Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» προσκαλεί όλα τα παιδιά να λάβουν μέρος στους ετησίους ατομικούς σχολικούς σκακιστικούς αγώνες, chess οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Οι αγώνες απευθύνονται σε νεαρούς αθλητές από 5 έως 18 ετών, καθένας από τους οποίους θα διαγωνισθεί με παίκτες της ίδιας σχολικής τάξης, με χρόνο σκέψης 15 λεπτά + 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για την πρόκριση στους πανελλήνιους αγώνες!

Το τουρνουά απαρτίζεται από 7 γύρους, εκ των οποίων οι 3 θα γίνουν το Σάββατο και οι 4 την Κυριακή και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με την πολιτική του «Ιππότη» επιβραβεύεται και η προσπάθεια που καταβάλλει ο κάθε παίκτης, όχι μόνο ο πρώτος, γι’ αυτόν τον λόγο θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες. Ακολουθεί το πρόγραμμα των αγώνων:
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
Προσέλευση – ενημέρωση παικτών
15.00-16.00
1ος γύρος
16.15 -17.00
2ος γύρος
17.15-18.00
3ος γύρος
18.15-19.00
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
4ος γύρος
10.00-10.45
5ος γύρος
11.00-11.45
6ος γύρος
12.00-12.45
7ος γύρος
13.00-13.45
Τελετή λήξης – Απονομές
14.00- 14.45

Παράβολο συμμετοχής: 10 ευρώ ανά παιδί, ενώ όταν είναι αδέρφια, ο δεύτερος θα καταβάλλει 5 ευρώ. Το 80% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για μερική κάλυψη εξόδων των παικτών που θα διακριθούν για την συμμετοχή τους στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα. Η δήλωση συμμετοχών θα γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στα τηλέφωνα: 22410 35502, 6948141961 (Γραμματεία «Ιππότη») ή αυτοπροσώπως στην έδρα του συλλόγου επί της Πίνδου 1 καθημερινά 17.00-20.00.

Οι λεπτομέρειες του πρωταθλήματος:

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ : Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» υπό την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου (Τ.Ε.Σ.Σ.Α), της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο) του Υπουργείου Παιδείας με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου, του Τοπικού Διαμερίσματος Κρεμαστής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
ΔΙΕΥΘΥΝTΗΣ ΑΓΩΝΩΝ : Ορίζεται ο Καράβας Σταμάτιος.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ : Ορίζεται ο Βασιλάκης Νίκος με βοηθούς τους Ρηγόπουλο Κώστα, Μενίκο Δημήτρη, Φρόντζος Ιωάννης, Διαμάντη Κωνσταντίνο, Παπαδόπουλο Εύθυμη, Καραμποΐκη Σπυρίδωνα, Παπαδάκη Σταυρούλα, Ρούσο Ιωάννη, Μιχελάκη Ευάγγελο.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ : Οι ατομικοί αγώνες θα διεξαχθούν με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων εκτός και αν κατά τάξη οι συμμετοχές είναι λιγότερες των 7, οπότε θα διεξαχθούν αγώνες με σύστημα Round – Robin (όλοι με όλους). Τα ομαδικά θα διεξαχθούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων και αν οι ομάδες είναι λιγότερες από 6 θα γίνει με σύστημα Round Robin ενώ αν ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν συνιστούν ξεχωριστές κατηγορίες θα ομαδοποιηθούν κοινά με ξεχωριστή τελική κατάταξη.
ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ : Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ : Οι κατηγορίες είναι : για τα ατομικά Νήπια, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Α’, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και ενιαία κατηγορία για το Λύκειο. Για τα ομαδικά ενιαία Δημοτικά ξεχωριστά ενιαία Γυμνάσια και ξεχωριστά ενιαία Λύκεια. Η σύνθεση του ομαδικού για τα σχολεία απαιτεί 4μελή ομάδα με συμμετοχή υποχρεωτικά 1 κοριτσιού τουλάχιστον ως 4η σκακιέρα. Επιπλέον προαιρετικά μπορεί η ομάδα να έχει 6μελή σύνθεση με 2 μαθητές/τριες ως αλλαγές .
ΕΠΑΘΛΑ – ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ : Αναμνηστικά μετάλλια θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος ανά κατηγορία . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι ανά κατηγορία. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν.

Το ΔΣ του ομίλου αποφάσισε το 80% των καθαρών εσόδων από τα παράβολα του τουρνουά να διανεμηθεί ίσα, και μόνο στους πρωταθλητές μαθητές Νηπιαγωγείου, Α μέχρι και ΣΤ δημοτικού, Γυμνάσιο – Λύκειο (8 κατηγορίες), εφόσον αυτοί θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του Σχολικού Πρωταθλήματος Ελλάδας.

Προκρίσεις για την τελική φάση των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων θα κερδίσουν άμεσα οι πρώτοι σε βαθμολογία από τις παραπάνω κατηγορίες (8), καθώς και τα τρία (3) πρώτα κορίτσια σε βαθμολογία από τις κατηγορίες του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που δεν κέρδισαν πρώτη θέση σε καμιά κατηγορία, ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης (συνολικά 8 αγόρια ή / και κορίτσια συν 3 κορίτσια), καθώς και η πρώτη ομάδα του ομαδικού από Δημοτικό , Γυμνάσιο και Λύκειο, εφόσον οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 3 ανά κατηγορία.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ : Ένσταση θα γίνεται γραπτώς μετά από κατάθεση παράβολου 30 € (το οποίο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση και το σύνολο τους θα καταβληθεί στο Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης») στην επιτροπή ενστάσεων, προ της διεξαγωγής του επόμενου γύρου και εντός 30 λεπτών από την στιγμή του συμβάντος. Η Επιτροπή ενστάσεων θα αποτελείται από τους εξής: πρόεδρος Μιχελάκης Βαγγέλης και μέλη Ρηγόπουλος Κώστας και Φρόντζος Ιωάννης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ