Ειδήσεις

Κι άλλα μέτρα για το 2017 – 2018 ζητούν οι Θεσμοί

Πριν τελειώσει καλά- καλά η ψηφοφορία για τα 48 προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, η κυβέρνηση πρέπει να πιάσει την πιο “καυτή πατάτα” του νέου Μνημονίου: Το συνταξιοδοτικό.

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει ή όχι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό ως βάσει συζήτησης για τον κοινωνικό διάλογο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Στόχος είναι το νέο Ασφαλιστικό να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Ο διάλογος στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει σε συνθήκες νέων πιέσεων από το εξωτερικό για περισσότερα μέτρα στο συνταξιοδοτικό .

Στενός συνεργάτης του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ανέφερε στο Capital.gr πως οι δανειστές εκτιμούν πως τα μέτρα τα οποία προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 για την επόμενη διετία, αλλά και οι περικοπές που θα προκύψουν από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αρκούν για επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης σχεδόν 4 δις. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2015 -18.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές δεν αμφισβητούν τόσο την απόδοση των μέτρων και προπαντός τις παρακρατήσεις 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ που προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο και τις πανθομολογούμενες μεσοσταθμικές μειώσεις 10,5% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ για το 2016 που εξετάζει το Υπ.Εργασίας, όσο τη συνέχιση της απόδοση τους την περίοδο 2017 -18.

Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δανειστές και …παραδόξως το ΔΝΤ, εκτιμούν πως με τα παραπάνω κύρια μέτρα είναι πάνω – κάτω αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1,8 -2,2 δις. ευρώ μέχρι τέλος του 2016.
Ωστόσο αμφισβητείται σφόδρα το κατά πόσο αυτά τα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση επιπλέον 2,2 – 1,8 δις. ευρώ 2017-18.

Και αυτό γιατί η εξοικονόμηση που θα προκύψει έως τέλος του 2016 από τα προαναφερθέντα μέτρα ενδέχεται να απορροφηθεί από τη σταδιακή ικανοποίηση πάνω από 320.000 αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αναδρομικά αλλά και οι “αποχωρήσεις” από το ασφαλιστικό σύστημα (λόγω θανάτου), θα στοιχίσει κοντά στα 2,3 δις. ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία δεν συνυπολογίζονται στο έλλειμμα 1,6 δις. ευρώ το οποίο εκτιμάται για φέτος στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Η επιβάρυνση των συνταξιοδοτικών ταμείων από την ικανοποίηση των 320.000 αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ θα δημιουργήσει τάσεις για διεύρυνση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών φορέων και πιο σκληρά μέτρα από εκείνα που σχεδιάζει καταρχάς η κυβέρνηση.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου