαν ένοχοι για κατά συναυτουργία πρόκληση ναυαγίου εκ του οποίου επήλθε θάνατος, κατά συναυτουργία παράνομη μεταφορά μεταναστών και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι δύο κατηγορούμενοι, H. K. του A. 23 ετών  και B. A. του S. 48 ετών, προσωρινά κρατούμενοι από τον Οκτώβριο του 2015, φέρονται ως οι υπαίτιοι του θανάτου δύο γυναικών και ενός ανήλικου παιδιού σε ναυάγιο με δουλεμπορικό στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, την 18η Οκτωβρίου  2015 και περί ώρα 09.00 κατέπλευσε στον λιμένα της Μεγίστης το ιστιοφόρο «ΤΑΟ», με σημαία ΗΠΑ, αφού είχε προηγουμένως και περί ώρα 07.30 περισυλλέξει παράνομους μετανάστες κατόπιν ανατροπής – ημιβύθισης της λέμβου, που τους μετέφερε.
Συνολικά περισυνελέγησαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Μεγίστης δώδεκα αλλοδαποί καθώς και η σορός ενός άτυχου βρέφους.
Μετά τις έρευνες που ακολούθησαν, οι λιμενικοί προέβησαν στην σύλληψη του πρώτου ως κυβερνήτη – διακινητή.
Οι μετανάστες δήλωσαν ότι αγνοούντο ακόμη 4 άτομα. Σκάφος του Λιμενικού  απέπλευσε για έρευνα και περισυνέλεξε ακόμα τρεις σορούς και συγκεκριμένα μίας 45χρονης, ενός 16χρονου και μίας γυναίκας αγνώστων στοιχείων.
Εν συνεχεία εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή, βόρεια της νήσου Μεγίστης (Αγιος Στέφανος) ένας ακόμα αλλοδαπός.
Αφού οδηγήθηκε στο Λιμενικό Κατάστημα αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους διασωθέντες παράνομους μετανάστες ως ο δεύτερος κυβερνήτης – διακινητής και ακολούθως συνελήφθη.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Αριστείδης Τσάτσος και Βασίλης Πάππου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ