Τι θα πει στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα Εξάρχεια και οι υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Δέσμευση για ενίσχυση της ομάδας «ΔΙΑΣ» και επαναφορά της ομάδας «Δέλτα».

Επιστροφή στην καθημερινότητα του πολίτη επιδιώκει να κάνει μετά τη δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος για τη σημερινή νέα κοινοβουλευτική μάχη με τον Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή είναι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα προς τον πρωθυπουργό με θέμα την αύξηση των φαινομένων βίας και έξαρση της εγκληματικότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει την επαναφορά του νόμου και της τάξης, ενώ θα στηλιτεύσει την κυβέρνηση για μια σειρά από γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών. Παράλληλα, θα καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα δεσμευτεί να υλοποιήσει η δική του κυβέρνηση, όπως την ενίσχυσης της ομάδας «ΔΙΑΣ» και την επαναφορά της ομάδας «Δέλτα» στο αστυνομικό σώμα.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, θα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρατηρείται αύξηση των φαινομένων βίας και έξαρση της εγκληματικότητας, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θα φέρει ως παραδείγματα την καταστροφή και το κάψιμο οχημάτων και δημόσιων κτιρίων, την… παρέλαση ένοπλων αναρχικών στα Εξάρχεια, τις επιθέσεις που δέχονται πολίτες, στελέχη πολιτικών κομμάτων και πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς και τις ένοπλες επιθέσεις σε αστυνομικούς.

Το «άβατο των Εξαρχείων»

Έμφαση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει στα Εξάρχεια, που -κατά τον ίδιο- έχουν εξελιχθεί σε ένα οιονεί άβατο για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, όπου κυριαρχούν η ανομία, το εμπόριο ναρκωτικών και οι κλοπές.

«Είναι απόλυτη δέσμευσή μου ότι η αποκατάσταση και η διαφύλαξη της τάξης και του νόμου, στο κέντρο, στις γειτονιές παντού στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητά μου. Είμαι αποφασισμένος να τελειώνω με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα»,  είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας νέο γύρο αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, θα εγκαλέσει την Κυβέρνηση ότι έχει αφήσει συνειδητά τη χώρα ανυπεράσπιστη και θα κατηγορήσει την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας ότι δεν λαμβάνει εντολές παρέμβασης. Αν και έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, θα πει, δεν είναι σίγουρος για τους πολιτικούς προϊσταμένους, ενώ θα επαναλάβει πως «οι αντιεξουσιαστές είναι οι τρομοκράτες της επόμενης γενιάς», διασυνδέοντάς τους με ποινικούς στις φυλακές.

Κομματικό κράτος

Η ΝΔ ανεβάζει εξάλλου τους τόνους και στο θέμα της δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων υπαλλήλων. Καταγγέλλει «νέα φάμπρικα» με «παράνομες μονιμοποιήσεις», μέσω της οποίας η Κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει κομματικό κράτος. Και μπορεί συνεχώς τα γαλάζια στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο και με τους συμβασιούχους. «Δεν θα γίνουν αποδεκτές οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με παράνομο τρόπο», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, παραπέμποντας στο άρθρο 103 του Συντάγματος που «απαγορεύει ρητά τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο».

Κατά τη ρητορική της, η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης υπέρ του πολίτη, ενώ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και να μην παρεμβαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Χρειαζόμαστε καλύτερο και όχι μεγαλύτερο Κράτος», είναι το μότο που χρησιμοποιείται τις τελευταίες μέρες και θα εξακολουθήσει να αναπαράγεται από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ