Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, επιβεβαιώθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Τήλου και γνωστός δικηγόρος κ. Γιάννης Ιωαννίδης για την έλλειψη ιατρού στην Τήλο, όπου την Τετάρτη κάτοικος του νησιού υπέστη σοβαρά εγκαύματα και δεν υπήρχαν ούτε γιατρός, ούτε φάρμακα και ούτε δυνατότητα μεταφοράς στη Ρόδο, λόγω καιρού!
Ο άτυχος άνδρας υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα έπειτα από έκρηξη φιάλης και όπως καταγγέλλει στην «δ» ο κ. Γ. Ιωαννίδης όχι μόνο δεν υπήρχε γιατρός για να περιποιηθεί τα τραύματά του αλλά δεν υπήρχαν ούτε φάρμακα στο ιατρείο για να ανακουφιστεί ο άνθρωπος, που σφάδαζε από τους πόνους.
Παρά την πανελλαδική διάσταση που προσέλαβε το θέμα, το νησί παραμένει χωρίς γιατρό μέχρι και σήμερα και οι κάτοικοί του βρίσκονται στο έλεος του Θεού.
«Το ελικόπτερο δεν μπορούσε να πετάξει για να παραλάβει τον ασθενή λόγω κακών καιρικών συνθηκών, φάρμακα τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στο ιατρείο, όπως αντιβιοτικά, κατασταλτικά και παυσίπονα δεν υπήρχαν. Ο στρατιωτικός γιατρός, που βρίσκεται στο νησί, ο οποίος όπως έχουμε ξαναπεί έχει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του, βοήθησε όσο μπορούσε όμως αυτό δεν είναι λύση για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του νησιού».
Ο κ. Γ. Ιωαννίδης, με δηλώσεις του στην «δ», ανέφερε ότι αναζήτησε στο τηλέφωνο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Γάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιστατικό, επειδή όμως δεν τον εντόπισε εγκαίρως έγραψε στην σελίδα του βουλευτή Δωδεκανήσου το εξής μήνυμα: «Είδες η αδιαφορία σας για τον γιατρό στην Τήλο τι αποτέλεσμα είχε; Προ ολίγου έπαθε σοβαρά εγκαύματα ένας νεαρός και υποφέρει και δεν έχει ιατρική βοήθεια. Ελικόπτερο λόγω καιρού δεν μπορεί να πάει για την μεταφορά του. Κανένας σας δεν συγκινείται επιτέλους; Αυτό απευθύνεται και στους άλλους συντρόφους σου. Δεν έχω τα τηλέφωνα ή τα facebook τους για να τους τα σύρω. Κάνετε τον σταυρό σας, να μην χειροτερέψει η κατάσταση του ανθρώπου αυτού, γιατί τελικά μόνο βοήθεια από κανένα μισοφέγγαρο θα ζητάμε, όπως πάτε εσείς!».
Η απάντηση του βουλευτή Δωδεκανήσου στο σχόλιο του κ. Γ. Ιωαννίδη ήταν η εξής: «Αδιαφορία!!! Εύκολη η κριτική και ακόμα πιο εύκολος ο φανατισμένος αντικυβερνητισμός».
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος ανταπάντησε: «Ποιος αντικυβερνητισμός κύριε Γάκη; Εδώ μιλάμε με γεγονότα όχι με θεωρίες. Πληροφορήθηκες το συμβάν; Ξέρεις ότι δεν υπήρχε στο ιατρείο έστω και ένα ισχυρό παυσίπονο; Ξέρεις ότι είναι όλοι οι Τηλιακοί στο έλεος του Θεού χωρίς σοβαρή ιατρική περίθαλψη; Δηλαδή εσείς σαν βουλευτές Δωδεκανήσου ποια είναι η υποχρέωσή σας και έναντι ποιών, αν δεν υπολογίζετε τις καρέκλες; Αύριο θα τα ακούσετε και ελάτε να με διαψεύσετε!».
Να σημειωθεί, πως, όπως κατήγγειλε στην ιστοσελίδα «paraskinio.gr» η δήμαρχος Τήλου κ. Μαρία Καμμά Αλειφέρη: «Η Τήλος είναι ουσιαστικά χωρίς γιατρό. Έγιναν διάφορα μπαλώματα. Ακόμη και ΜΚΟ ήρθε για να καλύψει το νησί. Οι γιατροί του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος να είναι υπεύθυνος για το ιατρείο του νησιού. Τα ιατρεία μας αυτή τη στιγμή έχουν αποψιλωθεί. Δεν υπάρχουν ούτε καν τα στοιχειώδη. Η κάθε οργάνωση, και ο κάθε ένας που έμπαινε μέσα στα ιατρεία, φεύγοντας, “κατά λάθος” έπαιρνε και από κάτι».
Ως προς το περιστατικό με τον άτυχο άνδρα, που υπέστη εγκαύματα, η δήμαρχος ανέφερε: «Τώρα που μιλάμε με βρίσκετε από ξενύχτι. Είχαμε ένα άσχημο περιστατικό. Όταν συμβαίνει κάτι κακό είμαστε όλοι στο πόδι.  Χθες το βράδυ είχαμε ένα περιστατικό όπου ένας 38χρονος κάτοικος του νησιού κάηκε. Έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, στα χέρια και στο σώμα. Ο επίατρος – ο στρατιωτικός γιατρός – δεν μπορούσε να του κάνει μία παυσίπονη ένεση γιατί δεν υπήρχε καν στο ιατρείο. Ο άνθρωπος υπέφερε. Ούτε υλικά, ούτε φάρμακα, ούτε τίποτα. Αυτά τα δίγραμμα φάρμακα που δίνουν , για να τα πάρει κάποιος γιατρός και να τα χορηγήσει, βάζει την υπογραφή του σαν υπεύθυνος. Όταν δεν έχεις έναν γιατρό ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ιατρείο και για τα φάρμακα που υπάρχουν μέσα εκεί, αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα. Αλλά και πάλι, δεν υπήρχαν καθόλου φάρμακα. Δεν τα είχε ούτε ο στρατός, ούτε το ιατρείο, ούτε το φαρμακείο του νησιού, γιατί αυτά χορηγούνται από το νοσοκομείο. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τον άνθρωπο στη Ρόδο. Όχι γιατί κινδυνεύει η ζωή του αλλά γιατί υπέφερε. Δεν μπορούσαμε να τον ηρεμήσουμε. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να έρθει ούτε πλωτό αλλά ούτε και ελικόπτερο. Ξενυχτήσαμε, προσπαθώντας να τον ηρεμήσουμε. Ο στρατιωτικός γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί κανονικά. Οι συνταγογραφήσεις που κάνει όμως είναι μηνιαίες, και γίνονται με έναν παλιό νόμο του ΕΟΠΥΥ. Μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξάμηνη ή τρίμηνη συνταγή. Ο γιατρός που είναι ανειδίκευτος μπορεί να δώσει μηνιαία συνταγή. Αυτό βγήκε στις αρχές Σεπτέμβρη, και υπήρχε μια δυσκολία στο σύστημα για να γίνει. Κάτι το οποίο το λύσαμε με το υπουργείο Υγείας», είπε η δήμαρχος της Τήλου.
Περαιτέρω η κ. Καμμά ανέφερε πως  «από τη στιγμή που πέθανε το 2012 ο γιατρός που υπήρχε στο νησί τα τελευταία 30 χρόνια, η διευθύντρια του ιατρείου του νησιού, η Μαρία Μαλισιώβα, λείπει παρανόμως από το 2013 με αποσπάσεις από την Τήλο. Τόσο πίσω πάει το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη κατέχει τη θέση της διευθύντριας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Νοσοκομείου της Τήλου, αλλά είναι αποσπασμένη παρανόμως σε άλλα νοσοκομεία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ