Ρεπορτάζ

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Σφαγεία με τους μετανάστες

Συμπληρώθηκαν χθες, 16 Αυγούστου, ακριβώς δύο χρόνια από τη λειτουργία της άτυπης δομής φιλοξενίας μεταναστών στα παλιά σφαγεία της Ρόδου. Σε αυτό το διάστημα πέρασαν από τα παλιά σφαγεία περισσότεροι από 14.000 μετανάστες, ενώ οι Ροδίτες αθόρυβα στηρίζουν τη δομή, αποδεικνύοντας την ανθρωπιά τους.
Πλέον όμως αυτή η πρόχειρη δομή, το άτυπο hot spot επί της ουσίας, το οποίο φιλοξενεί σταθερά έως και 100 άτομα, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Οι πολίτες έχουν πλέον κουραστεί να την ενισχύουν διαρκώς, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία και ο επισιτισμός να γίνονται πλέον μετά κόπων και βασάνων…
Αυτή τη στιγμή βρίσκουν στέγη στα παλιά σφαγεία συνολικά 91 άτομα (Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Παλαιστίνιοι, Κούρδοι από το Ιράκ, Σύριοι κλπ), εκ των οποίων 39 παιδιά. Ο αριθμός τους αυξομειώνεται διαρκώς, καθώς οι ροές παράτυπων μεταναστών στα νησιά της περιοχής μας παρουσιάζουν σταθερή πορεία κατά τους θερινούς μήνες. Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στο Καστελόριζο 25 μετανάστες, άλλοι 120 αποβιβάστηκαν στην Κάρπαθο, 45 στο Φαληράκι και άλλοι 40 περίπου στην Κερμαστή. Οι περισσότεροι αποστέλλονται απευθείας στο hot spot της Κω, κάποιοι όμως «ξεμένουν» στη Ρόδο με αποτέλεσμα τα παλιά σφαγεία να μην αδειάζουν ποτέ. Υπάρχουν άτομα που παραμένουν στο συγκεκριμένο χώρο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη διάρκεια του προβλήματος έχουν κάμψει προφανώς τις αντοχές των συμπολιτών μας οι οποίοι στις αρχές έτειναν χείρα βοηθείας, προσφέροντας απλόχερα πέρα από τρόφιμα, ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία της δομής. Ο κ. Ντίνος Μαντικός, που είναι επικεφαλής της ομάδας συμπολιτών μας η οποία στηρίζει εθελοντικά και αφιλοκερδώς όλες τις προσπάθειες για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Ρόδου δηλώνει στη «δημοκρατική»:
«Με μεγάλη δυσκολία συγκεντρώνουμε σήμερα τα τρόφιμα που απαιτούνται για τη σίτιση των ατόμων που διαμένουν στα παλιά σφαγεία. Αυτή την περίοδο έχουμε 91 άτομα και όπως αντιλαμβάνεστε οι ανάγκες είναι αυξημένες. Υπάρχουν βέβαια ακόμη αρκετά μεγάλες προσφορές από επιχειρηματίες της Ρόδου, με ή χωρίς τη μεσολάβηση του δήμου, όμως εδώ και καιρό αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων τροφίμων. Σήμερα δεν έχουμε τις προσφορές που δεχόμασταν πριν. Θυμάμαι ότι ήταν τόσα πολλά τα τρόφιμα που μας έστελναν που με τη σειρά μας τα στέλναμε στην Πρόνοια. Περίπου 750 τόνους τροφίμων έχουμε δώσει στην Πρόνοια από τις προσφορές που μας έστελναν. Σήμερα ζητούμε ελεημοσύνη και δυσκολευόμαστε πολύ να συγκεντρώσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες τροφίμων για τη σίτιση των ατόμων που φιλοξενούνται στα παλιά σφαγεία».
Ο κ. Μαντικός επισημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μία πιο ολοκληρωμένη λύση για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο, αφού καλώς ή κακώς υπάρχει ανάγκη για τη λειτουργία μίας τέτοιας δομής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ξεκινήσαμε στις 16 Αυγούστου 2015 με 50 άτομα. Ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκουν στέγη στα παλιά σφαγεία αυξομειώνεται διαρκώς. Αυτή τη στιγμή έχουμε 91 άτομα, ήτοι 8 οικογένειες και κάποιους μεμονωμένους. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί όμως ως έχει. Ο χώρος των παλιών σφαγείων δεν πληροί βασικές συνθήκες διαβίωσης, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Εάν συνεχίσουν να παραμένουν εκεί και το χειμώνα, θα πρέπει και πάλι να τοποθετήσουμε νάιλον στα παράθυρα και στις πόρτες για να προστατεύονται οι άνθρωποι αυτοί από το κρύο. Αυτά που τοποθετήσαμε πέρυσι έχουν φθαρεί και δεν ξέρουμε που θα βρούμε καινούρια. Επίσης υπάρχουν 39 παιδιά, κάποια από τα οποία πιθανότατα να χρειαστεί να πάνε σχολείο, οπότε θα είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν. Πέρυσι με την βοήθεια της διευθύντριας της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου κας Ντίνας Μαχαιρίδη τα παιδιά εμβολιάστηκαν. Δεν ξέρω αν καταφέρουμε φέτος να κάνομε τους εμβολιασμούς. Σε κάθε περίπτωση, είχα επισημάνει στις αρμόδιες αρχές ότι είναι απολύτως αναγκαίο να βρεθεί ένας νέος χώρος για τη φιλοξενία των μεταναστών. Είχα προτείνει δε τους χώρους στο φυτώριο της Περιφέρειας που άφησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι για το σκοπό αυτό.
Θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Καλώς ή κακώς υπάρχει η ανάγκη μίας δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Ρόδο. Ας την ονομάσουν αυτή τη δομή όπως θέλουν, ας την αποκαλέσουν spot ή πρόχειρο κατάλυμα φιλοξενίας. Στην ουσία για ένα άτυπο hot spot πρόκειται… Ως συνήθως όμως παίζουμε με τις λέξεις και χάνουμε την ουσία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις. Δεν μπορεί να λειτουργεί αυτός ο χώρος φιλοξενίας πάντα σε εθελοντική βάση. Αυτά τα δύο χρόνια κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την άψογη λειτουργία του και ευχαριστούμε όλη τη ροδιακή κοινωνία που μας συμπαραστέκεται. Πολλές ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε τόσο στους γιατρούς του νοσοκομείου, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στους επιχειρηματίες και στους μεμονωμένους εθελοντές. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτε. Καταφέραμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα χωρίς να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι υπάρχει μία τέτοια δομή στη Ρόδο. Δεν ξέρω όμως για πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου