Με τα στοιχεία της ελληνικής Αστυνομίας ανα χείρας και εκτοξεύοντας πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις συναντήσεις του στο Βερολίνο, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί έξαρσης της εγκληματικότητας.

Περί τις τέσσερις φορές, ο πρωθυπουργός, κραδαίνοντας στοιχεία της ΕΛΑΣ  για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, «κανάκεψε» την αποτελεσματικότητα της ελληνικής Αστυνομίας θιγόμενος … μάλιστα από τις μομφές του κ. Μητσοτάκη τις οποίες επιχείρησε να στρέψει εναντίον της ΕΛΑΣ.

Στην απάντησή του, ο κ. Τσίπρας δεν φείσθηκε πυρών για την επιλογή του προέδρου της Ν.Δ να καταθέσει ερώτηση με ατζέντα «νόμου και τάξης», αφήνοντας αιχμές περί «ομηρείας» του από την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ, επικαλούμενος και το παρελθόν του Μ. Βορίδη.

Παράλληλα, «κάρφωσε» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλεκτικές σχέσεις με ποδοσφαιρικούς παράγοντες, γυρίζοντας την ατζέντα στην οπαδική βία.

Στο δια ταύτα, ο πρωθυπουργός, αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να υπηρετήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί «κρυφής γαλάζιας ατζέντας» με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο ενώ προσπάθησε να … εξουδετερώσει εκ των προτέρων κριτική από τη Ν.Δ για τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση.

«Θλιβερή η παρουσία σας σήμερα, παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου που προσπαθεί να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση για να έρθει μετά εκ του ασφαλούς να πει μετά κλείσατε την αξιολόγηση με μεγάλα βάρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Εάν αυτό συνιστά «πρελούδιο» συνθηκολόγησης για την Κυβέρνηση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, θα φανεί προσεχώς.

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη για «πολιτική ανευθυνότητα» δηλώνοντας πως ψάχνει: «Εναγωνίως στοιχεία ότι η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά».

Σηκώνοντας το «γάντι» περί πρότασης μομφής που εξετάζει η Ν.Δ εάν στις 20/02 δεν κλείσει η αξιολόγηση , ο πρωθυπουργός κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εάν έχει την εντιμότητα» να καταθέσει πρόταση μομφής τώρα για να δείτε «πόσο αρραγείς και αποφασισμένοι είμαστε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αιχμές περί στενών επαφών Κυβέρνησης με Ι. Σαββίδη, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Έχετε να καταλογίσετε κάτι στον κ. Τσακαλώτο; Να το πείτε ευθέως. Εκτός αν υπονοείτε ότι είναι γκαντέμης και έχασε ο ΠΑΟΚ. Και εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας».

Τι κάνατε στην Rothschild κ. Τσίπρα;

Σε τέμπο διαπραγμάτευσης κινήθηκε, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήκωσε το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός, περνώντας στην αντεπίθεση για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σειρά καίριων ερωτημάτων προς τον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, τον κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνο για τον φαύλο κύκλο των συζητήσεων με τους πιστωτές, που αυξάνουν τον λογαριασμό στην πλάτη των πολιτών, ενώ διεμήνυσε πως το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να πάψει να αναζητεί συνενόχους, καθώς φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας, η οποία βιώνει συνθήκες ασφυξίας.

«Έχετε βάλει τη χώρα σε κατηφορικό και επικίνδυνο μονοπάτι. Η αξιολόγηση που έπρεπε να κλείσει πριν ένα χρόνο δεν έχει κλείσει. Και οι συνέπειες αυτές φέρνουν μαύρες σκέψεις και προκαλούν επιπτώσεις στην οικονομία. Είχαμε διαρροή 2,5 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα. Δε σας εμπιστεύεται κανείς. Εσείς επαναφέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής. Η μείωση της ανεργίας σταμάτησε. Ακόμα και αυτό που εσείς λέγατε πως είναι σημαντικό, η ποσοτική χαλάρωση, βγαίνουν υπουργοί σας και λένε πως κι αν δεν το πετύχουμε δεν πειράζει.  Θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση το Μάρτιο ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η αποτυχία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του πρέπει να σταματήσει να γίνεται αποτυχία της χώρας. «Όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2017 έχουν μία προϋπόθεση. Ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Κάνετε κάτι για όλα αυτά; Όχι. Όχι μόνο καθυστερείτε, αλλά υπονομεύετε την πορεία της οικονομίας. Και αλήθεια, τι λέτε για την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό. Τη θέλετε εσείς κ. Τσίπρα την επένδυση; Φοβάμαι πως πίσω από το προσωπείο της δήθεν συμμόρφωσης κρύβεται ένας αμετανόητος ιδεολόγος», ανέφερε.

Απαντώντας στο ερώτημα του πρωθυπουργού σχετικά με τις επαφές που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έβαλε αρχικά κατά του ταξιδιού – φάντασμα, όπως το έχει αποκαλέσει η οδός Πειραιώς, του κ. Τσίπρα στο Παρίσι.

«Χαρακτηρίσατε τη συνάντηση μου με τον κ. Σόιμπλε μυστική. Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση στη Rothschild. Ποιους είδατε ακριβώς στη Ρότσιλντ; Θεωρείτε λογικό να πηγαίνει μόνος του χωρίς να συνοδεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες; Σε αυτό απαντήστε.  Τον κ. Σόιμπλε τον είχατε συναντήσει ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ως πρωθυπουργός τρέχατε στην κ. Μέρκελ, όταν πριν της φωνάζατε «go back». Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα εντός και εκτός. Και αυτό χτίζει αξιοπιστία. Λέμε πως η χώρα χρειάζεται μικρότερα πλεονάσματα. Για να τα διεκδικήσουμε πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις. Είπα πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που εσείς μας έχετε εγκλωβίσει.  Είπα πως οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Εσείς συνεχίζετε να ανέχεστε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο που ανοίγει θέμα δραχμής. Εγώ το έκλεισα. Εσείς τον ανακαλέσατε στην τάξη; Η ορχήστρα της δραχμής κάνει φάλτσα, γιατί μάλλον ο μαέστρος κρύβεται», τόνισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η καθυστέρηση έχει πολύ μεγάλο κόστος και το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες. Μας έχετε οδηγήσει στο εμπρός γκρεμό και πίσω ρέμα. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος, Οι πειραματισμοί του πρώτου εξαμήνου μας κόστισαν 100 δις. Αναρωτιέμαι πόσο θα κοστίσει αυτή η καθυστέρηση. Έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί φτάσαμε εδώ», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας, παράλληλα, συγκεκριμένα ερωτήματα:

– Χρειάζονταν τα μέτρα που μας ζητούν σήμερα, εάν η αξιολόγηση έκλεινε το Φεβρουάριο του 2016;

– Γιατί δεν ψηφίσατε το μεσοπρόθεσμο; Μέσα από το μεσοπρόθεσμο δίνετε πάτημα στις πιο ακραίες φωνές να ζητούν νέα μέτρα.

– Έχουμε κάνει ή όχι το ένα τρίτο από όσα χρειάζονται για την αξιολόγηση;

– Και να κλείσει η αξιολόγηση και σας το λέμε να την κλείσετε με τον καλύτερο τρόπο όσο πιο γρήγορα γίνεται, έχετε εξασφαλίσει πως θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση; Πώς θα υπάρχει ορίζοντας για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος;

«Έχετε την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των καθυστερήσεων. Μην ψάχνετε για συνενόχους. Όλα για την εξουσία. Καταστρέφετε τη χώρα, γιατί δε μπορείτε να την κυβερνήσετε», τόνισε.

Εστιάζοντας στην αναφορά του πρωθυπουργού περί του μείζονος ενδιαφέροντος των πολιτών για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφέστατα δηκτικός έναντι του κ. Τσακαλώτου. «Φαντάζομαι πως ο πρώτος που θα έπρεπε να ασχολείται είναι ο κ. Τσακαλώτος. Που χθες βρήκε το χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου. Να προσέχετε ποιόν εγκαλείτε για δημόσιες σχέσεις ειδικά όταν αυτοί οι παράγοντες έχουν και εκκρεμότητες. Όταν είστε κ. Τσίπρα 15 μονάδες πίσω θα σας συνιστούσα να είστε πιο προσεχτικός όταν κάνετε υποδείξεις. Καταλαβαίνω πως έχετε έρθει σε δύσκολη θέση, αλλά η ειρωνεία σας δε θα σας βγάλει από το αδιέξοδο», σημείωσε.

Όσον αφορά στα ζητήματα της εγκληματικότητας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα πως δεν έπεισε με τις απαντήσεις του. «Δε με πείσατε πως έχετε κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε τη μικρή και μεσαία βία. Οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς. Απροστάτευτοι. Εκτεθειμένοι», σημείωσε.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ