Ειδήσεις

Λεπτές ισορροπίες για ΔΝΤ-νέο Μνημόνιο

Αθήνα, 17

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ανοιχτή συζήτηση για τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, καθώς από τη μία κάτι τέτοιο θα απάλλασσε την Αθήνα από τις εμμονικές ιδεοληψίες του Ταμείου, από την άλλη θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις με σοβαρές επιπτώσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τους «χρησμούς» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πλέον αναφέρεται σχεδόν καθημερινά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα. Ωστόσο, πίσω από τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν μία… «απειλητική» διάθεση, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποφύγει μεν η κυβέρνηση το ΔΝΤ και τις αξιώσεις του και να βρεθεί αντιμέτωπη με… ένα νέο Μνημόνιο –σενάριο που θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο σε πολιτικό επίπεδο.

«Χρησμοί»
Παρότι η δήλωση του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ομιλεί για το «παρόν πρόγραμμα», ο ίδιος ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας επανήλθε χθες, μέσω της Wall Street Journal και περιέγραψε ένα τέταρτο Μνημόνιο: «Αν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο (σ.σ. με την αποχώρηση του ΔΝΤ), τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση.
Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αυτό το… «νέο» είναι που φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό διότι αυτή τη στιγμή, ουδείς στην Ευρώπη είναι σε θέση να προδιαγράψει αν το «νέο» αφορά στην «αντικατάσταση» του ΔΝΤ από τον ESM στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος ή αν θα ξαναγραφτεί από την αρχή μία νέα συμφωνία, η οποία θα αποτελεί το τέταρτο Μνημόνιο.
Εφιάλτης οι καθυστερήσεις
Σαν να μην έφταναν αυτά, για το Μέγαρο Μαξίμου όλη αυτή η συζήτηση ανοίγει εξαιρετικά αργά: «Θα ήταν σπουδαία νέα όλα αυτά, αν είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο», τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι τότε, θα υπήρχε χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, τώρα, που επείγει να κλείσει η αξιολόγηση για να «προλάβει» η χώρα το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και ανάκαμψης το 2017, η σχετική συζήτηση ανοίγει πολύ… αργά. Εξάλλου, αν το ΔΝΤ όντως αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί να γίνουν συζητήσεις για την νέα κατάσταση, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Και αυτό προφανώς θα δυσχεράνει τις όποιες διαπραγματεύσεις και «παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν εκδηλώνεται υπέρ της αποχώρησης του Ταμείου, αν και θα το ήθελε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης: «Εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του, αν δηλαδή θα παραμείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα», επισήμανε και χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας να διαφανεί ότι η Αθήνα αφήνει… τους άλλους να πάρουν τις αποφάσεις.
Πάντως, το σκηνικό εμπλοκής προς το παρόν δεν μοιάζει να αίρεται εύκολα, αφού για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του. όμως, κάτι τέτοιο αποκλείεται σε όλους τους τόνους από το Μαξίμου: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν δεκτά τα 4,5 δισεκατομμύρια μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ», τόνισε χθες στην ίδια συνέντευξη ο κ. ΤΖανακόπουλος.

Το πολιτικό μήνυμα Μητσοτάκη
σε κυβέρνηση: «Φύγετε»
Να κερδίσει ένα εκλογικό κοινό, τους αγρότες, που είχε χάσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει η Νέα Δημοκρατία με την ομιλία στη Βουλή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα προβάλει με ένταση το γενικό πολιτικό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμπυκνώνεται στη λέξη: «Φύγετε».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα καταθέσει και προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο.
Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από το κεντρικό δίλημμα που θα τεθεί επί της ουσίας, δηλ. «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα γίνει εν μέσω των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου με επίκεντρο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως εν αναμονή Πρωθυπουργός και θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το εθνικό σχέδιο για την συνολική επανεκκίνηση της χώρας με αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δηλ., όπως λένε οι επιτελείς της Πειραιώς: α) στα σχολεία, που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα, β) στην Υγεία, που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών, γ) στο Δημόσιο, που χρειάζεται αξιολόγηση, δ) στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και ε) στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευσθούν.
Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι με όπλο αυτό το συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, συν το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, η Ν.Δ.θα διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Έτσι, ώστε να περιοριστεί η λιτότητα, να δημιουργηθεί περιθώριο μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών και να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική» τονίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερα επικριτικός θα είναι ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της αύξησης, όπως λένε στη Ν.Δ., του Κράτους, και αφού θα επαναλάβει ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση και πως δεν υπάρχει σχέδιό του για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, θα τονίζει με έμφαση το αναγκαίο νοικοκύρεμα. «Η Ν.Δ. θα σταθεί απέναντι στη ρουσφετολογική πολιτική της Κυβέρνησης που χτίζει ένα νέο κομματικό Κράτος, ακόμα και κόντρα σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου» υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στην επιθετική μείωση φόρων και δαπανών για να πάρει μπρος η οικονομία και ειδικά για τον αγροτικό κόσμο θα τονίσει την πρόταση του κόμματος για μείωση του Φ.Π.Α.στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
Επί των θεμάτων του αγροτικού κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η ΝΔ πρεσβεύει «ένα μείγμα πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και στον αγροτικό τομέα με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές» και οι βασικές θέσεις της θα είναι, μεταξύ άλλων η διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%, ο στενότερος ορισμός των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο, την επανεξέταση των συντελεστών Φ.Π.Α., όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του Φ.Π.Α., την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων μέσα από την απλούστευση διαδικασιών, την ταχύτερη επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για την εκπόνηση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, κ.α.
Για το άλλο μείζον θέμα αυτό του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, θα γίνει σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν, ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Κώστας Τζαβάρας, όπου θα εξεταστεί η στάση του κόμματος, αλλά και εάν θα καταθέσει η Ν.Δ. δική της πρόταση.
Το γεγονός ότι δεν αποδίδονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, συνιστά ήττα της κυβέρνησης κατά τη Ν.Δ. και γι’ αυτό και μεταδίδεται η φράση «άνθρακες ο θησαυρός».
Η Ν.Δ. συζητά για κοινό πόρισμα με το ΣΥΡΙΖΑ μόνο εάν συμπεριληφθούν αναφορές για τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος, όπως π.χ.για το δάνειο του 2010 από την Εθνική Τράπεζα, το κτΉριο με τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αυγής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου