Συνεντεύξεις

M. Ιατρίδη: «Είναι κρίμα οι νησιώτες ακρίτες να αναζητούν υπηρεσίες στην Τουρκία!»

«Δεν συμμερίζομαι καθόλου την αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας μας. Η μόνη αισιοδοξία πηγάζει κυρίως από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών. Τώρα, πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε όταν ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, την Τρόικα και έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του, ειλικρινά δεν μπορώ να το ξέρω».
Την μεγάλη επιφύλαξή της για όσα υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας μας, εκφράζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η βουλευτής του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», κ. Μίκα Ιατρίδη.
«Ουσιαστικά, έχουμε πλήρη παραδοχή του κοινωνικού και οικονομικού ολοκαυτώματος που έχει συμβεί στην Ελλάδα, με την «βοήθεια» της Ευρώπης! Συνεπώς, πώς μπορούν να μιλούν για το μέλλον των νέων παιδιών; Όταν είμαστε πλέον πρωταθλητές στην ανεργία; Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις βασικές της ανάγκες;», αναρωτιέται η κ. Ιατρίδη με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
Με αφορμή εξάλλου το θάνατο ενός ανθρώπου μια ημέρα μετά την επίσκεψη των υπουργών Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Καστελόριζο, η κ. Μίκα Ιατρίδη δηλώνει ότι η νησιωτική Ελλάδα έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού.
«Είναι πραγματικά κρίμα οι ακρίτες νησιώτες να αναγκάζονται να αναζητούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα απέναντι παράλια. Λύσεις υπάρχουν, και μια από αυτές είναι να μελετηθεί η ιδέα για τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την περιοχή μας», δηλώνει η βουλευτής του κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες”.

Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Η Ελλάδα ανέλαβε πλέον την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιοι θα έπρεπε να είναι οι στόχοι της χώρας μας;
Κοιτάξτε, θα μου επιτρέψτε να σας αναφέρω τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού που έκανε μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είπε λοιπόν, κατά λέξη ο κ. Πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα «έχασε» βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Και το έκανε συντονισμένα, με τη βοήθεια της Ευρώπης, προκειμένου να δώσουμε το δικαίωμα στα νέα παιδιά να έχουν μέλλον, να έχουν Ελπίδα και να έχουν γνώση ότι η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματα και μπορεί να εξυπηρετεί τους ανώτερους ανθρώπινους, πολιτικούς, ηθικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς στόχους».
Αυτή και μόνον η δήλωση είναι τόσο αντιφατική, που προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Ουσιαστικά, έχουμε πλήρη παραδοχή του κοινωνικού και οικονομικού ολοκαυτώματος που έχει συμβεί στην Ελλάδα, με την «βοήθεια» της Ευρώπης! Συνεπώς, πώς μπορούν να μιλούν για το μέλλον των νέων παιδιών; Όταν είμαστε πλέον πρωταθλητές στην ανεργία; Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις βασικές της ανάγκες;
Λυπάμαι, αλλά όπως και στην Κύπρο, η Ευρώπη επεφύλαξε το χειρότερο δυνατό πρόσωπό της απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς. Και δεν είμαστε μόνον εμείς και η Κύπρος, αλλά και όλη η Νότια Ευρώπη. Και μιλάνε τώρα για έμφαση στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δυστυχώς, η πραγματικότητα που ζούμε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τα ευρωπαϊκά ευχολόγια, αλλά και την καθημερινή διάψευση όλων των υποσχέσεων και προβλέψεων των μνημονιακών κυβερνήσεων για καλύτερες ημέρες.
Θα περίμενα, λοιπόν, η ελληνική προεδρία να αναδείκνυε το ζήτημα της πλήρους αποτυχίας των προγραμμάτων της Τρόικας, και ουσιαστικά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναδείκνυε το γεγονός ότι οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους λαούς και ευνοούν τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες. Όμως, αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, ούτε είναι η Ευρώπη που αποφασίζει και διατάσσει με μηχανισμούς που ελάχιστα υπόλογοι είναι στους ευρωπαϊκούς λαούς.

• Ποιος ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος του κόμματος δεν παρέστη στην τελετή που έγινε στην Αθήνα για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ;
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη των ισότιμων εθνών-κρατών και όχι σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με γερμανική κυριαρχία. Άλλωστε, να θυμίσω εδώ ότι και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ, μίλησε για διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και τόνισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα». Οριοθέτησε, με άλλα λόγια, μια ενωμένη Ευρώπη με σαφή και διακριτό ρόλο των εθνών-κρατών μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος μας συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» και πρόεδρο του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου Νάϊτζελ Φάρατζ, με τον οποίο υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, μεταξύ άλλων, στα εθνικά θέματα, στην προάσπιση των εθνών-κρατών και της χριστιανικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Επιπλέον, εδώ στήθηκε μια φιέστα που δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε. Η κυβέρνηση μάλιστα προχώρησε και στην απαγόρευση των συναθροίσεων. Αλήθεια, από τη στιγμή που πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι «ενθουσιασμένοι» με την Ευρώπη και τις πολιτικές της Τρόικας, τι φοβήθηκε και απαγόρευσε τις συναθροίσεις και τις συγκεντρώσεις; Γιατί στέρησε από τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη «γιορτή» της ανάληψης της προεδρίας από τη χώρας μας;
Ακούστε, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Έκρυψαν τους ανέργους, έκρυψαν τους άστεγους, έκρυψαν τους χαμηλοσυνταξιούχους και έκαναν το κέντρο της Αθήνας απροσπέλαστο.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο πρόεδρος μας δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια εκδήλωση.

• Συμμερίζεστε την αισιοδοξία για την οικονομία της Ελλάδος καθώς συνεχίζουν να ισχύουν σκληρά μέτρα για τους πολίτες;
Η μόνη αισιοδοξία πηγάζει κυρίως από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών. Τώρα, πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε όταν ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, την Τρόικα και έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του, ειλικρινά δεν μπορώ να το ξέρω.
Άλλωστε, μια βόλτα στις αγορές των πόλεων και των νησιών μας, αλλά και τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που προσπαθούν να μας περάσουν οι καλοπληρωμένοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και της Τρόικας. Συνεπώς, δεν συμμερίζομαι καθόλου την αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας μας.

• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ήρθαν στο Καστελόριζο για τον καθαγιασμό των υδάτων οι υπουργοί Υγείας και Άμυνας και την επόμενη ημέρα έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος στο νησί;
Για το θέμα αυτό έκανα άμεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό και σε δήλωση μου είπα ότι οι Υπουργοί επισκέπτονται τα Δωδεκάνησα για τουριστικούς και επικοινωνιακούς λόγους μόνον. Ο Υπουργός Υγείας θα έπρεπε ήδη να είχε υποβάλει την παραίτηση του, όχι βέβαια για το γεγονός της τραγικής σύμπτωσης να χαθεί ένας συμπατριώτης μας λίγες ώρες μετά την αναχώρηση των Υπουργών από το Καστελόριζο, αλλά γιατί λίγους μήνες πριν, στην πρώτη του επίσκεψη στα Δωδεκάνησα, είχε υποσχεθεί λύσεις που δεν είδαμε ποτέ.
Δυστυχώς, η νησιωτική Ελλάδα έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού, και είναι πραγματικά κρίμα οι ακρίτες νησιώτες να αναγκάζονται να αναζητούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα απέναντι παράλια. Λύσεις υπάρχουν, και μια από αυτές είναι να μελετηθεί η ιδέα για τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την περιοχή μας, όπως έχει προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου, και είχα και εγώ την ευκαιρία, από τη στιγμή που μου κοινοποίησαν την επιστολή τους, να το μεταφέρω στην ερώτησή μου. Και να σημειώσω εδώ ότι, μολονότι η δωρεά των κινητών μονάδων υγείας από το Ίδρυμα Νιάρχου είναι εξαιρετικά σημαντική, εντούτοις δεν μπορεί να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν, ούτε να αντιμετωπίσει και τα έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν στα νησιά μας.

• Τέθηκαν οι βάσεις για να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί μας. Αισιοδοξείτε πως όλα θα προχωρήσουν όσο γρήγορα πρέπει;
Η εμπειρία από το παρελθόν έχει δείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή τα απαραίτητα έργα για το νησί μας δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Δεν θα ήθελα, όμως, να σταθώ στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι τα έργα θα προχωρήσουν όσο γρήγορα πρέπει. Πέρα, όμως, από τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να δούμε συνολικά και τα άλλα έργα υποδομής, ένα παράδειγμα είναι η Εθνική Οδός Ρόδου- Λίνδου. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο για τη Ρόδο, το οποίο θα αναδείξει το νησί μας, γιατί είναι κρίμα οι μόνιμοι κάτοικοι να μην έχουμε τις υποδομές που πρέπει, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες μας να βλέπουν ένα νησί που στηρίζεται μόνο στις απαράμιλλες ομορφιές του, και όχι σε αντάξιες υποδομές, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής όλων μας.

• Μετά την απόσυρση του μέτρου για το εισιτήριο των 25 ευρώ για τα νοσοκομεία πρέπει να καταργηθεί και η καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή;
Το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης ήταν υπαρκτό και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όμως, είναι άλλο να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα, και με τις νέες τεχνολογίες αυτό είναι πλέον εφικτό, και άλλο να κάνεις ληστρική επιδρομή στους ασφαλισμένους και να δημιουργείς και πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των ασθενών, που χρειάζονται τα φάρμακα τους, και των φαρμακοποιών. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ότι η πολιτική της Τρόικας, και αν θέλετε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ισοπέδωση τους κράτους πρόνοιας και του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εκεί θέλουν να μας οδηγήσουν οι ανεκδιήγητοι νεοφιλελεύθεροι, οι οποίοι, δυστυχώς, φαίνεται να κυριαρχούν ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με λίγα λόγια, έτσι όπως πάμε, μόνο οι έχοντες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και την περίθαλψη που θα χρειάζονται και οι μη έχοντες θα αφήνουν την τύχη τους στο Θεό. Συνεπώς, πρέπει να καταργηθεί η καταβολή του ενός ευρώ, ακριβώς όπως καταργήθηκε και το εισιτήριο των 25 ευρώ. Αν και νομίζω ότι τα έσοδα που προσδοκούν από το ένα ευρώ για τη συνταγογράφηση είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προσδοκούσαν από το εισιτήριο των 25 ευρώ.

• Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της ΤΑ τι θα πράξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Θα υπάρξουν υποψήφιοι που θα στηριχθούν από το κόμμα για τους Δήμους της Δωδεκανήσου και για την Περιφέρεια;
Όλα αυτά θα αποφασιστούν σε τοπικό επίπεδο, όπως είπαμε στο συνέδριο μας. Εμείς σκοπεύουμε να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες και όχι να επιλέξουμε ουρανοκατέβατους υποψήφιους. Χρειαζόμαστε υποψήφιους που να ζουν στον τόπο τους και να τον νιώθουν. Από εκεί και πέρα, ισχύουν όσα έχουμε πει, ότι δηλαδή εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σαφές αντιμνημονιακό μέτωπο στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές. Και βέβαια, επιτρέψτε μου εδώ να πω ότι δεν μπορούμε να δούμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανεξάρτητα από το Μνημόνιο, γιατί οι μνημονιακές πολιτικές έχουν στερήσει σημαντικούς πόρους από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας; Πόσο μπορούν να επηρεάσουν τους πολίτες τη στιγμή που πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές;
Δημοσκοπήσεις γίνονται συνέχεια αυτήν την περίοδο, σε ένα κλίμα ρευστό μεν, αλλά και που δείχνει ότι οι πολίτες είναι πολύ υποψιασμένοι και καθόλου ευχαριστημένοι από αυτά που βλέπουν να γίνονται και τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή τους. Οι πολίτες είναι ακόμα υποψιασμένοι και για τον ρόλο των δημοσκοπήσεων και ιδιαίτερα από αυτές που προβάλλονται από μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τις μνημονιακές πολιτικές.
Κατά την άποψή μου, μέσα σε αυτό το κλίμα που ζούμε, οι δημοσκοπήσεις ελάχιστα επηρεάζουν τους Έλληνες πολίτες, τολμώ μάλιστα να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο τι θα ψηφίσει, ειδικά στις ευρωεκλογές, και δεν περιμένει τις δημοσκοπήσεις για να σχηματίσει άποψη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου